Ώρα μηδέν για το μέλλον της ΣΕΚΑΠ

Ώρα μηδέν για το μέλλον της ΣΕΚΑΠ

Ενώ χθες στο ΔΣ της επιχείρησης αποφάσισε την υποβολή δήλωσης παύσης πληρωμών, σήμερα στην Κομοτηνή εκδικάζεται η έκδοση προσωρινής διαταγής για "πάγωμα" πληρωμής του άδικου προστίμου των 38,2 εκατ. ευρώ

Του Βασίλη Ιγνατιάδη

Κρίσιμες αποφάσεις, ενόψει και της σημερινής απόφασης του δικαστηρίου για την έκδοση προσωρινής διαταγής αναφορικά με το αίτημα της ΣΕΚΑΠ για «πάγωμα» πληρωμής του προστίμου, πήρε το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίασή του. Αποφάσισε την υποβολή δήλωσης παύσης πληρωμών, εφόσον δεν αποκατασταθεί άμεσα η επαπειλούμενη αδυναμία λειτουργίας – πληρωμών της εταιρείας, προχωρώντας παράλληλα σε διοικητικές αλλαγές.

Το Δ.Σ. όρισε ως νομικό – ειδικό σύμβουλο της εταιρείας για τον χειρισμό όλων των θεμάτων που σχετίζονται με την διαδικασία της πτώχευσης, τον δικηγόρο Σεραφείμ Σωτηριάδη, με ειδίκευση στα θέματα πτωχευτικού δικαίου, ενώ με απόφαση του Δ.Σ. που ενέκρινε ο κ.Σωτηριάδης, ορίστηκε ως νέος γενικός διευθυντής της ΣΕΚΑΠ ο κ. Σταύρος – Κωνσταντίνος Παπασπύρου.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι διεργασίες σε πολιτικό επίπεδο για την προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, ενώ πρωτοβουλίες λαμβάνονται και από παράγοντες και φορείς της Θράκης

Σύμφωνα με πηγές της επιχείρησης, οι προαναφερόμενες αποφάσεις του Δ.Σ. κρίθηκαν ως επιτακτικές, έπειτα από την απόρριψη από το Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής της προσφυγής της εταιρείας για το πρόστιμο των 38,2 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και την απόφαση του Τελωνείου Ξάνθης που ακολούθησε, με την οποία ουσιαστικά «μπλοκάρεται» η εμπορία των προϊόντων της ΣΕΚΑΠ στην εγχώρια αγορά. Έπειτα από την δικαστική απόφαση, το Τελωνείο αρνείται να δειχτεί την πίστωση των 28 ημερών που παραχωρείται από τον Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα για την πληρωμή του φόρου καπνού, κρίνοντας ως επισφαλή την απαίτηση, παρά την εγγύηση άνω των 4 εκατομμυρίων ευρώ που έχει καταβάλλει η ΣΕΚΑΠ. Όπως εξηγούσαν στο «Έθνος», η πίστωση 28 ημερών της έδινε το περιθώριο να πληρώνει τον φόρο, αφού πρώτα εισπράξει από τον αγοραστή το τίμημα της πώλησης του φορτίου. Η κατάργηση της πίστωσης, ουσιαστικά «στραγγαλίζει» την εταιρεία, καθώς απαιτεί τεράστια ρευστότητα για την προκαταβολή του φόρου.

Κρίσιμη απόφαση

Η απόφαση του δικαστηρίου επί της αίτησης ανακοπής της διαδικασίας αναγκαστικής είσπραξης του προστίμου, που συζητείται σήμερα στο δικαστήριο της Κομοτηνής, θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις, καθώς μια αποδοχή του αιτήματος της εταιρίας θα της δώσει το χρονικό περιθώριο να «ανασάνει», να συνεχίσει να πουλά τα προϊόντα της στην ελληνική αγορά και να προγραμματίσει τις επόμενες κινήσεις της.

Χθες επισκέφθηκαν το Τελωνείο Ξάνθης οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό (Γρηγόρης Στογιαννίδης, Ευστάθιος Γιαννακίδης και Χουσεϊν Ζεϊμπέκ) για να ενημερωθούν, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας που έχουν αναλάβει από κοινού για την εξεύρεση λύσης. «Κανείς δεν θέλει το κλείσιμο της εταιρείας και την απώλεια θέσεων εργασίας. Μας είπαν πως εφαρμόζουν τον νόμο. Όλα κρέμονται από την αυριανή (σ.σ. σημερινή) απόφαση του δικαστηρίου», είπε στο «Έθνος» ο Χουσεϊν Ζεϊμπέκ.

Προχτές το βράδυ συνεδρίασε εκτάκτως η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη με τη συμμετοχή και των τοπικών βουλευτών, με μοναδικό θέμα τις εξελίξεις στη ΣΕΚΑΠ. Όπως είπε στο «Εθνος» ο γραμματέας κ. Γιώργος Χατζηθεοδώρου «για μας είναι θέμα υψηλής προτεραιότητας. Υπάρχει μεγάλη αγωνία για τις εξελίξεις. Στο δικαστήριο που θα γίνει στην Κομοτηνή εμείς θα είμαστε εκεί στο πλευρό των εργαζομένων».

Βροντερό “παρών”

Στα δικαστήρια της Κομοτηνής θα δώσουν το «παρών» και οι τρεις βουλευτές. Εκεί θα βρίσκονται δεκάδες εργαζόμενοι στη ΣΕΚΑΠ και εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων της Θράκης, καθώς και αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου της Ξάνθης.

Στο ομόφωνο ψήφισμά του προς τον πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, στον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης και στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα, ο δήμαρχος Ξάνθης, Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος και το Δημοτικό Συμβούλιο, εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους και την ανησυχία της τοπικής κοινωνίας για το μέλλον της ιστορικής ΣΕΚΑΠ, καθώς και την επιθυμία τους να συμβάλλον ουσιαστικά στην απρόσκοπτη λειτουργία του εργοστασίου.

«Μια ιστορική εταιρεία που διεσώθη μόλις χθες και μετετράπη σήμερα από προβληματική και υπερχρεωμένη σε κερδοφόρα με αναπτυξιακή τροχιά, δυστυχώς βρίσκεται πάλι στο σημείο «μηδέν», φορτωμένη από την περίοδο του 2009 με ένα υπέρογκο ποσό προστίμου 38,2 εκατομμυρίων ευρώ. Είναι τραγικό σήμερα, για μία υγιή και κερδοφόρα επιχείρηση που δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ, που απασχολεί εκατοντάδες εργαζόμενους, συνεισφέρει εκατομμύρια κάθε χρόνο στα δημόσια έσοδα και στα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας μας, ένας οικονομικός και εργασιακός «πνεύμονας» για την Ξάνθη και την ευρύτερη περιοχή, να κινδυνεύει να βάλει λουκέτο», αναφέρεται στο ψήφισμα, στην οποία χαρακτηρίζεται η εταιρεία ως ζωτικής σημασίας για την οικονομία της περιοχής μας και τονίζεται πως η απρόσκοπτη λειτουργία της είναι προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, καθώς προσφέρει, έμμεσα ή άμεσα, θέσεις εργασίας σε περισσότερες από 200 οικογένειες. «Σε μια περίοδο που οι επενδύσεις και οι θέσεις εργασίας είναι το βασικό ζητούμενο, κάνουμε έκκληση, να βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα το οποίο έχει προκύψει, ώστε να μην οδηγηθεί σε πτώχευση η ΣΕΚΑΠ. Κάνουμε έκκληση να συνυπολογιστούν τα επακόλουθα που θα έχει για την κοινωνία μας οποιαδήποτε παρεμπόδιση της ομαλής λειτουργίας της επιχείρησης», καταλήγει το ψήφισμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα