Ολοκληρώθηκε η διάνοιξη της σήραγγας του μετρό στον Πειραιά

Ολοκληρώθηκε η διάνοιξη της σήραγγας του μετρό στον Πειραιά

Η Γραμμη 3, που τώρα λειτουργεί μέχρι την Αγία Μαρίνα στο Αιγάλεω, συνεχίζεται πλέον μέχρι τον Πειραιά

Η Γραμμη 3, που τώρα λειτουργεί μέχρι την Αγία Μαρίνα στο Αιγάλεω, συνεχίζεται πλέον μέχρι τον Πειραιά με 6 σταθμούς: Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός, Νίκαια, Μανιάτικα, Πειραιάς και Δημοτικό Θέατρο (τερματικός σταθμός).

Η σημερινή διάνοιξη έγινε παρουσία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη, του δήμαρχου Πειραιά, Γιάννη Μώραλη, συνοδευόμενοι από τον πρόεδρο, Καθηγητή Γιάννη Α. Μυλόπουλο, τον αντιπρόεδρο & διευθύνοντα σύμβουλο, Θεόδωρο Παπαδόπουλο και μέλη της Διοίκησης της Αττικό Μετρό Α.Ε., καθώς επίσης και με την παρουσία των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Α’ Πειραιά, κ. Θεόδωρου Δρίτσα, Ελένης Σταματάκη και Γεωργίας Γιαννιά, της βουλευτού ΣΥΡΙΖΑ Β’ Πειραιά, Ευαγγελίας Καρακώστα, του αντιπεριφερειάρχη Πειραιά, Γιώργου Γαβρίλη, του περιφερειακού συμβούλου Αττικής, Γιάννη Μοίρα, του δημάρχου Αγίας Βαρβάρας, Γιώργου Καπλάνη, του δημάρχου Κορυδαλλού, Σταύρου Κασιμάτη και άλλων εκπρόσωπων της αυτοδιοίκησης.

Ολοκληρώθηκε η διάνοιξη της σήραγγας του μετρό στον Πειραιά

Ιστορία του έργου

Την 1η Μαρτίου του 2012 υπογράφηκε η σχετική σύμβαση μεταξύ της Αττικός Μετρό ΑΕ και της κοινοπραξίας J% - ΑΒΑΞ ΑΕ – GHELLA SPA-ALSTOM TRANSPORT SA για την κατασκευή της επέκτασης της Γραμμής 3 του μετρό.

Πρόκειται για μια επένδυση σε περιοχές του Δήμου Πειραιά και των Δήμων της ευρύτερης περιοχής που σήμερα έχουν έντονα προβλήματα κυκλοφορίας και χαμηλό επίπεδο εξυπηρέτησης από μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ολοκληρώθηκε η διάνοιξη της σήραγγας του μετρό στον Πειραιά

Με την κατασκευή του μετρό προς τον Πειραιά θα εξυπηρετούνται καθημερινά 132.000 επιβάτες, ενώ η απόσταση από το λιμάνι μέχρι το αεροδρόμιο θα διανύεται με το μετρό μόλις σε 45 λεπτά.

Η χάραξη της επέκτασης της Γραμμής 3 από τον επίσταθμο του Χαϊδαρίου μέχρι τον επίσταθμο του Δημοτικού Θεάτρου στον Πειραιά, έχει μήκος 7,55 χλμ. και περιλαμβάνει 6 σταθμούς.

Αγία Βαρβάρα Λ. Ελευθερίου Βενιζέλου (Αγ. Ελεούσα)

Κορυδαλλός Πλατεία Ελευθερίας

Νίκαια Πλατεία Ελ. Βενιζέλου

Μανιάτικα Αιτωλικού & Μαυρομιχάλη

Πειραιάς Λιμάνι (πλησίον σταθμού ΗΣΑΠ)

Δημοτικό ΘέατροΗρώων Πολυτεχνείου & Βασ. Γεωργίου

Πρόοδος κατασκευής

Στον σταθμό Αγία Βαρβάρα βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες οδοποιίας και χρωματισμών (95%), επενδύσεων πλακιδίων (100%) και τοποθέτηση θυρών (71%). Σε εξέλιξη ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες.

Στον σταθμό Κορυδαλλός σε εξέλιξη είναι εργασίες τοιχοποιίας (86%), επιχρισμάτων (87%), χρωματισμών (67%) και βιομηχανικών δαπέδων (64%). Σε εξέλιξη ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες.

Ολοκληρώθηκε η διάνοιξη της σήραγγας του μετρό στον Πειραιά

Στον σταθμό Νίκαια σε εξέλιξη είναι εργασίες τοιχοποιίας (97%), επιχρισμάτων (97%), χρωματισμών (76%), βιομηχανικών δαπέδων (90%), επενδύσεων πλακιδίων (70%) και τοποθέτησης θυρών (27%). Σε εξέλιξη ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες.

Στον σταθμό Μανιάτικα, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες εκσκαφής και αντιστήριξης και συνεχίζονται λοιπές εργασίες.

Στον σταθμό Πειραιάς, ολοκληρώθηκε η κατασκευή διαφραγματικών τοίχων κ.α., ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η εκσκαφή και αντιστήριξη του 1ου επιπέδου.

Στον σταθμό Δημοτικό Θέατρο, βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες σκυροδέτησης πλατφορμών (75%) κι των ενδιάμεσων πλακών (85%). Οι υπόλοιπες εργασίες προχωρούν ομαλά.

Σπίρτζης: Ο Πειραιάς αλλάζει πρόσωπο

«Είναι μία από τις μέρες χαράς για τον Πειραιά. Ο Πειραιάς αλλάζει πρόσωπο. Το έργο του Μετρό ολοκληρώνεται. Ο μετροπόντικας έφτασε στο κέντρο του Πειραιά απέναντι από το Δημοτικό Θέατρο. Οι τρεις σταθμοί της γραμμής το ‘19 θα λειτουργούν. Επομένως, είμαστε μπροστά σε πολύ ευχάριστες καταστάσεις για την πόλη του Πειραιά. Η συνεχής επιμέλεια των βουλευτών του Πειραιά, η συνεργασία με το Δήμο Πειραιά, με το Δήμαρχο, η συνδρομή και η μεγάλη προσπάθεια των φορέων που υλοποιούν τα έργα, αποδίδουν καρπούς. Το χρωστάμε αυτό στους πολίτες του Πειραιά και το χρωστάμε και στη χώρα».

Ο κ. Σπίρτζης υπογράμμισε ότι με την ολοκλήρωση του έργου το 2021, θα δημιουργηθεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό συγκοινωνιακό Κέντρο, συνενώνοντας λειτουργικά δυο γραμμές Μετρό (το Λιμάνι, τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο και την Επέκταση του Τραμ προς Πειραιά που ήδη κατασκευάζεται, διευκολύνοντας έτσι τις μετεπιβιβάσεις μεταξύ όλων των μέσων μεταφοράς. Όπως, μάλιστα, τόνισε χαρακτηριστικά, «μέχρι το τέλος του χρόνου θα ξεκινήσει στον προαστιακό το δρομολόγιο Πειραιάς - Αεροδρόμιο. Το Τραμ, πάει καλά το έργο και θα σταματήσει να ταλαιπωρεί τους Πειραιώτες. Επομένως ο Πειραιάς, επιτέλους, αποκτά αυτό που το άξιζε εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Να δώσουμε συγχαρητήρια και στους ανθρώπους που δούλεψαν σε αυτό το έργο, τους μηχανικούς, τους τεχνικούς, τους χειριστές και σε όσους εμπλέκονται, στους επιβλέποντες. Πιστεύω ότι η χαρά αυτή τους ανήκει περισσότερο από όλους, όπως και στους πολίτες του Πειραιά, όταν ολοκληρωθούν και μπουν σε λειτουργία όλα αυτά τα έργα».

ADVERTISING

SHARE: