Προσοχή στα μηνύματα-απάτη σε κινητά με 5ψήφια νούμερα

Προσοχή στα μηνύματα-απάτη σε κινητά με 5ψήφια νούμερα
Χάκερ μπροστά σε λάπτοπ 123RF

Ο Γιώργος Κορμάς δήλωσε ότι οι εταιρίες δεν έχουν επενδύσει στην ασφάλεια των χρηστών, ωστόσο εκτίμησε ότι η επικοινωνία μέσω εφαρμογών τύπου whats app είναι πιο ασφαλείς από ότι τα κινητά.

Για τις απάτες που γίνονται μέσω ίντερνετ και κινητών μιλησε στο ραδιόφωνο News24/7 στους 88,6 ο Γιώργος Κορμάς εκπρόσωπος του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου -saferinternet4kids.gr

Αφορμή στάθηκαν οι εκατομμύρια χρήστες του whats app που πρόσφατα έπεσαν θύματα χάκερς αλλά και τα mail που δέχτηκαν πολίτες δήθεν από το Αρχηγείο της Αστυνομίας, ζητώντας τους προσωπικά στοιχεία.

Ο κ. Κορμάς δήλωσε ότι οι εταιρίες δεν έχουν επενδύσει στην ασφάλεια των χρηστών, ωστόσο εκτίμησε ότι η επικοινωνία μέσω εφαρμογών τύπου whats app είναι πιο ασφαλείς από ότι τα κινητά. Πρόσθεσε επίσης ότι και οι ίδιοι οι χρήστες δεν είναι ενημερωμένοι επί του θέματος.

Τόνισε ότι το Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου στην Ελλάδα δέχεται κλήσεις από ανθρώπους που έχουν πέσει θύματα εκβιασμών στα κοινωνικά δίκτυα. Όπως είπε συνήθως πρόκειται για συνομιλίες ερωτικού περιεχομένου, όπου το θύμα δέχεται να συνομιλήσει με βίντεο-κλήση και μετά το απειλούν ότι το βίντεο θα διαρρεύσει. Μίλησε μάλιστα για πάνω από 100 τέτοιες περιπτώσεις στην χώρα και σημείωσε ότι δεν είναι μόνο τα παιδιά που κάνουν τέτοιου είδους “λάθη” αλλά και ενήλικες.

Αναφέρθηκε επίσης σε μηνύματα που στέλνονται σε κινητά από διάφορα 5ψήφια νούμερα τα οποία ενημερώνουν για κάτι αλλά με το που ανοίγει ο χρήστης το μήνυμα χρεώνεται αυτόμάτως. Διευκρίνισε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να απευθυνθούμε στις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας και να αποκλείσουν αυτούς τους αριθμούς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα