Παράταση έως τις 25 Σεπτεμβρίου για τους δασικούς χάρτες

Παράταση έως τις 25 Σεπτεμβρίου για τους δασικούς χάρτες
το περίφημο δρυοδάσος της Φολόης Eurokinissi

Τροπολογίες για τη σύνταξη των δασικών χαρτών κατέθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, παρατείνοντας την προθεσμία που έληγε στις 7 Σεπτεμβρίου. Παράταση και μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου για τους υπόλοιπους χάρτες. Επτά δήμοι δεν έχουν καταθέσει ακόμη οικιστικές πυκνώσεις

Τρεις τροπολογίες που θα βοηθήσουν στην εξυπηρέτηση των πολιτών και των επαγγελματιών στη σύνταξη των δασικών χαρτών κατέθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Με τις τροποποιήσεις αυτές διευθετουνται ζητήματα που έχουν σχέση με τις ημερομηνίες που αποστέλλουν τα δικαιολογητικά, την οριστικοποίηση της αντίρρησης και τη δικαιολόγηση της αντίρρησης. Επίσης, αφορούν στην ένταξη της έννοιας των οικιστικών πυκνώσεων σε νόμο και την παράταση στην ανάρτηση για τη νομοθέτηση των παραπάνω.

Συγκεκριμένα, δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες:

Α) να αποστέλλουν στα ΣΥΑΔΧ τα δικαιολογητικά που αφορούν

την πληρωμή της αντίρρησης στην τράπεζα και το έννομο συμφέρον,

τα οποία κάνουν έγκυρη την αντίρρηση μετά την ηλεκτρονική υποβολή της,

έως και 10 ημέρες μετά το πέρας της ανάρτησης των δασικών χαρτών.

Β) να καταθέτουν συμπληρωματικά στοιχεία της αντίρρησης, όπως

τεχνικές εκθέσεις φωτοερμηνείας δασολόγων, πιστοποιητικά υπηρεσιών κλπ, την ημερομηνία εξέτασης της αντίρρησης από την Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠ.Ε.Α.)

Πριν την τροπολογία η αποστολή των παραπάνω στοιχείων έπρεπε να γίνει έως την τελευταία ημέρα της ανάρτησης. Όσον αφορά το πρώτο, αυτό αναιρούσε την δυνατότητα του πολίτη να μπορεί να υποβάλλει αντίρρηση έως την τελευταία μέρα, αφού δεν ήταν δυνατή η άμεση ενημέρωση του συστήματος της ΕΚΧΑ ΑΕ από την τράπεζα ότι έχει γίνει η πληρωμή.

Όσον αφορά το δεύτερο, πολλοί τεχνικοί σύμβουλοι ή υπηρεσίες δεν προλάβαιναν να συντάξουν την τεχνική έκθεση ή να δώσουν πιστοποιητικό έως την τελευταία ημέρα, με αποτέλεσμα χωρίς αυτά να είναι άνευ ουσίας η υποβληθείσα αντίρρηση.

Ενσωμάτωση έννοιας οικιστικών πυκνώσεων σε νόμο

Παράλληλα, στην τροπολογία γίνεται πλήρης ενσωμάτωση σε νόμο της Υπουργικής Απόφασης για την έννοια της οικιστικής πύκνωσης. Δεν γίνεται καμία άλλη αλλαγή.

Συγκεκριμενοποιούνται, επίσης, οι ημερομηνίες μέχρι τις οποίες μπορούν οι δήμοι να αναρτούν τα όρια των οικιστικών πυκνώσεων:

Για την τρέχουσα ανάρτηση έως 25 Σεπτεμβρίου 2017

Για όλες τις επόμενες αναρτήσεις (υπόλοιπο 53% χώρας) έως 20 Δεκεμβρίου 2017

Αιτιολόγηση ρύθμισης

Λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση 1942/2017 του ΣτΕ ενσωματώνεται όλη η ΥΑ σε νόμο ώστε να υπάρχει ασφάλεια δικαίου και θωράκιση του έργου των δασικών χαρτών.

Παράταση στην ανάρτηση των δασικών χαρτών (έως 25/9)

Για να υπάρξει περιθώριο χρόνου για την ψήφιση του νόμου την ενεργοποίηση της παραπάνω διάταξης μέσω δημοσίευσης σε ΦΕΚ την εκμετάλλευση της διάταξης από τους πολίτες αποφασίστηκε, επειδή δεν ήταν εφικτό αυτό να γίνει έως τις 7 Σεπτεμβρίου, να παραταθεί η ανάρτηση των χαρτών έως τις 25 Σεπτεμβρίου 2017.

Άρα για επιπλέον 18 ημέρες οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν όλα τα εργαλεία (αντιρρήσεις, πρόδηλα σφάλματα, αιτήσεις εξαγοράς/χρήσης) και οι 7 δήμοι τη δυνατότητα να αναρτήσουν τα όρια των οικισμών και οικιστικών πυκνώσεων.

Σημειώνεται ότι υπάρχουν ακόμα 7 δήμοι (5,8% του συνόλου των 120 δήμων) που δεν έχουν οριοθετήσει οικισμούς και πυκνώσεις στους χάρτες. Πρόκειται για τους:

ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ

ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ

ΚΙΜΩΛΟΥ

ΜΗΛΟΥ

ΜΥΚΟΝΟΥ

ΝΟΤΙΟΥ ΠΗΛΙΟΥ

ΣΙΘΩΝΙΑΣ

Αντιρρήσεις

Έως 4/9/2017 η κατάσταση με τις αντιρρήσεις είχε ως εξής

ΥΠΟΒΛΗΘΕΙΣΕΣ ΜΕ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΕΛΟΥΣ 59.462, 7.330.810 €

ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΥΠΟΒΟΛΗ              

9.840, 1.572.525 €

(ΕΚΚΡΕΜΕΙ Η ΠΛΗΡΩΜΗ)

ΥΠΟΒΛΗΘΕΙΣΕΣ ΑΤΕΛΩΣ

14.217

-ΠΡΟΔΗΛΑ*

9.045

-*πρόδηλα σφάλματα μπορούν να υποβάλλονται και με απευθείας χειρόγραφη αίτηση στη Δασική Υπηρεσία. Δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία για τον συνολικό αριθμό των επιπλέον τέτοιων αιτήσεων

Μερική κύρωση δασικών χαρτών

Η μερική κύρωση των δασικών χαρτών που βρίσκονται σε ανάρτηση θα γίνει έως τις 20 Νοεμβρίου 2017.

Νέα Ανάρτηση

Χρονοδιάγραμμα νέας ανάρτησης

Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017 οι πρώτες αναρτήσεις και κλιμακωτά έως Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017.

Αφορά το 17% της χώρας με περιοχές όπως: Ανατολική Αττική, Θεσσαλονίκη, Πέλλα, Ημαθία, Σέρρες, Κιλκίς.

Περιοχές με πυρκαγιές θα αναρτηθούν προς το τέλος της διαδικασίας, ώστε να ενσωματωθεί η κήρυξή τους ως αναδασωτέων.

Ενσωμάτωση στοιχείων ΟΤΑ στις επόμενες αναρτήσεις

Στις αναρτήσεις που θα γίνουν από το 2017 έως το 2019 συμμετέχουν 205 Δήμοι.

Συνολικά έχουν πάρει 121 Δήμοι κωδικούς για να περάσουν όρια στους δασικούς χάρτες.

Έχουν αποκριθεί ήδη 40 Δήμοι και έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους.

Στους υπόλοιπους 165 δήμους θα σταλεί επιστολή στους υπόλοιπους που θα τους επισημαίνεται ότι θα έχουν περιθώριο έως 20/12/2017 για να αναρτήσουν τις οικιστικές πυκνώσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα