‘Νομική ασυδοσία’ να μη ληφθεί υπόψη η λίστα Λαγκάρντ στη δίκη Παπακωνσταντίνου

‘Νομική ασυδοσία’ να μη ληφθεί υπόψη η λίστα Λαγκάρντ στη δίκη Παπακωνσταντίνου
ΑΘΗΝΑ-ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ// ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ.(Eurokinissi-ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ) Ευρωκίνηση

Αυτό υποστήριξε κατά τη δευτερολογία της η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου, Ξένη Δημητρίου, απαντώντας στις αγορεύσεις ων υπερασπιστών Παπακωνσταντίνου

Κανένα ζήτημα παράνομων αποδεικτικών μέσων δεν τίθεται στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ με κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό Γ. Παπακωνσταντίνου, υποστήριξε κατά τη δευτερολογία της, η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου, Ξένη Δημητρίου, επιχειρώντας να απαντήσει στις χθεσινές αγορεύσεις της υπεράσπισης που έκανε λόγο για παραβίαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων.

Υποστήριξε πως πράγματι το usb προέκυψε από το παράνομο υλικό που παραδόθηκε από τις γαλλικές αρχές, το οποίο όμως, ο Γ. Παπακωνσταντίνου “το αποδέχθηκε με πανηγυρικό τρόπο”.

Συνέχισε μάλιστα, λέγοντας: “Αυτός αποδέχθηκε ότι το περιεχόμενο ήταν ακριβές και αποτύπωνε στοιχεία της τράπεζας. Ο ίδιος το χειρίστηκε σαν νόμιμο. Η ποινική του ευθύνη δεν θεμελιώνεται στο cd που πράγματι είναι παράνομο αποδεικτικό μέσο, αλλά στη μεταφορά του περιεχόμενο του σε στικ. Μία τέτοια παραδοχή οδηγεί σε νομική ασυδοσία”.

Μεταξύ άλλων, η εισαγγελική λειτουργός υποστήριξε κατά τη δευτερολογία της:

– στις αγορεύσεις των συνηγόρων, από τις τέσσερις εκθέσεις αγνοήθηκαν και αποσιωπήθηκαν τα σημαντικότερα ευρήματα. Τα πορίσματα έμειναν στο περιθώριο ενώ επρόκειτο για τα πιο σημαντικά στοιχεία της δικογραφίας.

– για τη φερόμενη ζημία: το ύψους της ζημίας πρέπει να καλύπτεται από το δόλο του δράστη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση με τη διαγραφή, φαίνεται να επεδίωξε να γλυτώσει τους συγγενείς του από τους φόρους συγκεκριμένων ποσών. “Ο δράστης είναι υπουργός και μάλιστα οικονομολόγος, αλοίμονο αν δεν ξέρει αυτός. Το δικαστήριο πρέπει κατ’ εκτίμηση να προσδιορίσει το ποσό της ζημίας” είπε χαρακτηριστικά.

“Μπορείτε να πείτε ότι δεν του την “έστησε” κανείς;”

Το λόγο έλαβε ο συνήγορος υπεράσπισης Τάκης Βασιλακόπουλος, προκειμένου να αγορεύσει  συμπληρωματικά.

“Μπορείτε να πείτε ότι δεν του την έστησε κανένας; Με ένα Διώτη λέω ξελέω; Μας κοροϊδεύει και μας κορόιδευε διαρκώς. Ειναι δυνατόν να λέμε βάλτε του ισόβια; Τί να πρωτοθαυμάσει κανείς..” είπε ο συνήγορος.

Επανέλαβε ότι το cd που περιλαμβάνεται στη δικογραφία και ήρθε από τη Γαλλία επί υπουργίας Γ. Στουρνάρα, είναι παράνομο αποδεικτικό μέσο και δεν πρέπει να ληφθεί υπόψην στη διαδικασία.

Επίσης, ανέφερε ότι “δεν μπορείτε να πείτε ότι αποδεικνύεται η ζημία στην απόφασή σας, όταν η διαδικασία της απόδοσης φόρου είναι ακόμα σε εξέλιξη. Δεν μπορείτε να βγάλετε απόφαση, με ποινή που φτάνει την ισόβια κάθειρξη, με προσωρινή πράξη προσδιορισμού”.

Τέλος, για το δόλο του Γ. Παπακωνσταντίνου, υποστήριξε ότι δεν τεκμαίρεται δόλος επειδή ήταν υπουργός: ” Λόγο της θέσης του ήξερε ότι τα ξαδέλφια του είχαν ή δεν είχαν χρήματα στο εξωτερικό και αυτό θεμελιώνει τον άμεσο δόλο;” αναρωτήθηκε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα