Πρόστιμο 75.000 ευρώ για αποστολή spam

Πρόστιμο 75.000 ευρώ για αποστολή spam

Το πρόστιμο επέβαλε στον υπεύθυνο επεξεργασίας η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, καθώς εκτός από την αποστολή spam, φαίνεται πως είχε και πρόσβαση σε πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες στον τερματικό εξοπλισμό των χρηστών

Πρόστιμο ύψους 75.000 ευρώ σε υπεύθυνο επεξεργασίας εταιρείας που έστελνε μαζικά spam σε εκατοντάδες λογαριασμούς, καταλόγισε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικών Χαρακτήρα.

Το χρηματικό ποσό επιβλήθηκε όχι μόνο για την παράνομη αποστολή εξαιρετικά μεγάλου αριθμού μηνυμάτων αζήτητης ηλεκτρονικής επικοινωνίας (spam) με σκοπό τη διαφήμιση, αλλά και επειδή υπήρξε και παρακολούθηση της απόδοσης μέσω πρόσβασης σε πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες στον τερματικό εξοπλισμό των χρηστών.

Η Αρχή σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 50/2017 απόφασή της έκρινε επίσης πως θα πρέπει να καταστραφεί το αρχείο µε τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις που τηρείτο χωρίς την ύπαρξη συγκατάθεσης του εκάστοτε χρήστη. Αξίζει να σημειωθεί πως ως προς το πρόστιμο δύο µέλη της Αρχής διατύπωσαν τη γνώµη θα έπρεπε να οριστεί στα 20.000 ευρώ, ενόψει και του µικρού καθαρού κέρδους της επιχειρηµατικής δραστηριότητας του υπευθύνου για την τελευταία πενταετία.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από σειρά καταγγελιών και σύμφωνα με την έρευνα ο υπεύθυνος επεξεργασίας απέστειλε διαφηµιστικά µηνύµατα ηλεκτρονικού ταχυδροµείου σε πολύ µεγάλο αριθµό παραληπτών (της τάξης των πολλών εκατοντάδων χιλιάδων). Όπως αναφέρεται στην απόφαση από κανένα από τους χρήστες δεν είχε ληφθεί προηγούµενη συγκατάθεση, ούτε είχαν προηγούµενη συναλλακτική επαφή ή άλλη επαφή επαγγελµατικού χαρακτήρα µε τον ίδιο ή µε τις συνεργαζόµενες µε αυτόν εταιρείες.

Τέλος, όπως αναφέρεται, αποδείχθηκε πως η βασική επιχειρηµατική δραστηριότητα του υπευθύνου επεξεργασίας ήταν η αποστολή µηνυµάτων ηλεκτρονικού ταχυδροµείου 10 για διαφηµιστικούς σκοπούς, τόσο για τη διαφήµιση των υπηρεσιών του όσο και πελατών του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα