Πώς θα κινηθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς την Παρασκευή

Πώς θα κινηθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς την Παρασκευή
24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΣΤΑΣΥ (EUROKINISSI / Βασίλης Ρούγγος) eurokinissi

Απεργία σε μετρό, τραμ, πλοία και στάση εργασίας στον ηλεκτρικό λόγω συμμετοχής των εργαζομένων στην 24ωρη γενική απεργία

Με αρκετή υπομονή πρέπει να οπλιστεί αύριο ο κόσμος που χρησιμοποιεί τις αστικές συγκοινωνίες στην Αθήνα, καθώς λόγω της 24ωρης γενικής απεργίας που έχουν προκηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ κατά του πολυνομοσχεδίου, που μεταξύ άλλων φέρνει αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των απεργιών, θα πρέπει να στραφεί στα λεωφορεία, τα τρόλεϊ και στον ηλεκτρικό, εκτός από κάποιες ώρες το μεσημέρι. Στον χορό των κινητοποιήσεων συμμετέχει όμως και η ΠΝΟ, οπότε δεμένα θα παραμείνουν αύριο τα πλοία στα λιμάνια της χώρας.

Αναλυτικά, ακινητοποιημένοι θα είναι αύριο οι συρμοί του μετρό και του τραμ όλο το 24ωρο, ενώ στον ηλεκτρικό οι εργαζόμενοι τραβούν το χειρόφρενο απ’ τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι, συμμετέχοντας στις απεργιακές κινητοποιήσεις. Επίσης, στον ΗΣΑΠ τη Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου, θα προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία. Κανονικά τελικά θα κινηθούν αύριο Παρασκευή τα τρόλεϊ, που θα ακινητοποιηθούν όμως τη Δευτέρα, καθώς οι εργαζόμενοι στην ΗΛΠΑΠ αποφάσισαν 24ωρη απεργία. Κανονικά θα εκτελούνται αύριο επίσης τα δρομολόγια στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας και τον προαστιακό σιδηρόδρομο.

Οι ανακοινώσεις των σωματείων

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ τονίζει ότι: «το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης φέρνει νέα σκληρά μέτρα, όπως η απελευθέρωση των πλειστηριασμών των λαϊκών κατοικιών, τον θεσμό της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης για ατομικές και συλλογικές εργατικές διαφορές και την απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης με την απαράδεκτη τροπολογία για περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία» και καλεί τους εργαζομένους να συμμετάσχουν δυναμικά στις πορείες διαμαρτυρίας που θα οργανωθούν.

Απ’ την πλευρά του το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας του μετρό (ΣΕΛΜΑ) στην ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι: “η κυβέρνηση με την ψήφιση του νέου πολυνόμου, παραδίδει στους δανειστές ενέχυρο ότι απόμεινε από την δημόσια περιουσία και μαζί τις τελευταίες ελπίδες για μια ζωή με αξιοπρέπεια στους ανθρώπους του μόχθου.

Μέσα στα δεκάδες αντεργατικά, αντικοινωνικά μέτρα ξεχωρίζει η προσπάθεια να καταργηθεί στην πράξη το δικαίωμα στην απεργία, θέτοντας ως προαπαιτούμενο την απόλυτη πλειοψηφία των εργαζόμενων» σημειώνει και προσθέτει πως «η δημοκρατική ευαισθησία του κυρίου Τσίπρα και των συνοδοιπόρων εξαντλείται επιλεκτικά σε μέτρα ενάντια στους εργαζόμενους και όχι όταν οι ίδιοι ψηφίζουν μνημόνια ή όταν προδίδουν δημοψηφίσματα στην πλάτη της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού”.

Οι εργαζόμενοι καλούν τον κόσμο σε δυναμική συμμετοχή στα συλλαλητήρια “διατρανώνοντας την αντίθεση τους στην επιθετική αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης”.

Απ’ την πλευρά του το σωματείο εργαζομένων στη ΣΤΑ.ΣΥ υπογραμμίζει τα εξής: «Με την είσοδο της νέας χρονιάς ξεκίνησε μια καινούργια, σαρωτική επίθεση εναντίον των εργαζόμενων και με στόχο τη κατάργηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας.

Το εκτρωματικό πολυνομοσχέδιο διαλύει τα τελευταία υπολείμματα κοινωνικού κράτους, που είχαν διασωθεί από την 7χρονη μνημονιακή θύελλα και επιδιώκει τον περιορισμό του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της απεργίας.

Αποκαλυπτική στόχευσης αυτής της αντεργατικής ρύθμισης είναι η… πλειοδοσία των μνημονιακών δυνάμεων για  την μη πραγματοποίηση απεργίας!

Με το ίδιο πολυνομοσχέδιο εντάσσεται στο νέο «Υπερταμείο» και τίθεται, πλέον, υπό τον ασφυκτικό έλεγχο του Υπουργείου Οικονομικών ο ΟΑΣΑ, με τις «θυγατρικές» ΣΤΑ.ΣΥ και ΟΣΥ.

Έτσι, από τη Δευτέρα το βράδυ οι αστικές συγκοινωνίες αρχίζουν να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, δηλαδή με σκοπό το κέρδος και όχι την ασφάλεια των συγκοινωνιών, τη διατήρηση προσιτού εισιτήριου και την παροχή κοινωνικού έργου.

Παράλληλα ήδη υπάρχουν σαφείς οδηγίες από το Υπουργείο Οικονομικών για την κατάργηση των εν ισχύ Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας των Εταιριών που ανήκουν στους φορείς γενικής κυβέρνησης, όπως η ΣΤΑΣΥ.

Οι εργαζόμενοι στη ΣΤΑ.ΣΥ δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια  μπροστά στη κατάργηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των αστικών συγκοινωνιών, την ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων και τελικά τον εργασιακό τους θάνατο.

Γι’ αυτό, το 2018 θα είναι χρονιά πολύπλευρων, δυναμικών αγώνων:

Πραγματοποιούμε τη Παρασκευή 12/1 στάση εργασίας από 12:00 έως 15:00 και τη Δευτέρα 15/1 24ωρη απεργία.

Συμμετέχουμε τη Δευτέρα 15/1 στις 6 το απόγευμα στο απεργιακό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα».

Χωρίς πλοία

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) αποφάσισε την πραγματοποίηση 24ωρης πανελλαδικής απεργίας με προοπτική κλιμάκωσης, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, από τις 00.01 της Παρασκευής έως τις 24:00. Στην αυριανή κινητοποίηση συμμετέχουν επίσης τα πληρώματα των ρυμουλκών και των ναυαγοσωστικών.

Η ΠΝΟ, σε ανακοίνωσή της, τονίζει πως η διοίκηση της Ομοσπονδίας διαπιστώνει «για πολλοστή φορά ότι, δυστυχώς, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει o ναυτικός κόσμος όχι μόνο δεν επιλύονται εκ μέρους των κυβερνώντων, όχι μόνο δεν υπάρχει η οποιαδήποτε βούληση για την επίλυσή τους, παρά τις συνεχείς και κενές περιεχομένου υποσχέσεις τους, αλλά αντίθετα θεριεύουν και οξύνονται ακόμη περισσότερο με τα διαρκώς νέα προαπαιτούμενα και με τις προωθούμενες νέες ρυθμίσεις και περικοπές, κατ’ εντολή του τρίτου μνημονίου».

Κινητοποιήσεων συνέχεια

Νέα ταλαιπωρία αναμένει το επιβατικό κοινό και την ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, καθώς ήδη έχει αποφασιστεί 24ωρη απεργία σε τρόλεϊ και ηλεκτρικό, ενώ στην ίδια κατεύθυνση προσανατολίζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, και οι εργαζόμενοι στο μετρό. Σε τρίωρη στάση εργασίας προχωρούν εξάλλου την Δευτέρα, μεταξύ 12 το μεσημέρι και 3 το απόγευμα, και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα