Πλειστηριασμοί δύο ταχυτήτων

Πλειστηριασμοί δύο ταχυτήτων
Επεισόδια στο ειρηνοδικείο Αθηνών,μεταξύ αστυνομίας και οργανώσεων ενάντια στους πλειστηριασμούς,Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017 (EUROKINISSI/Σωτήρης Δημητρόπουλος) Eurokinissi

Χωρίς προβλήματα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, την ώρα που το Ειρηνοδικείο της Αθήνας μετατρεπόταν σε εμπόλεμη ζώνη

Όλο και πιο ισχυρό γίνεται το σενάριο οι πλειστηριασμοί να γίνονται αποκλειστικά με την ηλεκτρονική διαδικασία, ύστερα πο τη χθεσινή πρώτη μέρα που διαδέχθηκε την αναστολή της αποχής των συμβολαιογράφων.

Από τη μία πλευρά, σε απόλυτη ηρεμία και χωρίς προβλήματα ολοκληρώθηκαν οι συνολικά δέκα ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί που έλαβαν χώρα, και από την άλλη, το Ειρηνοδικείο Αθηνών μετά από αντιδράσεις πολιτών και του κινήματος δεν πληρώνω βρέθηκε να είναι “βομβαρδισμένο” από χημικά. Η κυβέρνηση πάντως, φαίνεται πως κράτησε το δικό της μέρος της συμφωνίας με τους συμβολαιογράφους, αφού έξω από τη δικαστική αίθουσα βρίσκονταν παραταγμένες τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ, με σκοπό τη συνέχιση των πλειστηριασμών ακινήτων. Η παρουσία πολιτών, που προσπάθησαν να διαμαρτυρηθούν το δημόσιο πλειστηριασμό, αλλά και η απαγόρευση των αρχών να εισέλθουν στη δικαστική αίθουσα, προκάλεσε έντονα επεισόδια και ξυλοδαρμούς, τα οποία κατέληξαν στη ρίψη χημικών.

Στο τέλος της ημέρας πάντως, από τους 29 πλειστηριασμούς που είχαν προσδιοριστεί για χθες Τετάρτη, τελικά ολοκληρώθηκαν οι 20, από τους οποίους κατακυρώθηκαν οι 12. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε ενδιαφέρον για τα ακίνητα – τα οποία δεν ήταν πρώτη κατοικία – από ιδιώτες και από τράπεζες.

Σε τελείως διαφορετικό κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί το πρωί και το μεσημέρι, χωρίς να υπάρξει κάποιο πρόβλημα επίσης διαδικασίας. Από τα συνολικά δέκα ακίνητα, κατά πληροφορίες, πλειστηριάστηκε η κατοικία στην περιοχή Κοκκιναρά της Κηφισιάς, συνολικής επιφάνειας 320 τετραγωνικών μέτρων. Όπως αναφέρουν συμβολαιογραφικές πηγές, το ακίνητο που δεν είναι πρώτη κατοικία παρέμεινε τελικά στα χέρια τράπεζας, που “χτύπησε” το ακίνητο, στην τιμή της πρώτης προσφοράς, η οποία ανερχόταν στα 698.915 ευρώ.

Διαφορετική τύχη είχαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί που διεξήχθησαν στις 10 π.μ. και αφορούσαν συνολικά έξι ιδιοκτησίες(θέσεις στάθμευσης) η τιμή των οποίων κυμαίνεται από 9500 ευρώ έως 47.500 ευρώ. Οι πλειστηριασμοί κηρύχθηκαν άγονοι και αναμένεται να επαναπροκηρυχθούν.

Να σημειωθεί ότι το απόγευμα της Τετάρτης συζητήθηκε στο Πρωτοδικείο η αίτηση αναστολής της απόφασης που έλαβε η έκτακτη γενική συνέλευση των συμβολαιογράφων, την οποία κατέθεσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, πληρεξούσια δικηγόρος συμβολαιογράφου Λαυρίου. Σύμφωνα με τη νομικό, η οποία βρέθηκε και στο Ειρηνοδικείο ως επικεφαλής της “Πλεύσης Ελευθερίας”, δεν πληρούνταν οι νόμιμες προϋποθέσεις για τη σύγκληση της  έκτακτης γενικής συνέλευσης, ενώ υπήρξε μεθόδευση για τη διαμόρφωση της άρσης της αποχής των συμβολαιογράφων. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί σήμερα.

Ματαιώθηκαν άλλωστε σήμερα οι δίκες που είχαν προσδιοριστεί σήμερα στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας, εξαιτίας της ατμόσφαιρας στους χώρους του μεγάρου.

Η ατμόσφαιρα είναι επιβαρυμένη από τα χημικά που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των χθεσινών επεισοδίων για τη διεξαγωγή των πλειστηριασμών. Ο χώρος έξω από τις δικαστικές αίθουσες γέμισε χημικά, τα οποία δεν έχουν φύγει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα