Προσφυγή Εκκλησίας στο ΣτΕ κατά του Υπουργείου Παιδείας

Προσφυγή Εκκλησίας στο ΣτΕ κατά του Υπουργείου Παιδείας
Το Συμβούλιο της Επικρατείας eurokinissi

Ζητά να κριθούν αντισυνταγματικές ορισμένες διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος για τον νέο οργανισμό του υπουργείου

Νέα διαμάχη μεταξύ Εκκλησίας και Υπουργείου Παιδείας μετά το Προεδρικό Διάταγμα που σύμφωνα με τους κληρικούς αφαιρεί από τους σκοπούς του υπουργείου την αποστολή της ανάπτυξης θρησκευτικής συνείδησης.

Ακόμη, σύμφωνα με την Εκκλησία,, με το επίμαχο ΠΔ γίνεται προσπάθεια περιορισμού του δικαιώματός της στην αυτοδιοίκηση, και ως εκ τούτου πρέπει να κριθεί αντισυνταγματικό.

Ειδικότερα, με την προσφυγή της στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η Εκκλησία της Ελλάδος ζητεί να κριθούν αντισυνταγματικές ορισμένες διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος 18/2018 που αφορά στο νέο οργανισμό του Υπουργείου Παιδείας. Ο επίμαχος Οργανισμός καθορίζει τους σκοπούς, τους  στόχους, τις αρμοδιότητες και την οργάνωση γενικότερα  του υπουργείου Παιδείας. Η Εκκλησία υποστηρίζει ότι η παράλειψη αυτή είναι αντίθετη στο άρθρο 16 του Συντάγματος καθως η αποστολή για την  ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης υπήρχε στον προγενέστερο οργανισμό του έτους 2014 (Π.Δ. 114/2014), αναφέροντας πως σκοπός είναι «η προαγωγή της παιδείας με σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες».

Η Εκκλησία σημειώνει επίσης πως οι νέες ρυθμίσεις του κανονισμού θεσπίζουν κρατική εποπτεία και αποδίδουν αρμοδιότητες στην υπό σύσταση Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας για την άσκηση εποπτείας και συνδιοίκησης στην Εκκλησία της Ελλάδος επί θρησκευτικών και εκκλησιαστικών ζητημάτων. Οι αρμοδιότητες δηλαδή που ανατίθενται στη νέα υπό σύσταση Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας, είναι μη νόμιμες, καθώς δεν παρέχονται από καμία ειδική ή γενική νομοθετική εξουσιοδότηση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα