Πρόστιμα στον Λ. Λαυρεντιάδη για τους χειρισμούς του στην ProtonBank

Στιγμιότυπο από το Συμβούλιο της Επικρατείας την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017, όπου δόθηκε στη δημοσιότητα η ανακοίνωση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί των προσφυγών των τηλεοπτικών σταθμών για τη συνταγματικότητα του νόμου Παππά.
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Στιγμιότυπο από το Συμβούλιο της Επικρατείας την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017, όπου δόθηκε στη δημοσιότητα η ανακοίνωση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί των προσφυγών των τηλεοπτικών σταθμών για τη συνταγματικότητα του νόμου Παππά. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Το Συμβούλιο της Επικρατείας επέβαλε πρόστιμα 500 χιλιάδων ευρώ, στον πρώην πρόεδρο της ProtonBank και σε τέσσερα ακόμα άτομα

Πρόστιμα συνολικού ύψους μισού εκατομμυρίου ευρώ, επιβλήθηκαν για την υπόθεση της Proton Bank σε βάρος πέντε προσώπων, ανάμεσά τους και στον άλλοτε κραταιό άνδρα Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε πως ορθώς τους επιβλήθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος, αφού «δεν είχαν λάβει τα αναγκαία μέτρα για την πρόληψη της χρησιμοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος και παρουσίαζαν σημαντικές ελλείψεις σε σχέση με βασικές υποχρεώσεις που επιβάλλονται από το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας των Τραπεζών».

Συγκεκριμένα, από το ποσό των 495.000 ευρώ, ο Λ. Λαυρεντιάδης θα πρέπει να καταβάλει 135.000 ευρώ ο πρώην αντιπρόεδρος της τράπεζας, Αντώνης Αθανάσογλου 80.000 ευρώ, ο πανεπιστημιακός Τρύφωνας Κολλίντζας 75.000 ευρώ, ο πρώην διευθυντής κανονιστικής συμμόρφωσης, Νικόλαος Κουντουράκης 125.000 ευρώ και το πρώην εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ., Αθανάσιος Παπασπηλίου 80.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του ΣτΕ, οι πέντε άνδρες άσκησαν ανεπαρκή εποπτεία, με αποτέλεσμα την πλημμελή εφαρμογή εκ μέρους αυτής των υποχρεώσεών της, ενώ δεν εφάρμοσαν την πολιτική της τράπεζας για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

ADVERTISING

SHARE: