Οι πολικές θερμοκρασίες πάγωσαν το φυσικό αέριο σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία

Οι πολικές θερμοκρασίες πάγωσαν το φυσικό αέριο σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία

Πολλά νοικοκυριά έμειναν χωρίς θέρμανση και ζεστό νερό για αρκετές ώρες. Τι λένε οι ειδικοί και τι συμβουλεύει τους καταναλωτές η εταιρεία διανομής αερίου

Για προβλήματα στη θέρμανση και την παροχή ζεστού νερού στο 90% των νοικοκυριών που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, ως αποτέλεσμα των χαμηλών θερμοκρασιών των τελευταίων ημερών, έκανε λόγο o τεχνικός συστημάτων φυσικού αερίου, Γιάννης Κοντομήτρος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, "Πρακτορείο FM 104,9". Το πρόβλημα προκύπτει σύμφωνα με τον κ. Κοντομήτρο από το γεγονός ότι οι περισσότερες εγκαταστάσεις δεν είναι κατασκευασμένες για θερμοκρασίες υπό το μηδέν, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να παγώνουν οι σωληνώσεις.

Ως βασική κίνηση πρόληψης ανέφερε το να είχαν τεθεί σε λειτουργία νωρίτερα οι εγκαταστάσεις και μάλιστα σε υψηλή θερμοκρασία, ενώ χαρακτήρισε ως λανθασμένη την κατασκευαστική πρακτική της τοποθέτησης του λέβητα και παρελκόμενων της εγκατάστασης εξωτερικά των κατοικιών: "προτίμησαν για λόγους ασφαλείας να μπούνε (οι λέβητες) στα μπαλκόνια με αποτέλεσμα να ζούμε σήμερα αυτά τα φαινόμενα, καθώς σχεδόν όλοι οι λέβητες είναι φτιαγμένοι για εσωτερικό χώρο" σημειώνει, ενώ τονίζει πως η χρήση μόνωσης που έχει γίνει δεν είναι επαρκής σε πολλές των περιπτώσεις για να αντιμετωπίσει τις περιόδους παγετού.

Προβλήματα παρουσιάζονται, σύμφωνα με τον κ. Κοντομήτρο, ακόμη και όταν το θερμόμετρο πέσει ελάχιστους βαθμούς υπό το μηδέν. Τα προβλήματα αυτά επιδεινώνονται όταν η θερμοκρασία μείνει για μεγάλο διάστημα σε χαμηλά επίπεδα, έστω και αν τυπικά ένας καυστήρας φυσικού αερίου μπορεί να λειτουργήσει "ακόμη και σε θερμοκρασίες -10 βαθμών Κελσίου".

Το πρόβλημα εντοπίζεται κατά τον ίδιο στο δίκτυο σωληνώσεων, όπου και όταν "δεν είναι επαρκής η μόνωση" σε μια εγκατάσταση, καθώς η γενική υπόθεση ήταν πως στη χώρα δεν επικρατούν συχνά συνθήκες παγετού, πολλές φορές δε η μόνωση που έχει τοποθετηθεί είναι σε κακή κατάσταση.

Ως αντίμετρα στις περιπτώσεις μιας μη λειτουργικής εγκατάστασης φυσικού αερίου, ο κ.Κοντομήτρος προτείνει στους καταναλωτές τη διαρκή λειτουργία μιας εγκατάστασης σε υψηλές θερμοκρασίες 23 έως 24 βαθμών, ενώ προτείνεται να είναι διαρκώς σε ροή και η υδραυλική εγκατάσταση, με μια περιορισμένη παροχή νερού στον χώρο, ώστε να μην παγώσει κατά τη διάρκεια της νύχτας. Βοηθητική είναι και η επιπλέον μόνωση των σωληνώσεων όταν αυτό καταστεί εφικτό.

Το μηχάνημα του φυσικού αερίου είναι λευκή συσκευή, σε όλη την Ευρώπη τοποθετείται σε εσωτερικό χώρο

Την ίδια άποψη έχει και ο ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Εργολάβων Υδραυλικών Θεσσαλονίκης, Γιάννης Καραπινίδης. «Το μηχάνημα του φυσικού αερίου είναι λευκή συσκευή, σε όλη την Ευρώπη τοποθετείται σε εσωτερικό χώρο», σχολιάζει ο κ. Καραπινίδης αναφερόμενος στην ελληνική πρακτική της τοποθέτησης του λέβητα φυσικού αερίου στο μπαλκόνι και σε εξωτερικούς χώρους και προσθέτει: «στην Ελλάδα φοβόμαστε». Κατά τον ίδιο, προβλήματα θέρμανσης έχει συντριπτικό ποσοστό των νοικοκυριών στη Θεσσαλονίκη.

Συνοπτικά προβλήματα θέρμανσης είχαν «ενενήντα με ενενήντα πέντε από τα 100 σπίτια» σημειώνει ο κ. Καραπινίδης και χαρακτηρίζει το ποσοστό εξωφρενικά υψηλό. Προβλήματα έχουν διαπιστωθεί ακόμη και σε εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν ως καύσιμο το πετρέλαιο, αφού πάγωσαν φίλτρα πετρελαίου, κυκλοφορητές ακόμη «και σε εσωτερικά κτιρίων».

Σχολιάζοντας δε το συντριπτικό ποσοστό των αβαριών σε χώρους στην περιοχή όπου δραστηριοποιούνται τα μέλη του Συνδέσμου Εργολάβων Υδραυλικών Θεσσαλονίκης, με πλείστα προβλήματα ως απόρροια των εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών, ο κ. Καραπινίδης σημειώνει πως «δεν είμαστε χώρα για -10 βαθμούς Κελσίου». Τονίζει δε πως με τη λήξη της περιόδου του παγετού οι πολίτες αλλά και γενικότερα οι υπεύθυνοι εγκαταστάσεων θα πρέπει να αρχίσουν άμεσα την ενίσχυση των μονώσεων στις εν λόγω εγκαταστάσεις θέρμανσης.

Ο λέβητας πρέπει να παραμείνει ενεργός όσο διαρκούν οι χαμηλές θερμοκρασίας, χωρίς να απενεργοποιηθεί ούτε στιγμή

Ως συμβουλή τέλος προς τους πολίτες μεσούσης της περιόδου του παγετού, ο κ. Καραπινίδης σημειώνει πως θα πρέπει να προστατέψουν με οποιαδήποτε μέθοδο τα «θερμαντικά στοιχεία» των χώρων δημιουργώντας έναν χώρο σχετικής τεχνητής ζέστης έτσι ώστε να εκκινήσει τη λειτουργία του ο λέβητας ενώ στη συνέχεια αυτός πρέπει παραμείνει ενεργός όσο διαρκούν οι χαμηλές θερμοκρασίας, χωρίς να απενεργοποιηθεί ούτε στιγμή.

Πέρα από τη Θεσσαλονίκη το ίδιο ακριβώς πρόβλημα έχει εντοπιστεί και σε περιοχές της Θεσσαλίας που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και κυρίως στην πόλη της Λάρισας.

Το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου είναι ασφαλές

"Η Εταιρεία Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας Α.Ε (ΕΔΑ ΘΕΣΣ) ενημερώνει ότι τα περιστατικά που αφορούν έλλειψη παροχής ζεστού νερού στις υδραυλικές εγκαταστάσεις που τροφοδοτούν τα συστήματα θέρμανσης, δεν σχετίζονται με την παροχή φυσικού αερίου.

Το Δίκτυο Διανομής φυσικού αερίου είναι ασφαλές και συνεχούς ροής και για τα ζητήματα που οφείλονται στις υδραυλικές εγκαταστάσεις, θα πρέπει οι καταναλωτές να απευθύνονται στον εγκαταστάτη – υδραυλικό τους.

Ενδεικτικές ενέργειες για τους καταναλωτές:

Να απευθύνονται στον εγκαταστάτη – υδραυλικό τους για να ελέγξει τις σωληνώσεις νερού

Να αφήνουν ανοικτή μία βρύση να στάζει ώστε να υπάρχει συνεχόμενη ροή νερού και τον λέβητα σε λειτουργία

Να εκτελούν ενέργειες για να θερμάνουν τις υδραυλικές σωληνώσεις νερού σύμφωνα με τις οδηγίες του αδειοδοτημένου εγκαταστάτη – υδραυλικού τους.

Το Τηλεφωνικό Κέντρο της Εταιρείας Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας Α.Ε έχει ενισχυθεί ώστε να ενημερώνει τους καταναλωτές, μολονότι τα περιστατικά δεν είναι θέματα έλλειψης φυσικού αερίου και συνιστά στους πολίτες να απευθύνονται στον εγκαταστάτη – υδραυλικό τους.

Τα τηλέφωνα επικοινωνίας της Εταιρείας Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας Α.Ε. (ΕΔΑ ΘΕΣΣ) είναι:

10 302 (Τηλέφωνο Άμεσης Επέμβασης 24 ώρες το 24ωρο )

11 150 (Τηλέφωνο Νέων Συνδέσεων 08:00-16:00)"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Συμβουλές για το χιόνι. Πώς να κινείστε, τι κάνετε αν ακινητοποιηθεί το όχημα σας

Μοναδικές εικόνες: Η χιονισμένη Ακρόπολη και η Πλάκα στα λευκά

Απίστευτα πλάνα: Κάνει snowboard στα σοκάκια της Σκοπέλου

ADVERTISING

SHARE: