Ο Αστυνόμος Ρίκι σε νέες περιπέτειες. Εντόπισε ξανά έμπορο ναρκωτικών

Ο «Αστυνόμος Ρίκι» δεν πείστηκε από τις ποσότητες που παράδωσε μόνος του ο διακινητής και ακολουθώντας το ένστικτό του ανακάλυψε και την «καβάτζα» με όλες τις κρυμμένες ποσότητες

Συνελήφθη χθες το απόγευμα, σε χωριό της Δυτικής Αχαΐας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Πατρών, ένας 59χρονος Έλληνας σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για διακίνηση ναρκωτικών και παράνομη οπλοκατοχή.

Η σύλληψη του επιτεύχθηκε μετά από αστυνομική επιχείρηση που οργάνωσε και υλοποίησε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Πατρών, ενώ για τη κατάσχεση των ναρκωτικών σημαντική ήταν η συμβολή του ανιχνευτή αστυνομικού σκύλου Ρίκι.

Πιο συγκεκριμένα, οι αστυνομικοί, αξιοποιώντας στοιχεία που προέκυψαν από έρευνα τους, εντόπισαν και ακινητοποίησαν τον 59χρονο, ο οποίος τους παρέδωσε, από την οικία του, δυο συσκευασίες με κάνναβη, συνολικού βάρους 23 γραμμαρίων.

Μάλιστα, ο ίδιος παρέδωσε την ποσότητα αυτή στους αστυνομικούς καθώς γνώριζε ότι με αυτή την ποσότητα θα μπορούσαν να επικαλεστεί χρήση και όχι εμπορία. Ο «Αστυνόμος Ρίκι» όμως, ο ανιχνευτής σκύλος μαλινουά της Κ-9 Πατρών, που έχει βγάλει πολλές υποθέσεις ναρκωτικών, δεν πείστηκε από τους ισχυρισμούς του 59χρονου και ψάχνοντας στην αποθήκη του εντόπισε την «καβάτζα», την κρυψώνα δηλαδή και τα βάζα με τις υπόλοιπες ποσότητες συνολικά περίπου ενός κιλού.

Συγκεκριμένα, εντόπισε τρία γυάλινα βάζα και δυο πλαστικά δοχεία με κάνναβη συνολικού βάρους 753 γραμμαρίων, μια νάιλον συσκευασία με 210 σπόρους κάνναβης, 29 ναρκωτικά χάπια, δύο ηλεκτρονικές ζυγαριές, έναν μεταλλικό τρίφτη με υπολείμματα κάνναβης, ένα ξίφος με μήκος λάμας 45 εκατοστών και ένα κινητό τηλέφωνο.

Επισημαίνεται, ότι οι αστυνομικοί σκύλοι είναι ένα αποτελεσματικότατο «εργαλείο» της Ελληνικής Αστυνομίας για την πρόληψη και την καταστολή του εγκλήματος. Η παρουσία του αστυνομικού σκύλου εμπνέει μεγαλύτερο αίσθημα ασφαλείας, ενώ δεν εγκυμονεί κανένα κίνδυνο, για οποιονδήποτε πολίτη, αφού οι σκύλοι της Ελληνικής Αστυνομίας είναι άρτια εκπαιδευμένοι, ιδιαίτερα κοινωνικοποιημένοι και φιλικοί προς τους πολίτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ρίκι τον Δεκέμβριο εντόπισε έναν Αλβανό έμπορο ναρκωτικών που μετέφερε μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών τις οποίες είχε κρύψει μέσα στην ταπετσαρία του αυτοκινήτου του, όπως και πολλές άλλες υποθέσεις, καθιστώντας τον στην Πάτρα εξαιρετικά γνωστό για τις ικανότητές του.

Πρόσθετα, σημειώνεται ότι επειδή υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση και άγνοια για το πώς εκπαιδεύονται αυτοί οι σκύλοι, στην πραγματικότητα εκπαιδεύονται μαζί με τον συνοδό τους, δουλεύουν μαζί με τον συνοδό τους και ζουν στο ίδιο σπίτι με τον συνοδό τους, ακόμα και όταν «συνταξιοδοτηθούν» από την Υπηρεσία. Βεβαίως, ο τρόπος που μαθαίνουν αν ανιχνεύουν είναι μέσω της επιβράβευσης.

Για παράδειγμα, οι συνοδοί βάζουν καθημερινά, κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, τους σκύλους τους μπροστά από διάφορα βάζα με διάφορες μυρωδιές, συν τα ναρκωτικά ή τα εκρηκτικά αντίστοιχα και όταν σταματούν στα συγκεκριμένα βάζα τα επιβραβεύουν με μία λιχουδιά ή με το μπαλάκι που παίζουν και έτσι μαθαίνουν οι σκύλοι πως όταν εντοπίζουν την συγκεκριμένη μυρωδιά ανταμείβονται… Προφανώς και σε καμία των περιπτώσεων δεν ισχύουν ανοησίες που κατά καιρούς έχουν ακουστεί ότι τα σκυλιά αυτά εθίζονται σε τέτοιες ουσίες…

Ο συλληφθείς, ο οποίος έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τις αρχές για παρόμοια αδικήματα, θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών. Το προανακριτικό υλικό και οι έρευνες ενεργήθηκαν από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Πατρών.

ADVERTISING

SHARE: