Ο Δήμος Καισαριανής και το ΚΕΘΕΑ ενώνουν τις δυνάμεις στη μάχη κατά των ναρκωτικών

Ο Δήμος Καισαριανής και το ΚΕΘΕΑ ενώνουν τις δυνάμεις στη μάχη κατά των ναρκωτικών

Την τριετία 2018-2020 θα εφαρμοστεί ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα πρόληψης της χρήσης ουσιών απ' το σύνολο των δημοτικών δομών σε αγαστή συνεργασία με τους ανθρώπους του ΚΕΘΕΑ και με τοπικές συλλογικότητες

Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα πρόληψης της χρήσης ουσιών που θα εφαρμοστεί την τριετία 2018-2020 στο σύνολο του Δήμου Καισαριανής, με τη σύμπραξη της τοπικής κοινωνίας, παρουσίασαν σήμερα η δημοτική αρχή και το ΚΕΘΕΑ.

Κεντρικός στόχος του προγράμματος είναι η κινητοποίηση και η συμμετοχή των δυνάμεων της τοπικής κοινωνίας σε μια οργανωμένη προσπάθεια ενίσχυσης των παιδιών και των νέων για υγιείς επιλογές αλλά και έγκαιρης αντιμετώπισης τυχόν δυσκολιών τους.

Πρόκειται για την πρώτη παρέμβαση τέτοιας εμβέλειας και διάρκειας στη χώρα μας, καθώς ο Δήμος Καισαριανής, ο οποίος αριθμεί 40.000 κατοίκους, θα συμμετάσχει με το σύνολο των δομών του.

Έτσι, το πρόγραμμα προβλέπει τη συμμετοχή όλων των δομών εκπαίδευσης, υγείας, κοινωνικής πρόνοιας, πολιτισμού και αθλητισμού του Δήμου Καισαριανής, καθώς και των σωματείων, συλλόγων, εθελοντικών ομάδων και άλλων φορέων και συλλογικοτήτων της περιοχής. Για την υλοποίησή του, το ΚΕΘΕΑ θα πραγματοποιήσει στην Καισαριανή δράσεις καθολικής, ενδεδειγμένης και επιλεκτικής πρόληψης, όπως ενημέρωση-ευαισθητοποίηση ανά ομάδα πληθυσμού, μακροχρόνια προγράμματα πρόληψης στα σχολεία, Σχολές Γονέων, ατομική συμβουλευτική σε εφήβους και οικογένειες, εκπαίδευση διαφόρων επαγγελματικών ομάδων στην πρόληψη και τη διαχείριση περιστατικών, δικτύωση υπηρεσιών και παραπομπές κ.ά.

Το τελικό στάδιο του προγράμματος προβλέπει τον σχεδιασμό και την εφαρμογή παρεμβάσεων πρόληψης από τις ίδιες τις δομές του Δήμου Καισαριανής, ύστερα από σχετική εκπαίδευση και υπό την εποπτεία του από το ΚΕΘΕΑ. Έτσι επιτυγχάνεται ο απώτερος στόχος της συνεργασίας που είναι η ενίσχυση της μακροπρόθεσμης ικανότητας της τοπικής κοινωνίας να αξιοποιεί τους δικούς της πόρους για την προώθηση της πρόληψης, την αγωγή υγείας και την έγκαιρη αντιμετώπιση προβλημάτων.

«Η μάχη κατά των ναρκωτικών και όλων των εξαρτήσεων δεν είναι υπόθεση μόνο όσων αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της εξάρτησης, αλλά του κάθε ένα από εμάς. Μόνο έτσι η μάχη μπορεί να είναι νικηφόρα. Σκοπός μας είναι να συνενώσουμε αυτές τις προσπάθειες και να συντονιστούν σε ένα ενιαίο σχέδιο όπου κανείς δε θα περισσεύει» σημείωσε ο δήμαρχος Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος, που συμμετείχε στην παρουσίαση του προγράμματος.

«Δεν συζητάμε εδώ για μια εντυπωσιακή αλλά βραχύβια δράση, αλλά για μια ολοκληρωμένη παρέμβαση σε βάθος τριετίας που απευθύνεται τόσο στο γενικό πληθυσμό όσο και σε άτομα ή ομάδες που μπορεί να είναι πιο ευάλωτες στη χρήση ουσιών» τόνισε ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ δρ. Βασίλης Γκιτάκος, κατά τη σημερινή παρουσίαση – εκδήλωση. «Προφανώς, βέβαια, ούτε ο Δήμος Καισαριανής ούτε το ΚΕΘΕΑ μπορούν να αντιμετωπίσουν τις βαθιές, δομικές οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες μεγάλης κλίμακας που τροφοδοτούν φαινόμενα όπως η χρήση ουσιών και οι εξαρτητικές συμπεριφορές. Μπορούμε όμως να κάνουμε τη διαφορά σε τοπικό επίπεδο» επισήμανε.

Αν και περισσότερο ταυτισμένο για τον πολύ κόσμο με τις θεραπευτικές κοινότητες, δηλ. τα προγράμματα απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης, το ΚΕΘΕΑ είναι επίσης ένας από τους πρώτους και κύριους φορείς πρόληψης των εξαρτήσεων στην Ελλάδα. Κάθε χρόνο περισσότερα από 15.000 άτομα, παιδιά και νέοι, γονείς, εκπαιδευτικοί αλλά και άλλες επαγγελματικές ομάδες που έρχονται σε επαφή με το πρόβλημα, συμμετέχουν στα προγράμματα και τις δράσεις πρόληψης που οργανώνει το ΚΕΘΕΑ σε διάφορες περιοχές της χώρας.

ADVERTISING

SHARE: