Πρέβεζα: Βρέθηκαν τα οστά αγνοούμενου επί 43 χρόνια στρατιώτη της Κυπριακής Τραγωδίας

Πρέβεζα: Βρέθηκαν τα οστά αγνοούμενου επί 43 χρόνια στρατιώτη της Κυπριακής Τραγωδίας

Η σορός του 21χρονου στρατιώτη της ΕΛΔΥΚ Βασίλη Τριάντη εντοπίστηκε τυχαία, ταυτοποιήθηκε και θα μεταφερθεί 43 χρόνια μετά τον θάνατό του στη γενέτειρά του

Ένα επώδυνο κεφάλαιο για την οικογένεια Τριάντη από την Άνω Σκαφιδωτή της Πάργας θα κλείσει και τυπικά σε μία εβδομάδα, καθώς το απόγευμα του Σαββάτου 27 Μαΐου θα μεταφερθούν εκεί τα οστά του αγνοούμενου, επί 43 χρόνια, φαντάρου της κυπριακής τραγωδίας.

Ο Βασίλης Τριάντης ήταν 21 ετών και υπηρετούσε στην ΕΛΔΥΚ. Πριν από λίγες ημέρες εντοπίστηκαν τυχαία τα οστά του και ταυτοποιήθηκαν. Ένας αγρότης εντόπισε τα οστά του ήρωα σε χώρο όπου είχε τα ζώα του, κοντά στο στρατόπεδο που υπερασπίστηκε, που έδωσε μάχη κατά του «Αττίλα», η Ελληνική Δύναμη της Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), τον Αύγουστο του 1974.

«Μία ζωή αγωνία» λέει με συγκίνηση ο αδελφός του, Κώστας και θυμάται εκείνη την ημέρα που μία αντιπροσωπεία από το τότε τάγμα εθνοφυλακής πήγε στο χωριό για να ενημερώσει την οικογένεια. «Ήταν 18 Αυγούστου. Ήρθαν τα ΤΕΑ και μας είπαν ότι ο Βασίλης, αγνοείται. Χάθηκε στην μάχη το τριήμερο 14-16 Αυγούστου. Ο πατέρας και η μάνα κατέρρευσαν. Δεν θέλαμε να πιστέψουμε τα χειρότερα. Η μάνα, μέχρι πριν 10 χρόνια που πέθανε, ζούσε με την ελπίδα ότι θα τον ξαναδεί», τονίζει. Δύο χρόνια αργότερα, ο Κώστας Τριάντης, αναζητώντας τον αδελφό του, πήγε στην Κύπρο. Όπως αναφέρει, εκεί η ελπίδα να τον βρει ζωντανό χάθηκε, γιατί οι μαρτυρίες έλεγαν πως οι Τούρκοι περικύκλωσαν το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ και δεν άφησαν κανέναν ζωντανό, γιατί πολέμησαν.

Ένας φαντάρος της ΕΛΔΥΚ, από την περιοχή της Πάργας, ο οποίος επέζησε και γύρισε πίσω, είπε στην οικογένεια Τριάντη πως είχε δει το παιδί τους, τον Βασίλη, τραυματία κοντά στο στρατόπεδο.

Ο Κώστας Τριάντης σημειώνει πως ο αδελφός του «βγήκε από μικρός στη δουλειά, στα καράβια, πήγε στην Αυστραλία και επέστρεψε για να υπηρετήσει την πατρίδα». Όπως θυμάται, τον Νοέμβριο του 1973, πριν αναχωρήσει για την Κύπρο, ο Βασίλης είχε στείλει ένα γράμμα στο σπίτι και ζητούσε να δει τα αδέλφια του. «Είχε φαίνεται ένα κακό προαίσθημα πως δεν θα μας ξαναδεί» συμπληρώνει.

Τα λείψανα του Βασίλη Τριάντη θα φτάσουν το απόγευμα του Σαββάτου 27 Μαΐου στην Άνω Σκαφιδωτή και θα τοποθετηθούν στην εκκλησία του χωριού. Την επομένη, Κυριακή 28 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί η ταφή, με μία εκδήλωση, στην οποία στρατιωτικό άγημα θα αποδώσει τιμές.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κύπρος
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Όταν η Χούντα πρόδωσε την Ελλάδα και την Κύπρο

Μηχανή του Χρόνου: Βετεράνος της Κύπρου θυμάται και δηλώνει προδομένος. 'Τα πυρά μας έριξαν τουρκικό αεροπλάνο στον Πενταδάχτυλο. Τα χέρια μας πήραν φωτιά'

Kύπρος: Τέτοιες μέρες, σαράντα χρόνια πριν

ADVERTISING

SHARE: