Πεδίο μάχης τα Εξάρχεια, μετά την πορεία για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο

Πεδίο μάχης τα Εξάρχεια, μετά την πορεία για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο
ΚΡΗΤΗ-ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ,Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016.(EUROKINISSI) Eurokinissi

Φωτιές, πετροπόλεμος και μολότοφ στο κέντρο της Αθήνας, μετά την ειρηνική διαδήλωση στη μνήμη του 15χρονου Γρηγορόπουλου, που δολοφονήθηκε πριν οκτώ χρόνια από τα πυρά του Επ. Κορκονέα (Pics+Vids)

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε το κέντρο της Αθήνας, στην περιοχή των Εξαρχείων, μετά το τέλος της πορείας στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, που έπεσε νεκρός πριν οκτώ χρόνια από τα πυρά του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Νεαροί αντιεξουσιαστές προκάλεσαν επεισόδια στη Στουρνάρη, τη Σολωμού και τους γύρω δρόμους, με τους αστυνομικούς να κάνουν εκτεταμένη χρήση χημικών, για να τους απωθήσουν.

Από νωρίς, ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας είχαν παραταχθεί περιμετρικά του Πολυτεχνείου, για να αποτρέψουν τυχόν είσοδο των αντιεξουσιαστών στο κτίριο.

Πέτρες, μολότοφ, καπνογόνα και βεγγαλικά πετούσαν οι νεαροί στους αστυνομικούς, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας εξ αυτών και να μεταφερθεί στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Η Αστυνομία προχώρησε σε 28 προσαγωγές, εκ των οποίων οι έξι έγιναν συλλήψεις.

Από τα εκτεταμένα επεισόδια στις φλόγες παραδόθηκαν στις φλόγες δύο αυτοκίνητα στις οδούς Ερεσού και στη συμβολή των οδών Μπενάκη και Σόλωνος.

ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΚΑΛΥΨΕ ΤΟ NEWS 247 ΤΙΣ ΠΟΡΕΙΕΣ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ

Το απόγευμα της Τρίτης πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας η πορεία συλλογικοτήτων του αντιεξουσιαστικού χώρου και οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

 

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, καθώς επίσης ενάντια στο φασισμό και τις πολιτικές της κυβέρνησης.

Τα μπλοκ των συλλογικοτήτων και οργανώσεων ξεκίνησαν από τα Προπύλαια κατευθύνθηκαν στο Σύνταγμα και ολοκλήρωσαν την πορεία στην Ομόνοια.


Η διαδήλωση στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Μπενάκη χωρίστηκε στα δύο, καθώς συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου κινήθηκαν προς τα Εξάρχεια, όπου σημειώθηκαν τα επεισόδια.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε πορεία μαθητών στο κέντρο της Αθήνας.

Επί ποδός βρισκόταν η Αστυνομία ειδικά στην Αθήνα αλλά και στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις, με αφορμή τις πορείες. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΕΛΑΣ, τουλάχιστον 4.000 αστυνομικοί όλων των ειδικοτήτων από τα ΜΑΤ, τα ΥΜΕΤ, την ΟΠΚΕ, την Άμεση Δράση, την Ομάδα ΔΙ.ΑΣ., άντρες της Κρατικής Ασφάλειας και της Τροχαίας επιστρατεύτηκαν στο κέντρο της Αθήνας.

Περίπου 50 νεαροί που πήγαν από τα Εξάρχεια και ήταν αποκομμένοι από τους μαθητές, κινήθηκαν μεταξύ Πνευματικού Κέντρου, Ακαδημίας και Ρήγα Φεραίου και εκτόξευσαν σποραδικά πέτρες προς τους αστυνομικούς των ΜΑΤ, οι οποίοι δεν απάντησαν.

Σκηνικό πολέμου στον Βόλο

Σκηνικό πολέμου έστησαν οι αντιεξουσιαστές που μετέτρεψαν το κέντρο του Βόλου σε πεδίο μάχης, στις συγκρούσεις τους με τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Εκατοντάδες μολότοφ, που ήταν κρυμμένες μέσα στο Πανεπιστήμιο και με συνεχή πετροπόλεμο, μετέτρεψαν την λεωφόρο Δημητριάδος σε φλεγόμενο δρόμο, όταν με αλλεπάλληλες εφόδους εναντίον των αστυνομικών, προσπάθησαν οι αντιεξουσιαστές να ελέγξουν την Ιάσονος και την γύρω από το Πανεπιστήμιο περιοχή.

Οι 400 περίπου αντιεξουσιαστές κατέστρεψαν προσόψεις δεκάδων καταστημάτων, τραπεζών, και προξένησαν ζημιές στο μέγαρο του ΟΤΕ, στην οδό Ιωλκού.

Συνθήματα κατά της κυβέρνησης, της δημοτικής αρχής του Βόλου και δημοσιογράφων, φώναζαν στην πορεία που πραγματοποίησαν στο κέντρο της πόλης, που εκείνη την ώρα έσφυζε από κόσμο.

Επεισόδια και στο Ηράκλειο Κρήτης

Ένταση και επεισόδια σημειώθηκαν στο κέντρο του Ηρακλείου, μετά την ολοκλήρωση της πορείας που διοργανώθηκε στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Ομάδα νεαρών έριξε μολότοφ εναντίον των ΜΑΤ στα Λιοντάρια και ακολούθησε πετροπόλεμος στη γύρω περιοχή και τα στενά του κέντρου, ενώ οι διαδηλωτές απωθήθηκαν από τις δυνάμεις της ΕΛΑΣ.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων προκλήθηκαν ζημιές σε καταστήματα, ενώ οι νεαροί πέταξαν μπογιές και έγραψαν συνθήματα στην είσοδο και τους τοίχους του Δικαστικού Μεγάρου.

Το χρονικό της δολοφονίας

Ήταν 6 Δεκεμβρίου του 2008, όταν ένας 15χρονος έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικού στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου. Ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος δολοφονήθηκε από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα και επτά χρόνια μετά, κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τη νύχτα που έμελλε να αποτελεί σημαντική σελίδα της σύγχρονης ιστορίας.

Η σφαίρα, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, διαπέρασε την καρδιά του και καρφώθηκε στον 10ο θωρακικό σπόνδυλο, με αποτέλεσμα να βρει ακαριαίο θάνατο. Ο Αλέξης ήταν άοπλος. Το ίδιο και οι φίλοι του. Η είδηση έσκασε σαν βόμβα, σαν φλόγα οργής και η ατμόσφαιρα μύρισε μπαρούτι.

Το πολιτικά παρασκήνιο, και η εισήγηση να βγει ο στρατός στους δρόμους

Η αντίδραση άμεση χιλιάδες κόσμου βγήκαν στους δρόμους ψάχνοντας μια απάντηση στο “γιατί”. Η δολοφονία πυροδότησε έντονες αναταραχές, συγκρούσεις και εκτεταμένα επεισόδια. Σημειώθηκαν δεκάδες εμπρηστικές επιθέσεις σε διάφορα σημεία της πόλης και οδομαχίες έξω από πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Το ντοκουμέντο της δολοφονίας

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα