Πολιτικές αντιπαραθέσεις στην ετήσια γ.σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Πολιτικές αντιπαραθέσεις στην ετήσια γ.σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων
Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016, στο Εφετείο Αθηνών. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) Eurokinissi

Παρόντες για πρώτη φορά όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης. "Δεν θα επιτρέψουμε να πληγεί η Δικαιοσύνη από την πολιτική διολίσθηση" τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πολιτικό “άρωμα” απέκτησε η ετήσια Γενική Συνέλευσης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, καθώς παρόντες ήταν, εκτός από τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, και όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης. “Ούτε κράτος δικαστών -όπως πολλοί δολίως λένε- θα υπάρξει, ούτε η Δικαιοσύνη θα γίνει υποχείριο της κυβέρνησης” υποστήριξε στην ομιλία του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής. “Δεν θα επιτρέψουμε να πληγεί η Δικαιοσύνη από την πολιτική διολίσθηση” απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μεταξύ των σημαντικότερων ζητημάτων που απασχόλησαν την κυβέρνηση ήταν τόσο θεσμικά όσο και συνταγματικά θέματα, που το τελευταίο διάστημα απασχολούν το θεσμό της Δικαιοσύνης. Αναφορά σε αυτά έκανε ο πρόεδρος της Ένωσης, Χριστόφορος Σεβαστίδης, ο οποίος ανεβαίνοντας στο βήμα άσκησε δρυμία κριτική στα όσα έχουν αναφερθεί κατά καιρούς από ανώτατους δικαστές, ανάμεσά τους και η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, για την παράταση του ορίου ηλικίας των ανώτατων δικαστών παρά τη συνταγματική απαγόρευση.

Κατά την ομιλία του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής αναφέρθηκε σε “παρεμβάσεις από διαδίκους και οικονομικούς παράγοντες” στους κόλπους της Δικαιοσύνης, κάνοντας λόγο “ακόμη και για ποδοσφαιρικές ομάδες, αλλά και από το εσωτερικό της Δικαιοσύνης”. Όπως επεσήμανε, “όλοι αυτοί διαθέτουν μηχανισμούς χειραγώγησης στη δικαστική συνείδηση και ανεξαρτησία, προκειμένου να την κατευθύνουν. Αυτοί είναι οι σημαντικοί κίνδυνοι και όχι οι συγκρούσεις μεταξύ των συνταγματικών εξουσιών. Κι αν υπάρχουν τέτοιες, θα αποδοθούν ευθύνες από τον λαό. Ούτε κράτος δικαστών, όπως πολλοί δολίως λένε θα υπάρξει, ούτε η δικαιοσύνη θα γίνει υποχείριο της κυβέρνησης” υπογράμμισε.

Παράλληλα, επεσήμανε τη συμβολή των δικαστικών αρχών στην αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής, ενώ στράφηκε και κατά της αντιπολίτευσης, ύστερα και από τις προτάσεις της γύρω από ζητήματα διαφθοράς, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Μας κάνουν μαθήματα εντιμότητας και μάλιστα καταθέτουν προτάσεις. Είναι δικαίωμά τους. Το ερώτημα όμως, παραμένει. Γιατί δεν τα έπραξαν αυτά 30 χρόνια; Γιατί τα πολιτικά πρόσωπα που έλαμψαν στο πολιτικό στερέωμα δεν πήραν αυτές τις πρωτοβουλίες και κρούουν θύρες ανοικτές παραπληροφορώντας;”.

Τέλος, ο Στ. Κοντονής αναφέρθηκε και στις δικαστικές αποφάσεις που έρχονται σε αντίθεση με την κυβερνητική πολιτική, υποστηρίζοντας πως “η κυβέρνηση θα σεβαστεί πλήρως τις αποφάσεις περί αντισυνταγματικότητας των νόμων είτε συμφωνεί είτε όχι”.

Κυρ. Μητσοτάκης: “Η κυβέρνηση υπονομεύει τους θεσμούς και τη Δικαιοσύνη”

Επίθεση κατά της κυβερνητικής πολιτικής εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος σε “φαινόμενα παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη”. Μεταξύ άλλων, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υπονομεύει τους θεσμούς, τη Δικαιοσύνη και δημιουργεί κλίμα ανασφάλειας στην ελληνική κοινωνία. “Θα λάβουμε κάθε δυνατή πρωτοβουλία για να αναχαιτιστούν φαινόμενα σωρείας κυβερνητικών παρεμβάσεων σε συγκεκριμένες υποθέσεις, να σταματήσουν επιτέλους οι επιθέσεις από κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Πολάκης, να μπεί τέλος σε σχέδιο απαξίωσης της Δικαιοσύνης. Ο θεσμός δεν πρέπει να αποτελεί πεδίο παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων”. Πρόσθεσε, για την περίοδο πριν την απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες, πως “είναι αδιανόητο ο Πρωθυπουργός να συναντάται με την ηγεσία της Δικαιοσύνης την παραμονή μιας σημαντικής απόφασης”, καθώς και ότι μία συζήτηση για την παράταση του ορίου ηλικίας των ανώτατων δικαστών θα πρέπει να τεθεί μόνο στο πλαίσιο συνταγματικής αναθεώρησης.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για σωρεία παρεμβάσεων, υποβάθμιση της Δικαιοσύνη, αλλά και στοχοποίηση δικαστικών λειτουργών προσωπικά από τρομοκρατικές οργανώσεις και όχι μόνο. Όπως επεσήμανε, η Νέα Δημοκρατία δεν θα επιτρέψει “να πληγεί η Δικαιοσύνη από την πολιτική διολίσθηση της κυβέρνησης, καθώς πλέον, υπάρχει καθεστώς τρομοκρατίας δικαστικών με κίνδυνο της ζωής τους, στοχοποίησης τους ακόμα και από τρομοκρατικές οργανώσεις”.

Δ. Κουτσούμπας: “Εφαρμόζουν τη γνωστή πρακτική του διαίρει και βασίλευε”

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, υποστήριξε ότι η κυβερνητική πολιτική περιορίζεται στην εφαρμογή του “διαίρει και βασίλευε”, αναφέροντας ότι “το αίτημα ανώτατων δικαστών για την αύξηση του ορίου ηλικία δεν αποτελεί λύση για τα προβλήματα δικαστών και εισαγγελέων”.

Ανάμεσα σε άλλα, υπογράμμισε ότι “δεν ταυτίζουμε το θεσμό της Δικαιοσύνης με τους δικαστές και τους εισαγγελείς. Ολους εσάς που εργάζεστε και αντιμετωπίζετε τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής. Συμπαραστεκόμαστε σε κάθε δίκαιο αίτημά σας. Ο Πρωθυπουργός δεν δέχθηκε να συνομιλήσει με τις δικαστικές ενώσεις, γεγονός απαράδεκτο αν σκεφτεί κανείς ότι προαναγγέλλουν δικαστές δύο μισθολογικών ταχυτήτων”.

Σε έντονο κλίμα ολοκληρώθηκε η ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, με επίκεντρο το ενδεχόμενο παράτασης του ορίου ηλικίας των ανώτατων δικαστικών λειτουργών προκειμένου να παραμείνουν στις θέσεις τους.

Της θέσης του προέδρου της ΝΔ Κυρίακου Μητσοτάκη για “άκαιρη” συζήτηση, ακολούθησε η άποψη της προέδρους του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου, η οποία είχε λάβει μέρος στην σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για το επίμαχο ζήτημα. Κατά την ομιλία της, η ανώτατη δικαστική λειτουργός υπεραμύνθηκε τη θέση της για το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των ανώτατων δικαστών, υποστηρίζοντας πως θα πρέπει να παραταθεί, καθώς αν και είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο, αποτελεί “δυσμενής διάκριση” σε βάρος των δικαστών. “Δεν πρέπει να σπεύδουν διάφοροι να μιλούν περί αντισυνταγματικότητας” πρόσθεσε.

Απάντηση ήρθε και από τη πλευρά του πρώην υπηρεσιακού Πρωθυπουργού, Παναγιώτη Πικραμμένου, ο οποίος επεσήμανε πως “υπό την ισχύ του παρόντος Συντάγματος δεν μπορεί υπάρξει παράταση του ορίου συνταξιοδότησης των ανώτατων δικαστών”. Ο ίδιος υπογράμμισε πάντως, επ αφορμής των όσων επεσήμανε νωρίτερα στην ομιλία του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονής, περί παρεμβάσεων, ότι “κέντρα υπήρχαν και θα υπάρχουν, οι δικαστές πρέπει να θωρακιστούν για να αποκρούουν τις επιρροές”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα