Πέθανε ο σπουδαίος σεναριογράφος Λευτέρης Καπώνης

Πέθανε ο σπουδαίος σεναριογράφος Λευτέρης Καπώνης

Πέθανε σε ηλικία 70 ετών ο σεναριογράφος που υπέγραψε το σενάριο σε επιτυχημένες σειρές, όπως το "Και οι Παντρεμένοι έχουν Ψυχή"

Ο Λευτέρης Καπώνης, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες σεναριογράφους, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 70 ετών μετά από μάχη με τον καρκίνο.

Ο ίδιος είχε γράψει σενάριο για δεκάδες επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές, μεταξύ των οποίων ήταν τα: Και οι Παντρεμένοι Έχουν Ψυχή, Τζιβαέρι, Εραστής Δυτικών Προαστίων, Δίψα, Άφρικα, Παλίρροια, Το Φτερούγισμα του Γλάρου, Η Αγάπη της Γάτας, Το Σημάδι Του Έρωτα, Ελλάς Το Μεγαλείο σου κ.α. Συνολικά, έγραψε σενάρια για 35 σίριαλ.

Στον κινηματογράφο είχε συνυπογράψει με τον Λευτέρη Ξανθόπουλο το σενάριο της επιτυχημένης ταινίας “Ο δραπέτης” του 1991.

Είχε γεννηθεί στη Γουριά Μεσολογγίου το 1947, σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ήταν παντρεμένος με τη συγγραφέα Ελένη Ηλιάδου, με την οποία απέκτησαν δύο κόρες.

Σε συνέντευξή του είχε πει, μιλώντας και τότε με χιούμορ, για το πρόβλημα υγείας του:

“Πήγα για ρευματοειδή αρθρίτιδα στα δάχτυλα και μου έκαναν ένα σωρό εξετάσεις για άλλα πράγματα. Ο γιατρός μου έδινε ένα 5% να έχω κάτι σοβαρό και τελικά είχα αυτό. Ήμουν στα Εφημερεύοντα και ο γιατρός ήταν μικρός και ό,τι είχε διαβάσει το εφάρμοζε. Μου είπε μια γιατρίνα πως είμαι πολύ τυχερός που έπεσα πάνω σε αυτόν που τα τσεκάριζε όλα. Όπως, επίσης, ήμουν τυχερός, γιατί με προειδοποίησε μια αρθρίτιδα. Τελικά το πρόβλημα το είχα στον πνεύμονα. (…) Ο γιατρός μου είπε πως αυτό αντιμετωπίζεται εύκολα με τη χημειοθεραπεία. Με χτύπησε στην πλάτη και μου είπε πως είμαι ασφαλής”.

Μάλιστα, όπως τόνισε, την ημέρα που ενημερώθηκε από τον γιατρό για το πρόβλημα υγείας του, δέχτηκε πρόταση να ξεκινήσει να γράφει το νέο κύκλο της σειράς “Και οι παντρεμένοι έχουν ψυχή”. “Μόλις μου ανακοίνωσε ο γιατρός τι έχω, γύρισα σπίτι και την ίδια μέρα με είχα πάρει τηλέφωνο για να μου κάνουν την πρόταση από τον ΑΝΤ1. Λίγες ημέρες μετά κι ενώ μόλις είχα ξεκινήσει τις θεραπείες, με πήρα από άλλο κανάλι για άλλη δουλειά. Γέλαγα μόνος μου. Έλεγα, δε γίνονται αυτά”.

Η κωμωδία θέλει δραματικό υπόβαθρο, που έλεγε και ο Τσιφόρος

“Η κωμωδία θέλει δραματικό υπόβαθρο, που έλεγε και ο Τσιφόρος. Εγώ δεν μπορώ να δω αυτή την τηλεόραση, θεωρώ τον εαυτό μου μαθητή του Τσιφόρου και θέλησα να συνεχίσω την τέχνη των “Παντρεμένων”, γι’ αυτό παίζεται ακόμη και μετά από 20 χρόνια”, έλεγε ακόμη στην εφημερίδα Freddo.

Σε δηλώσεις του στο Oneman, ο Λευτέρης Καπώνης έλεγε για την ιδιωτική τηλεόραση του σήμερα:

“Στο πεδίο της ποιότητας, η οικονομική κρίση δεν άλλαξε πολλά, τις ίδιες βλακείες συναντάμε. Στο πεδίο του μπάτζετ όμως, τα πράγματα είναι δραματικά. Αυτό όμως δεν νομίζω όμως ότι επηρέασε την ποιότητα. Οι Παντρεμένοι ας πούμε, στην εποχή τους ήταν το πιο φθηνό σίριαλ. Το κάναμε με 10 εκατομμύρια, την ίδια ώρα που το MEGA έκανε τους Δυο Ξένους με 20. Δεν ήταν λοιπόν το μπάτζετ που το έκανε επιτυχία. Ήταν η χημεία και όλα τα άλλα πράγματα. Έκατσα λίγο και είδα τα σίριαλ που παίζονται τώρα και πήγα πολύ πίσω. Είδα πολλές βλακείες. Έμεινα άναυδος. Η Μουρμούρα που πάει καλά, έχει ένα πλεονέκτημα, έχει κάτι ανθρώπινο. Κι αυτό βέβαια αν έπαιζε πριν από κάποια χρόνια δεν θα είχε τόσο μεγάλη επιτυχία.

Δεν βγαίνουν πια τέτοιες σειρές γιατί έχουν στραφεί σε ξένα φορμάτ και τη δουλειά δεν την κάνουν πια συγγραφείς. Για παράδειγμα, η Δήμητρα η Παπαδοπούλου, η οποία είναι ταλαντούχα στην κωμωδία, δεν γράφει πλέον, προτιμάει να κάνει θεατρικά. Εγώ κι ο Νεμέας εξοριστήκαμε. Πώς πιστεύουν ότι μια χώρα η οποία επί 50 χρόνια είχε 5 κωμικούς συγγραφείς, σε λίγα χρόνια θα βγάλει 15; Έκαναν το πράγμα χυλό, με ανθρώπους που δεν ήταν συγγραφείς. Μου είχαν στείλει έναν συνεργάτη και τον έδιωξα γιατί ήταν ατάλαντος. Τώρα γράφει τις δικές του σειρές, το είδα και έφριξα”.

Ο σεναριογράφος αρθρογραφούσε τα τελευταία χρόνια στην εφημερίδα Αυγή. Επί χούντας, το 1969 ως φοιτητής του πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης καταδικάστηκε μαζί με ακόμη οκτώ φοιτητές από το στρατοδικείο, ως μέλος της αντιστασιακής οργάνωσης “Λαϊκή Πάλη”, που ιδεολογικά κινείτο στο πλαίσιο της 4ης Διεθνούς (Τροτσκιστές). Η ποινή του ήταν εκτόπιση 2,5 χρόνων.

Ο Πάνος Σκουρολιάκος για τον θάνατο του Λευτέρη Καπώνη

“Αποχαιρετάμε τον σπουδαίο αγωνιστή της δημοκρατίας και άνθρωπο του πολιτισμού, τον σεναριογράφο Λευτέρη Καπώνη. Έναν από τους πολλούς γενναίους που αντιστάθηκαν με τη δράση του και τα κείμενά του στη χούντα των συνταγματαρχών. Που συνελήφθη για τη δράση του από το φασιστικό καθεστώς, καταδικάστηκε από το έκτακτο στρατοδικείο και εκτοπίσθηκε για δυόμισι χρόνια”, αναφέρει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και στενός του φίλος, Πάνος Σκουρολιάκος.

“Είχε πολλά να δώσει ακόμα. Δυστυχώς, η ασθένεια ανέστειλε τη δραστηριότητά του και τέλος τον πήρε από κοντά μας. Θα τον θυμόμαστε πάντα για την αριστερή του επιμονή στα θεωρητικά του κείμενα, αλλά και στην πράξη, για το αστείρευτο χιούμορ και την καλή του διάθεση για τηνζωή, ακόμα και στις δύσκολες συνθήκες της δικής του ζωής”.

Ανακοίνωση εξέδωσε και το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ

“Το τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ αποχαιρετά τον σύντροφο συγγραφέα και σεναριογράφο Λευτέρη Καπώνη.

Ο Λευτέρης Καπώνης γεννήθηκε στη Γουριά Μεσολογγίου το 1947. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Για την αντιστασιακή δράση του ενάντια στη Χούντα των συνταγματαρχών πέρασε από έκτακτο στρατοδικείο και εκτοπίστηκε για δυόμιση χρόνια.

Από τους πλέον αναγνωρισμένους σεναριογράφους κέρδισε το κοινό με το δηκτικό του χιούμορ σκιαγραφώντας μερικούς από τους πλέον πετυχημένους χαρακτήρες της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας και τηλεόρασης. Εκτός από το βιτριολικό του χιούμορ θα τον θυμόμαστε για τα άρθρα του στην Αυγή όπου ανέπνεε ο πολιτικός Λευτέρης. Μέχρι τελευταίας πνοής πάλευε για την ζωή και τον άνθρωπο.

Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του”.

(Κεντρική φωτογραφία: NDP Photo Agency)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα