Νίπτει τας χείρας του για τον Δημάκη το υπουργείο Δικαιοσύνης

Νίπτει τας χείρας του για τον Δημάκη το υπουργείο Δικαιοσύνης

Η χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Πειθαρχικού Συμβουλίου της φυλακής και σε δεύτερο βαθμό από το Δικαστικό Συμβούλιο, αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο φοιτητής κάνει απεργία πείνας για 28η ημέρα

Το υπουργείο Δικαιοσύνης τονίζει με ανακοίνωση του με αφορμή την υπόθεση του απεργού πείνας Βασιλη Δημάκη πως δεν έχει κανένα ρόλο στη διαδικασία χορήγησης εκπαιδευτικής άδειας, η οποία ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Πειθαρχικού Συμβουλίου της φυλακής και σε δεύτερο βαθμό κρίνεται από το Δικαστικό Συμβούλιο.

“Σχετικά με την υπόθεση της εκπαιδευτικής άδειας κρατουμένου, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι αναγκασμένο να επαναλάβει τα αυτονόητα:

Οι οιμωγές από συγκεκριμένα πρόσωπα και ΜΜΕ για τον κρατούμενο είναι απολύτως υποκριτικές, καθώς είναι τα ίδια που δεν χάνουν ευκαιρία να ξιφουλκήσουν ενάντια σε κάθε φιλελεύθερο μέτρο στις φυλακές, κραδαίνοντας την ρομφαία του «νόμου» και της «τάξης». Αν δινόταν εκπαιδευτική άδεια αμέσως θα χτυπούσαν πρωτοσέλιδα για τις «18 ένοπλες ληστείες» του καταδίκου.

Η χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Πειθαρχικού Συμβουλίου της φυλακής, που προεδρεύεται από εισαγγελικό λειτουργό. Σε δεύτερο βαθμό το αίτημα του κρατουμένου κρίνεται από το Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο αποφαίνεται τελειωτικά, με όλες τις εγγυήσεις της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχει κανένα ρόλο στη διαδικασία, η οποία ξεκάθαρα ορίζεται στο Σωφρονιστικό Κώδικα και εφαρμόζεται ομοιόμορφα εδώ και χρόνια.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης απευθύνει προς όλους έκκληση υπευθυνότητας και δηλώνει την αποφασιστικότητά του να προασπίσει το αγαθό της ζωής, με όλους τους τρόπους. Οι όψιμοι υποστηρικτές «δικαιωμάτων» τα οποία δεν περιλαμβάνονται στο νόμο ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους”, αναφέρει ειδικότερα η ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι ο Βασίλης Δημάκης βρίσκεται σε πολυήμερη απεργία πείνας και δίψας, διαμαρτυρόμενος για την άρνηση του Συμβουλίου των Φυλακών να του επιτρέψει να παρακολουθεί με “βραχιολάκι” γεωεντοπισμού τα μαθήματά του στο Πολιτικό της Νομικής Σχολής Αθήνας.

Σύμφωνα με δήλωσή του που αναρτήθηκε χθες σε site του αντιεξουσιαστικού χώρου, έχει χάσει το 18% του σωματικού του βάρους και το επίπεδο του σακχάρου του είναι σε εξαιρετικά χαμηλό σημείο με αποτέλεσμα η ζωή του να κινδυνεύει άμεσα. Ζητά, όπως γράφει, να του δοθεί η δυνατότητα να επιστρέψει “στο σωφρονισμό και στην αξιοπρέπεια”.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ηλέκτρα -Λήδα Κούτρα, πληρεξούσιος δικηγόρος του Δημάκη, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά απέρριψε την προσφυγή του για επίσπευση έκδοσης Βουλεύματος έτσι ώστε να παρακολουθήσει μαθήματα στο Πολιτικό της Νομικής Σχολής Αθήνας με “βραχιολάκι” γεωεντοπισμού.

Η υπεράσπιση του Δημάκη ανέφερε επίσης πως το υπουργείο Δικαιοσύνης “έχει την αρμοδιότητα, όταν υπάρχει παράνομη πράξη κάποιου οργάνου της φυλακής να κάνει δεκτό το αίτημα του κρατούμενου και να ελέγξει τους υπεύθυνους”, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 6 του Σωφρονιστικού Κώδικα.

Από την πλευρά του και σε προηγούμενη ανακοίνωση του το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε αναφέρει ότι δεν έχει αρμοδιότητα βάσει του σωφρονιστικού κώδικα, ενώ προσέθετε ότι ο εν λόγω κρατούμενος:

“Α) Είχε αποφυλακιστεί κατά το παρελθόν με υφ’ όρον απόλυση την οποία και παραβίασε, καθώς συνέχισε την εγκληματική δράση του, τελώντας νέο κακούργημα (ένοπλη ληστεία).

Β) Επιπλέον, ο ίδιος κρατούμενος έλαβε κατά το παρελθόν τακτική άδεια, την οποία επίσης παραβίασε, καθώς δεν επέστρεψε στη φυλακή.

Γ) Κατά την κράτησή του έχει τελέσει και πειθαρχικά παραπτώματα. Τέλος, η υπόθεση, μετά από προσφυγή του κρατουμένου, βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης”.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Δικαιοσύνης

Φοιτητές από το Πολιτικό της Νομικής Αθηνών και αλληλέγγυοι βρίσκονται έξω από το υπουργείο δικαιοσύνης διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός οτι δεν επιτρέπεται στον Β. Δημάκη να πάρει την εκπαιδευτική άδεια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα