Περισσότεροι από 44.000 πρόσφυγες σε απερίγραπτες συνθήκες σε όλη την Ελλάδα

default image

Περίπου 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες περισσότεροι από ό,τι το Σάββατο βρίσκονται στα νησιά του βορείου Αιγαίου, αναμένοντας να αναχωρήσουν για τον Πειραιά

Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, όπως προκύπτει από τη συνοπτική κατάσταση των προσφυγικών ροών, σήμερα, στην Ελλάδα βρίσκονται 44.035 πρόσφυγες.

Στην Αττική φιλοξενούνται 10.987 πρόσφυγες, εκ των οποίων 4.166 άνθρωποι βρίσκονται στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού και 3.300 στο λιμάνι του Πειραιά.

Στην Κεντρική Ελλάδα διαμένουν 1.102 πρόσφυγες, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων έχει καταλύσει στη Βόρεια Ελλάδα (23.042), και ειδικότερα στον προσωρινό καταυλισμό της Ειδομένης, όπου μέχρι στιγμής βρίσκονται 12.000 άνθρωποι. Στο στρατόπεδο Μαζαράκη στο Χέρσο Κιλκίς μένουν 3.640 πρόσφυγες και στη Νέα Καρβάλη 3.370.

Στα νησιά (Χίο, Σάμο, Λέσβο, Λέρο, Ρόδο, Σύμη, Μεγίστη, Κως, Φαρμακονήσι, Πάτμο, Κάλυμνο, Σαμοθράκη) αυτή τη στιγμή μένουν 8.904 άτομα σε hot spots και λοιπές δομές, ενώ καταγράφηκαν 2.702 νέες αφίξεις. Στη Λέσβο βρίσκονται οι περισσότεροι πρόσφυγες, δηλαδή 5.310.

Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία των προσφυγικών ροών

Μεταφορά προσφύγων από τον Πειραιά στη Ριτσώνα

Περίπου 3.095 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση, ενώ εντός της ημέρας 20 πούλμαν αναμένεται να παραλάβουν περίπου 1.000 ανθρώπους προκειμένου να τους μεταφέρουν σε κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στη Ριτσώνα Χαλκίδας.

Πολλοί από τους μετανάστες και πρόσφυγες έχουν καταλύσει σε σκηνές ενώ και σήμερα εθελοντικές οργανώσεις και ο Ερυθρός Σταυρός διένειμε ξηρά τροφή.

Όπως έγινε γνωστό από το λιμενικό σώμα, σήμερα δεν πρόκειται να καταπλεύσουν πλοία με μετανάστες και πρόσφυγες από τα νησιά του Αιγαίου στο λιμάνι του Πειραιά.

Επιστρέφουν στην Αθήνα οι πρόσφυγες που αρνήθηκαν να μείνουν στο Αερινό

Επιστρέφουν τελικά στην Αθήνα οι 249 πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν το Σάββατο στο ΣΕΑ Αερινού για την προσωρινή διαμονή τους, αλλά που δεν δέχθηκαν να διαμείνουν στον καταυλισμό.

Από το απόγευμα αρνούνταν να κατέβουν από τα τέσσερα λεωφορεία που τους μετέφεραν και χρησιμοποίησαν μόνο τις χημικές τουαλέτες, ενώ περίπου 200 άτομα είχαν επιχειρήσει να επιστρέψουν στην Αθήνα με τα πόδια, ωστόσο το βράδυ επέστρεψαν μετά από προσπάθειες της Αστυνομίας που κατάφερε να τους μεταπείσει, αλλά διανυκτέρευσαν μέσα στα λεωφορεία.

Σήμερα από το πρωί επέμεναν να επιστρέψουν στην Αθήνα και έλεγαν ότι τους είχαν υποσχεθεί ότι θα πήγαιναν στη Θεσσαλονίκη και μετά στην Ειδομένη. Έπειτα από διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση και τον στρατό, δόθηκε εντολή να επιστρέψουν στην Αθήνα.

Ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας διευκρίνισε ότι «μας δόθηκε εντολή πριν λίγο να επιστρέψουν στην Αθήνα. Για λίγες ημέρες εδώ θα μείνει ο καταυλισμός άδειος, να στεγνώσει ο τόπος, διότι συνεχίζει να βρέχει καταρρακτωδώς. Δεν ξέρω αν θα φέρουν άλλους στη συνέχεια».

Βρέφος με γαστρεντερίτιδα στο Νοσοκομείο Βόλου

Ένα βρέφος μόλις 20 ημερών χρειάστηκε να μεταφερθεί χθες τη νύχτα στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου με γαστρεντερίτιδα, ενώ η μητέρα του υποσιτίζεται.

Επίσης και άλλα βρέφη με πυρετό μεταφέρθηκαν την νύχτα σε νοσοκομείο του Βόλου, αλλά όλοι πλέον επέστρεψαν και είναι στα λεωφορεία, ταξιδεύοντας προς την Αθήνα.

Εν τω μεταξύ, δημοσίευμα του Reuters έκανε λόγο για δεύτερο κρούσμα Ηπατίτιδας Α στον καταυλισμό της Ειδομένης, πληροφορία που διέψευσε ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θανάσης Γιαννόπουλος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Κυριακής, ο κ. Γιαννόπουλος δήλωσε ενήμερος για το σχετικό άρθρο, που επικαλείται αξιωματούχο της υπηρεσίας του, αλλά στον βαθμό που ο ίδιος γνωρίζει δεν υπάρχει “προς το παρόν” καταγεγραμμένο δεύτερο κρούσμα Ηπατίτιδας Α.

Πάντως, υπογράμμισε πως υπό τις “απερίγραπτες” συνθήκες που επικρατούν στον καταυλισμό και με δεδομένη την δυναμική της λοίμωξης αυτή καθ’ αυτήν, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι δεν θα μείνουμε στο ένα κρούσμα.

(Φωτογραφία: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα