Πέθανε ο Κώστας Βεργόπουλος

Πέθανε ο Κώστας Βεργόπουλος
ΟΠ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΜΟΥ ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ ΚΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΡΓΟΠΟΥΛΟΥ " ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΡΗΓΜΑ" eurokinissi

Ο διαπρεπής οικονομολόγος και συγγραφέας πέθανε σε ηλικία 75 ετών στο Παρίσι, έπειτα από σύντομη νοσηλεία

Πέθανε σήμερα στο Παρίσι σε ηλικία 75 ετών ο Κώστας Βεργόπουλος, σπουδαίος οικονομολόγος, διανοητής και συγγραφέας. Ο θάνατός του επήλθε από αιμάτωμα στο κεφάλι έπειτα από σύντομη νοσηλεία.

Ο Κώστας Βεργόπουλος, γεννήθηκε το 1942 στην Αθήνα και στη συνέχεια σπούδασε νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και οικονομικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, όπου αναγορεύθηκε διδάκτορας.

Το 1974 εξελέγη καθηγητής οικονομολογίας στην Σορβόννη και αργότερα το 1992 καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Από το 2002 ήταν καθηγητής οικονομικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Παρίσι 8, ενώ υπήρξε επισκέπτης καθηγητής σε πανεπιστήμια της βόρειας και της νότιας Αμερικής. Παράλληλα εργάστηκε ως εμπειρογνώμονας στον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Υπήρξε διευθυντής του προγράμματος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη Μεσόγειο (UNITAR) και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την απορρύθμιση και την ανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη. Την περίοδο 1997-1999 διετέλεσε επικεφαλής του Vision Group του ASEM που είχε σκοπό την τόνωση των δεσμών και της συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, ενώ ήταν μέλος του συμβουλίου του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων.

Επίσης είχε γράψει και συμμετάσχει στη συγγραφή διάφορων επιστημονικών έργων, πολλά εκ των οποίων έχουν μεταφραστεί από τα ελληνικά σε άλλες γλώσσες. Μεταξύ αυτών:

  • Το αγροτικό ζήτημα στην Ελλάδα, 1975
  • Η απο-ανάπτυξη σήμερα;, 1986
  • Εθνισμός και οικονομική ανάπτυξη, 1993
  • Κράτος και οικονομική πολιτική στον 19ο αιώνα, 1994
  • Παγκοσμιοποίηση, η μεγάλη χίμαιρα, 1999
  • Ποιος φοβάται την Ευρώπη – Ανατομία ενός μύθου, 2000
  • Το τέλος του κύκλου, 2002
  • Η αρπαγή του πλούτου, 2005
  • Το μεγάλο ρήγμα, 2007
  • Οι αμετανόητοι, 2010
  • Μετά το τέλος, 2011
  • Η ανάρμοστη σχέση, 2012
  • Το μαύρο και το κόκκινο, 2014
  • Η νέα παγκόσμια αναταραχή, 2017

Συλλυπητήρια μηνύματα

«Ένας σημαντικός στοχαστής και επιστήμονας, ένας από τους τελευταίους μεγάλους διανοούμενους της αριστεράς, ο Κώστας Βεργόπουλος, δεν είναι πια ανάμεσά μας», αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας σε συλλυπητήριο μήνυμα του για τον θάνατο του Κώστα Βεργόπουλου και εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια, στην οικογένεια, στους φίλους και στους συντρόφους του.

«Είναι βέβαιο», τονίζει ο κ. Τσίπρας, «ότι θα μας λείψει η οξυδερκής του ανάλυση, η αγωνιώδης ματιά του στην εξέλιξη της ταξικής πάλης και στη διαμόρφωση των νέων παγκόσμιων αντιθέσεων, η έγνοια του για τις νίκες, αλλά και τις ήττες, των κοινωνικών κινημάτων και της αριστεράς, στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, στον κόσμο».

«Μας παρηγορεί», προσθέτει, «ότι αφήνει πίσω του ένα σπουδαίο έργο, παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, αλλά και την έντονη ανάμνηση, για όσους τον γνωρίσαμε, της διαρκούς και έμφυτης αισιοδοξίας και της σκέψης και της βούλησης που τον διέκριναν».

Τη θλίψη του εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης για την απώλεια του οικονομολόγου καθηγητή και συγγραφέα Κώστα Βεργόπουλου. Ο κ. Βούτσης δήλωσε:

«Με συγκίνηση πληροφορήθηκα την απώλεια του φίλου, συναγωνιστή και συντρόφου στην Ανανεωτική Αριστερά Κώστα Βεργόπουλου. Ήταν ένας διαπρεπής οικονομολόγος, σπουδαίος διανοητής, εμπνευσμένος δάσκαλος και καταξιωμένος συγγραφέας με πλούσιο επιστημονικό έργο που μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες. Αγωνίστηκε με πάθος για τις ιδέες του και εργάστηκε συστηματικά για την τόνωση των δεσμών και της συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.

Η απώλειά του αφήνει ένα κενό στην ακαδημαϊκή κοινότητα, και βέβαια σε όσους τον γνώριζαν προσωπικά ή και μέσα από το έργο του.

Εκφράζω τα θερμά συλλυπητήριά μου στους οικείους του».

«Ο Κώστας Βεργόπουλος, που “έφυγε” […] στα 75 του, υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους διανοούμενους της πατρίδας μας, με πλούσιο επιστημονικό και συγγραφικό έργο. Τα βιβλία και ο λόγος του αποτελούν μια σημαντική παρακαταθήκη για την ελληνική και την ευρωπαϊκή αριστερά», έγραψε στο twitter ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα