‘Οι ευθύνες για τις πλημμύρες στη Μάνδρα θα αποδοθούν ονομαστικά’

‘Οι ευθύνες για τις πλημμύρες στη Μάνδρα θα αποδοθούν ονομαστικά’
Φωτογραφία από τις πλημμύρες και καταστροφές στη Μάνδρα Αττικής eurokinissi

Η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου μίλησε στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6 για τα όσα αποκαλύπτει το πόρισμα για τη Μάνδρα και για τα αντιπλημμυρικά έργα στη Δυτική Αττική

Το πόρισμα του κλιμακίου επιθεωρητών του γραφείου της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης για τη Μάνδρα δείχνει ότι τον Ιούλιο του 2014 ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης είχε εγκρίνει τη μελέτη για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις για τα αντιπλημμυρικά έργα γιατί τα ρέματα που υπάρχουν στη Μάνδρα, οι Σούρες και η Αγία Κατερίνη έχουν μπαζωθεί τόνισε σε δηλώσεις της στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6 η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου.

Επεσήμανε πως στην απόφαση υπήρχε όρος ότι έπρεπε να ληφθεί υπόψη και η δασική υπηρεσία, η οποία από το 2014 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2017 δεν είχε απαντήσει. Με τρία χρόνια καθυστέρηση το δασαρχείο στο Αιγάλεω απάντησε ότι έπαψε η διαδικασία που προέβλεπε ο προηγούμενος νόμος γιατί καταργήθηκε, συνέχισε η Γενική Επιθεωρήτρια.

«Στις 27 Νοεμβρίου, αμέσως μετά την εντολή ελέγχου που βγάλαμε για να δούμε τι έγινε, έδωσε απάντηση το δασαρχείο. Τον Οκτώβριο του 2014 η οικονομική επιτροπή της περιφέρειας Αττικής εγκρίνει τις απαραίτητες συνοδευτικές μελέτες, τον Ιανουάριο του 2016 η αποκεντρωμένη διοίκηση επικύρωσε τον καθορισμό των οριογραμμών της μελέτης, τον Φεβρουάριο του 2016 η αρμόδια υπηρεσία της περιφέρειας Αττικής βεβαιώνει την περαίωση της μελέτης και τον Απρίλιο του 2016 τροποποιείται το πρόγραμμα εκτελεστέων έργων της περιφέρειας κι εντάσσεται σε αυτό για πρώτη φορά το έργο για την εκτροπή του χειμάρρου Αγίας Κατερίνης» εξήγησε η κα. Παπασπύρου, αναφερόμενη στη διαδικασία για τα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή.

Στη συνεχεία, η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης εξήγησε πως στο ρέμα Σούρες υπάρχουν το αμαξοστάσιο του Δήμου Μάνδρας, δύο ιδιοκτησίες και δύο κτήρια, τα οποία κατά ένα μέρος έχουν βεβαιωθεί με άδεια, αλλά έχουν γίνει υπερβάσεις, και είναι και άλλα κτίσματα για τα οποία δεν υπάρχει απάντηση. Όσον αφορά στο ρέμα της Αγίας Κατερίνης επεσήμανε πως αυτό μπαίνει κατευθείαν μέσα στην πόλη κι ο αγωγός που περνάει το νερό στην οδό Κοροπούλη, είχε σχεδιαστεί για να δέχεται 10 κυβικά ανά δευτερόλεπτο. Το νερό που πέρασε ωστόσο κατά την καταστροφική κακοκαιρία του Νοεμβρίου ήταν 200 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο. «Οι ευθύνες θα αποδοθούν ονομαστικά στο οριστικό πόρισμα» υπογράμμισε.

Επιπλέον η κα. Παπασπύρου σημείωσε πως ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης έχει γενική ανεξαρτησία και προσωπική ανεξαρτησία, υπάγεται στο Υπουργείο Ανασυγκρότησης μόνο για λόγους μισθοδοσίας και δεν έχει προϊσταμένη αρχή. Διευκρίνισε δε ότι «το ενδιάμεσο πόρισμα έπρεπε να βγει για να δώσουμε κάποιες απαντήσεις σε αυτούς τους ανθρώπους που έχουν χάσει τους δικούς τους» και πως τα στοιχεία του είναι αντικειμενικά. «Το ενδιάμεσο αυτό πόρισμα έχει πάει στον εισαγγελέα και το τελικό πόρισμα θα σταλεί στον εισαγγελέα για να αποδοθούν οι ποινικές ευθύνες» κατέληξε η κα. Παπασπύρου,

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα