Ο άνθρωπος στο Επίκεντρο: Δίνοντας 'ώθηση' σε οικογένειες με οικονομικά προβλήματα

ActionAid
ActionAid NIKOLAS KOMINIS - STUDIO KOMINIS

Στον Κολωνό, μια γειτονιά της Αθήνας με πολλά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, υπάρχει πια ένας χώρος που βάζει τον άνθρωπο στο επίκεντρο και τον βοηθά να σταθεί ξανά στα πόδια του με αξιοπρέπεια πιστεύοντας στις δικές του δυνάμεις

Η Γεωργία μια νέα κοπέλα αντιμετώπιζε προσωπικά προβλήματα, και έψαχνε τη βοήθεια και στη συμβουλή ενός ειδικού. Τα οικονομικά προβλήματα δεν τις επέτρεπαν να ξοδέψει χρήματα σε κάποιον ιδιώτη. Από την άλλη, η Μαρία και η Κατερίνα δύο μανάδες επτάχρονων κοριτσιών ήθελαν να στείλουν τα παιδιά τους σε εξωσχολικές δραστηριότητες ώστε να αναπτύξουν δεξιότητες και ενδιαφέροντα. Ούτε αυτές όμως είχαν την οικονομική δυνατότητα. Μετά από ψάξιμο, αγωνία, αναζήτηση και ενημέρωση, στο δρόμο τους βρέθηκε πριν από λίγους μήνες ένας από μηχανής Θεός, για τους αλλάξει την καθημερινότητα, και να τους δείξει πως υπάρχουν άνθρωποι έτοιμοι να βοηθήσουν. Με μια προϋπόθεση βέβαια: Να θέλεις εσύ πρώτος να βοηθήσεις τον εαυτό σου. Το News 24/7 επισκέφτηκε το Επίκεντρο της ActionAid έναν πολυχώρο που βρίσκεται στον Κολωνό και μίλησε τόσο με τους συντελεστές όσο και με τους επωφελούμενους για τη μεγάλη προσπάθεια στήριξης ενηλίκων και ανηλίκων που γίνεται σε μια περιοχή της Αθήνας που τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα δεν αποτελούν είδηση.

"Μάθαμε για το "Επίκεντρο" από κάποιες άλλες μαμάδες στο σχολείο και αποφασίσαμε να έρθουμε. Οι άνθρωποι ήταν από την πρώτη στιγμή ζεστοί, εξυπηρετικοί. Δεν έχουμε ξανασυναντήσει τέτοιο χώρο. Αρέσει πολύ στα παιδιά να έρχονται εδώ. Κάνουν ενισχυτική διδασκαλία, αγγλικά, και θέατρο. Τα παιδιά θέλουν πραγματικά να έρχονται και ήδη ,αν και μόλις από τον Ιούνιο έχουν ενταχθεί στα προγράμματα, έχουμε δει μεγάλη διαφορά τόσο στο σπίτι όσο και στο σχολείο. Είμαστε τυχεροί που έχουμε το Επίκεντρο στην περιοχή μας. Είναι ένα δώρο για τον Κολωνό" μας λένε οι δυο μαμάδες που έχουν φέρει τα παιδιά τους μετά το σχόλασμα, με μεγάλο ενθουσιασμό πριν καν οι υπεύθυνοι προλάβουν να μας ξεναγήσουν στους χώρους του Επίκεντρου.

ActionAid
ActionAid NIKOLAS KOMINIS - STUDIO KOMINIS

Το Επίκεντρο είναι ένα δώρο για τον Κολωνό

Η Γεωργία έχει τελειώσει μόλις την 14η συνεδρία της με την σύμβουλο ψυχικής υγείας Έλενα Xαραμή Αλεξανδροπούλου που τη συμβουλεύει στα θέματα που αντιμετωπίζει στο οικογενειακό και εργασιακό περιβάλλον. "Ήρθα σε μια φάση που όλα ήταν μπερδεμένα. Έχω βοηθηθεί πολύ και ενδυναμωθεί πολύ. Έχω πλέον ένα σχέδιο δράσης για τη ζωή μου" μας λέει η Γεωργία με χαμόγελο και φεύγει αποχαιρετώντας την ψυχολόγο που τους τελευταίους 3 μήνες την έχει κάνει να αλλάξει στάση ζωής.

Από τις πρώτες κουβέντες που ανταλλάξαμε στο Επίκεντρο, εύκολα καταλαβαίνει κανείς πως δεν πρόκειται για μια ακόμη δράση φιλανθρωπίας. Πρόκειται για κάτι ακόμη πιο σημαντικό τα αποτελέσματα του οποίου θα φανούν στον κοινωνικό ιστό της περιοχής σε βάθος χρόνου.

Δεν έχουμε στόχο τη φιλανθρωπία αλλά την ενδυνάμωση

"Είναι ένας νέος χώρος που σκοπεύει να σταθεί δίπλα στους συμπολίτες μας που βιώνουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα και κοινωνικό αποκλεισμό. Παρέχει δωρεάν υπηρεσίες και προγράμματα που δεν έχουν στόχο τη φιλανθρωπία αλλά την ενδυνάμωση που θα φέρει μόνιμες αλλαγές στις ζωές των ανθρώπων", τονίζει η Ελένη Χατζηιωάννου διευθύντρια του Επίκεντρου, που αναλαμβάνει να μας πει όλες τις λεπτομέρειες.

Τα προγράμματα και οι υπηρεσίες του Επίκεντρου

ActionAid
ActionAid NIKOLAS KOMINIS - STUDIO KOMINIS

Τα προγράμματα παρέχονται δωρεάν και χωρίζονται σε όσα απευθύνονται στους ενήλικες και όσα στα παιδιά και στους εφήβους. Οι ενήλικες έχουν τη δυνατότητα να λάβουν από εξειδικευμένους επαγγελματίες ψυχοκοινωνική, νομική και λογιστική στήριξη καθώς και για συμβουλευτικές υπηρεσίες εύρεσης εργασίας. Όλες οι υπηρεσίες έχουν στόχο την επαναδραστηριοποίηση των ανθρώπων που είναι ή κινδυνεύουν να βρεθούν στο περιθώριο μέσα από την ενδυνάμωση.

Μέσα από τις υπηρεσίες αυτές μπορεί κανείς δωρεάν να απευθυνθεί σε δύο κοινωνικούς λειτουργούς και έναν ψυχολόγο που είναι διαθέσιμοι 12 ώρες την ημέρα, να πάρει συμβουλές για ένα νομικό ζήτημα αστικού δικαίου, να αιτηθεί κάποια οικονομική ρύθμιση ή προνοιακή βοήθεια που δικαιούται , ενώ με ένα ατομικό πλάνο δράσης μπορεί κανείς να κάνει το επόμενο σήμα στην επαγγελματική του πορεία.

"Μόνο μέσα από τις υπηρεσίες του λογιστή υπεβλήθησαν 220 φορολογικές δηλώσεις από πολίτες που είχαν να κάνουν χρόνια. Είδαμε ανθρώπους να δακρύζουν από χαρά που έκαναν φορολογική δήλωση καθώς τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαν την δυνατότητα να πληρώσουν για την κάνουν» αναφέρει η κα. Χατζηιωάννου.

Ο άνθρωπος στο Επίκεντρο: Δίνοντας 'ώθηση' σε οικογένειες με οικονομικά προβλήματα

Τα προγράμματα που είναι για παιδιά είναι διαφορετικά αλλά όχι λιγότερο στοχευμένα. Στο Επίκεντρο, παιδιά και έφηβοι μπορούν να συμμετάσχουν σε τμήματα Αγγλικών, ρομποτικής, προγραμματισμού, εικαστικών και θεάτρου κα. "Αυτά υλοποιούνται με τη βοήθεια 7 εξειδικευμένων συνεργαζόμενων οργανώσεων. Είναι συνολικά 14 διαφορετικά εργαστήρια τα οποία έχουν επιλεχθεί για να διευρύνουν τους πνευματικούς ορίζοντες των παιδιών και να τα βοηθήσουν να ανακαλύψουν τα ταλέντα τους.", μας εξηγεί η κα. Χατζηιωάννου.

Γιατί στον Κολωνό και όχι σε μια άλλη περιοχή της Αθήνας; "Εδώ και δύο χρόνια περίπου κάναμε έρευνα στην Αττική για να καταλήξουμε στο χώρο που θα γίνει το Επίκεντρο. Συνεργαστήκαμε με το Δήμο Αθηναίων που είναι αρωγός στην προσπάθειά μας και καταλήξαμε ότι εδώ στην 4η Δημοτική Ενότητα της Αθήνας, υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα καθώς το 50% των κατοίκων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας ενώ από την περιοχή απουσιάζουν άλλες δομές.

Γίνε φίλος της ActionAid

Όλα τα παραπάνω για να υλοποιηθούν χρειάζονται πέρα από μεράκι, αγάπη και γνώση και σημαντική οικονομική βοήθεια που απλόχερα προσφέρουν μέχρι στιγμή το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το ίδρυμα Λάτση, το ίδρυμα Λεβέντη και το ίδρυμα της Vodafone.

Ωστόσο, μέσα από το πρόγραμμα " Γίνε Φίλος" της ActionAid μπορεί ο καθένας από εμάς μόλις από 11 ευρώ το μήνα να στηρίξει το Επίκεντρο για να σταθεί και αυτό στα δικά του πόδια και γιατί όχι να ανοίξει τα φτερά του για άλλες γειτονιές.

(Φωτογραφίες: Studio Kominis/ActionAid)

ADVERTISING

SHARE: