Οι Μικροί Ήρωες κάνουν πραγματικότητα αυτό που έμοιαζε ακατόρθωτο

Οι Μικροί Ήρωες κάνουν πραγματικότητα αυτό που έμοιαζε ακατόρθωτο

Οι Μικροί Ήρωες γεννήθηκαν από έναν απλό άνθρωπο, από έναν ήρωα που θέλησε να χαρίσει στα παιδιά ένα ξεχωριστό ταξίδι. Η Ιωάννα Κοζαδίνου, Υπεύθυνη Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Stoiximan, μας μίλησε γι' αυτό το 'ταξίδι', λίγες ημέρες πριν ανέβει στη σκηνή του πρώτου Game Changer in CSR & Social Impact

Οι “Μικροί Ήρωες” της Stoiximan δημιουργήθηκαν για να προσφέρουν στα παιδιά ένα μοναδικό ταξίδι γνώσης, για να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους, να ανθίσουν τη φαντασία τους, να εξερευνήσουν με όρεξη και να ανακαλύψουν αυτό που αγαπούν.

Λίγες ημέρες πριν το πρώτο Game Changer in CSR & Social Impact που θα διεξαχθεί στις 30 Ιανουαρίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, μιλήσαμε με την Ιωάννα Κοζαδίνου, Υπεύθυνη Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της  Stoiximan και θελήσαμε να μάθουμε λίγα παραπάνω πράγματα για το συγκεκριμένο πρόγραμμα αλλά και τη φιλοσοφία της εταιρίας.

 

Πείτε μας αρχικά λίγα πράγματα για το πρόγραμμα “Μικροί Ήρωες” της Stoiximan.

“Οι Μικροί Ήρωες της Stoiximan, είναι ένα πρόγραμμα διαμορφωμένο και απόλυτα στοχευμένο στα παιδιά όλης της Ελλάδας. Από τις πιο μικρές γωνιές και άγνωστες σε πολλούς περιοχές της  χώρας μέχρι τα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, το Πρόγραμμα “Μικροί Ήρωες”, έχει πάντα πρωταγωνιστές τα παιδιά και μια βασική αποστολή: να παρέχει εκπαιδευτικά κίνητρα για την ανακάλυψη της γνώσης συμμετέχοντας σε εκπαιδευτικά και άλλα προγράμματα, να καλύψει κενά και ανάγκες των σχολείων, να βρεθεί δίπλα στους αυριανούς πολίτες της χώρας κάνοντάς τους να πιστέψουν σε αυτά που αγαπούν και σε αυτά που ονειρεύονται να γίνουν. To πρόγραμμα υλοποιείται σήμερα με δύο βασικές δράσεις, οι οποίες συνεχίζονται για δεύτερη χρονιά.

Με το “Οι Μικροί Ήρωες Μαθαίνουν” η Stoiximan απευθύνθηκε σε μαθητές δημοτικών σχολείων των αστικών κέντρων, με στόχο να συνεισφέρει στην ενίσχυση των ικανοτήτων και δεξιοτήτων τους, μέσα από βιωματικές εκπαιδευτικές εμπειρίες. Η πρώτη φάση του Προγράμματος ολοκληρώθηκε, φιλοξενώντας περισσότερα από 11.000 παιδιά των δημοτικών σχολείων Γ’ και Δ’ τάξης της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, τα οποία είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν χωρίς κόστος σε εκπαιδευτικά προγράμματα Μουσείων και Ιδρυμάτων. Σήμερα μάλιστα ολοκληρώνεται και η δεύτερη φάση του προγράμματος. “Οι Μικροί Ήρωες Ταξιδεύουν” είναι ένα πρόγραμμα που γεφυρώνει τις γεωγραφικές αποστάσεις, φέρνοντας μαθητές από την ακριτική Ελλάδα στην Αθήνα, σε ένα ταξίδι γνώσης και εμπειριών.

Ήδη, έχουν ολοκληρωθεί τα 2 πρώτα ταξίδια με 90 περίπου μαθητές από 8 περιοχές της Ελλάδας, την Κάσο, τους Αρκιούς, την Ηρακλειά, την Ανάφη, το Τρανόβαλτο Κοζάνης, τα Άγραφα, τα Πράμαντα και τα Πελετά Κομοτηνής. Τα παιδιά φιλοξενήθηκαν στην Αθήνα για μερικές ημέρες και είχαν τη δυνατότητα να βιώσουν εμπειρίες που δεν έχουν την ευκαιρία λόγω γεωγραφικής απόστασης, όπως να επισκεφτούν Μουσεία, να δουν παιδικές παραστάσεις, να γνωρίσουν παιδιά από άλλες περιοχές της Ελλάδας”. 

Πώς τους επιλέξατε και πώς σας αντιμετώπισαν;

“Η επιλογή των ακριτικών σχολείων έγινε καθαρά με κριτήριο τη δυσκολία πρόσβασης σε εκπαιδευτικά προγράμματα, βάσει γεωγραφικής τοποθεσίας.

Προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με τις πλέον απομακρυσμένες περιοχές. Σίγουρα η πρώτη αντίδραση των εκπαιδευτικών που επικοινωνήσαμε ήταν η έκπληξη, την οποία διαδεχόταν πολύ γρήγορα η χαρά και σε πολλές περιπτώσεις η συγκίνηση. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί είναι κατά κάποιο τρόπο και αυτοί σύγχρονοι ήρωες, εάν σκεφτείτε ότι προσπαθούν να μεταλαμπαδεύσουν τη γνώση, συχνά, με πενιχρά εργαλεία και πάντοτε, με περιορισμένες δυνατότητες.

Στην Αθήνα εκτός από τα παιδιά ήρθαν και οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς τους. Χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. Η σχέση μας δεν σταμάτησε εκεί. Έχουμε επισκεφτεί ήδη τα περισσότερα από αυτά τα σχολεία, έχουμε καταγράψει τις ανάγκες τους και προγραμματίζουμε την κάλυψη κάποιων εξ αυτών”.

Πώς μπορούμε να γίνουμε όλοι μας με κάποιο τρόπο “Ήρωες της καθημερινότητας”;

“Μέσα από το πρόγραμμα Μικροί Ήρωες έχουμε και εμείς οι ίδιοι διαπιστώσει ότι οι ήρωες της καθημερινότητας δεν κάνουν απαραίτητα μεγάλες δράσεις, αλλά είναι απόλυτα συνεπείς στο να προσφέρουν στους συνανθρώπους τους, στη γειτονιά τους, στην πόλη τους.

Όλο και περισσότεροι ήρωες υπάρχουν δίπλα μας που αφιερώνουν μέρος της καθημερινότητάς μας για να προσφέρουν στο κοινωνικό καλό”.

Πιστεύετε ότι ο τομέας της εκπαίδευσης είναι από τους πιο σημαντικούς που θα πρέπει να επιλέξει μια εταιρεία για να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο;

“Στη Stoiximan έχουμε επιλέξει να ενισχύσουμε περαιτέρω έναν από τους τέσσερις άξονες της Εταιρικής Κοινωνικής μας Ευθύνης, αυτόν που αφορά στο παιδί και την οικογένεια. Η δύσκολη οικονομική πραγματικότητα στην Ελλάδα επιβάλει σήμερα, αυτά που κανονικά επωμίζεται η κεντρική διοίκηση μιας χώρας, να πραγματοποιούνται μέσα από την ιδιωτική πρωτοβουλία. Σίγουρα ο τομέας αυτού που ονομάζουμε συμπληρωματική εκπαίδευση έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό από την δυσμενή οικονομική συγκυρία.

Όταν σχεδιάζαμε τις δράσεις για το πρόγραμμα Μικροί Ήρωες διαπιστώσαμε πόσο έχει περιοριστεί για παράδειγμα η συμμετοχή των παιδιών δημοτικών σχολείων σε εκπαιδευτικά προγράμματα, κυρίως λόγω κόστους. Έτσι δημιουργήθηκε το Μικροί Ήρωες Μαθαίνουν. Σίγουρα ο ρόλος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στη δημιουργία προγραμμάτων με άμεσο κοινωνικό αντίκτυπο είναι πιο σημαντικός από προηγούμενες δεκαετίες. Θεωρώ ότι ένας από τους κεντρικούς τομείς ανάπτυξης δράσεων πρέπει να είναι η εκπαίδευση, αν αναλογιστούμε ότι η επένδυση μιας κοινωνίας στην εκπαίδευση είναι ουσιαστικά επένδυση στη ίδια τη βιωσιμότητά της, από τη στιγμή που μπορεί να δημιουργεί περισσότερο κοινωνικά συνειδητοποιημένους πολίτες. Συχνά η εταιρική κοινωνική ευθύνη φαντάζει ως ένα πρόγραμμα επικοινωνίας και προβολής μιας εταιρείας.

Στη Stoiximan αποτελεί βασικό κομμάτι του dna μας. Και δεν αναφέρομαι μόνο στα διευρυμένα προγράμματα που υλοποιούμε αλλά και στη συμμετοχή όλων μας, όλων των ανθρώπων που εργάζονται για την εταιρεία, σε αυτά. Θεωρούμε ως κεντρική μας αποστολή να συνεισφέρουμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, στο κοινωνικό σύνολο και αυτό πράττουμε, πιστεύω με συνέπεια”.

* Χορηγός του Συνεδρίου είναι η TAP. Υποστηρικτής είναι Αθηναϊκή Ζυθοποιία Α.Ε., το Blue.gr και το ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη. Το συνέδριο πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Global Sustain Group και τελεί υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Επικοινωνίας.

Χορηγοί επικοινωνίας του πρώτου Game Changer in CSR & Social Impact που θα διεξαχθεί στις 30 Ιανουαρίου στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση είναι η Direction Business Network με τα CSR Reviews, CSR Week, csrnews.gr, businessnews.gr, ο τηλεοπτικός σταθμός ANT1, η εφημερίδα ΈΘΝΟΣ και η Huffpost Greece.

Κλείσε τώρα  το εισιτήριό σου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα