Πόσα γουρούνια αντιστοιχούν για κάθε άνθρωπο στην Ελλάδα

Πόσα γουρούνια αντιστοιχούν για κάθε άνθρωπο στην Ελλάδα

Σουβλάκια, γύρος, μπριζόλες. Το χοιρινό κρέας δεν λείπει από το τραπέζι του Έλληνα. Πόσα όμως (πραγματικά) γουρούνια ζουν ανάμεσα μας;

Τα τρώμε, τα παράγουμε όμως; Ένα πρόσφατο infographic από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εκτροφή χοίρων στην Ευρώπη δείχνει ότι η Ελλάδα απέχει πολύ από το να γίνει η “Δανία του Νότου” ακόμη και στα γουρούνια. Πάμε όμως να δούμε τα στοιχεία για να καταλάβετε τι εννοούμε.

Με πληθυσμό περίπου 150 εκατ. ζώων σε οργανωμένες μονάδες εκτροφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι χοίροι αντιπροσωπεύουν την μεγαλύτερη κατηγορία ζώων στην Ε.Ε. μπροστά από τα βοοειδή που υπολογίζονται στα 89 εκατ. κεφάλια.

Σχεδόν το 40% των χοίρων της ΕΕ βρίσκονται σε δύο κράτη μέλη, την Ισπανία (30 εκατ. χοίροι) και την Γερμανία (27,6 εκατ.) και ακολουθούν Γαλλία (13,1 εκατ.) και Δανία (12,8 εκατ.).

Η τελευταία είναι η μόνοι χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου τα γουρούνια είναι πολλαπλάσια του πληθυσμού της, καθώς αντιστοιχούν 215 χοίροι ανά 100 κατοίκους της Δανίας. Στην Ολλανδία, που ακολουθεί, αντιστοιχούν 70 γουρούνια ανά 100 κατοίκους της και στην Ισπανία 63.

Η Ελλάδα μαζί με την Μεγάλη Βρετανία βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις καθώς αντιστοιχούν μόλις 7 γουρούνια για κάθε εκατό κατοίκους. Αμέσως πάνω από την χώρα μας βρίσκεται η Βουλγαρία και η Μάλτα με 9 χοίρους ανά 100 κατοίκους.

Εάν και στην δεκαετία του ’70 όπου συστηματοποιήθηκε η παραγωγή της χοιροτροφίας στην Ελλάδα η εγχώρια παραγωγή μπορούσε να καλύψει πλήρως της ανάγκες της εγχώριας κατανάλωσης πλέον καλύπτει μόλις το 30% με περαιτέρω πτωτικές τάσεις.

Το χοιρινό κρέας σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνει να μην έχει επηρεαστεί σημαντικά από την ύφεση καθώς η εθνική μηνιαία ζήτηση που φθάνει τους 8.000 τόνους παρέμεινε σταθερή (σ.σ. μείωση μόνο 2,2%) στα χρόνια της ύφεσης όταν στο βόειο κρέας μεταξύ 2010 και 2015 είχαμε μία πτώση της τάξης του 25% και στο αιγοπρόβειο της τάξης του 20,5%.

– Με πληροφορίες από Eurostat

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα