Πτώση Mirage 2000-5: Ο Θοδωρής Κολυδάς εξηγεί το φαινόμενο της θόλωσης στο Αιγαίο

Πτώση Mirage 2000-5: Ο Θοδωρής Κολυδάς εξηγεί το φαινόμενο της θόλωσης στο Αιγαίο
MotionTeam

Ο γνωστός μετεωρολόγος της ΕΜΥ αναλύει το φαινόμενο το οποίο σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις συντέλεσε στην πτώση του μοιραίου Mirage 2000-5 με χειριστή τον Γιώργο Μπαλταδώρο

Πολύ συχνά τον Απρίλιο αλλά και τον Μάιο πάνω απο θαλάσσιες περιοχές, όπως είναι το Αιγαίο, δημιουργούνται ομίχλες μεταφοράς, ενώ σπανιότερα ανάλογο φαινόμενο μπορεί να παρατηρηθεί και κατά τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο.

Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση της πυκνής ομίχλης που είχε παρατηρηθεί τον Φεβρουάριο του 2014 στην Αττική. Στην παρακάτω δορυφορική φωτογραφία θα παρατηρήσετε τις σημερινές ομίχλες μεταφοράς πάνω απο το Αιγαίο.

Οι θερμοκρασίες της θάλασσας αυτήν την εποχή είναι χαμηλές, με τιμές περί τους 14 με 16 βαθμούς Κελσίου. Όταν συμβεί στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας να μεταφέρεται θερμός και υγρός αέρας, ο οποίος περνά πάνω τις “ψυχρές” θαλάσσιες επιφάνειες, τότε δημιουργούνται αυτές οι ομίχλες μεταφοράς.

Όπως συμβαίνει στις Δυτικές ακτές της Αμερικής έτσι και στην περιοχή μας, δημιουργούνται αυτές οι ομίχλες μεταφοράς, ειδικά όταν επικρατεί σχεδόν άπνοια και παράλληλα έρχονται θερμότερες αέριες απο τις ακτές της Αφρικής. Κάτι τέτοιο συνέβη από προχθές στην περιοχή μας (αναφέρθηκα και στην Δημόσια Τηλεόραση-ΕΤ1 στο μεσημεριανό της δελτίο της Τετάρτης 11/4 για το φαινόμενο αυτό ).

Για την ένταση της ομίχλης ή γενικώς για την περιορσιμένη ορατότητα, οι μετεωρολόγοι μελετούν και άλλα χαρακτηριστικά της ατμόσφαιρας – ειδικά του κατώτερου οριακού στρώματος – και εντοπίζουν τις αναστροφές της θερμοκρασίας, το πάχος της περιοχής ανάμειξης κτλ.

Kλείνοντας θέλω να σημειώσω οτι είναι απαραίτητη η εκτέλεση και τρίτης ραδιοβόλισης από τον σταθμό ανώτερης ατμόσφαιρας στο Ελληνικό, η οποία το βράδυ δυστυχώς δεν γίνεται και εκτελείται μόνο τις μεσημεριανές ώρες. Επισημαίνεται οτι αυτή η επιλογή ελήφθη λόγω οικονομικής στενότητος εκτέλεσης του προϋπολογισμού της υπηρεσίας μας. Περιμένουμε να εισακουστούν οι εισηγήσεις μας για αναβάθμιση αυτής της τόσο σημαντικής παρατήρησης, καθώς σε λίγο καιρό που θα έχουμε τις συνήθεις θερμικές αστάθειες του Μαίου και Ιουνίου, η εκτέλεση της ραδιοβόλισης είναι απαραίτητη και πρέπει να ξαναρχίσει να γίνεται.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα