Ροζάκης: Ο Ερντογάν εντείνει τις προκλήσεις για να αποφύγει το ζήτημα της οικονομίας

Ροζάκης: Ο Ερντογάν εντείνει τις προκλήσεις για να αποφύγει το ζήτημα της οικονομίας
Ο Χρήστος Ροζάκης Eurokinissi

Ο ομότιμος καθηγητής πανεπιστημίου Αθηνών "βλέπει" την κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας σαν αιτία των εντάσεων που επιδιώκει ο Ερντογάν με Ελλάδα και Συρία

Η πολιτική της Τουρκίας ήταν πάντα αναθεωρητική και διεκδικητική, δήλωσε στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6 ο ομότιμος καθηγητής πανεπιστημίου Αθηνών Χρήστος Ροζάκης.

Τόνισε ότι ο Ερντογάν αισθάνεται σουλτάνος και εντείνει την ένταση, ανατολικά στη Συρία και δυτικά στην Ελλάδα, ώστε να αποφύγει το ζήτημα της οικονομίας.

Σημείωσε ότι η οικονομία της Τουρκίας καταρρέει και αυτό είναι ένα μειονέκτημα για τον Ερντογάν καθώς μετά τις εκλογές θα αναγκαστεί να πάρει σκληρά μέτρα.

Τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να θέσει το ζήτημα της παραβίασης της συνθήκης της Λωζάνης, αλλά στην παρούσα φάση ίσως και να μην τη συμφέρει.

Υπογράμμισε ότι πρέπει να απαντάμε στις προκλήσεις αλλά με ψυχραιμία και ηρεμία. Να μην προκαλούμε εμείς πρώτοι είπε και επισήμανε την ανάγκη επαναφέρουμε το θέμα της προσφυγής στη Χάγη για την υφαλοκρηπίδα.

Πρόσθεσε ότι για τη Χάγη να επιδιώξουμε διάλογο με Τουρκία, καθώς δεν γίνεται μονομερώς η προσφυγή. Διάλογος γίνεται ακόμη και στα πρόθυρα πολέμου συμπλήρωσε.

Ο κ. Ροζάκης είπε ότι η ΑΟΖ είναι μια πολυτελής ζώνη καθώς δεν έχουμε διαφορές στη θάλασσα.

Για το σκοπιανό, είπε δεν έχουν κολλήσει οι διαπραγματεύσεις, αλλά η πλευρά των Σκοπίων έπρεπε να εντείνει τις προσπάθειες γιατί αυτή πιέζεται. Σημείωσε μάλιστα ότι ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ δεν είναι παντοδύναμος στη χώρα του.

Αναφερόμενος στα συλλαλητήρια σημείωσε ότι η εξωτερική πολιτική δεν ασκείται με συλλαλητήρια και τυμπανοκρουσίες, ωστόσο επηρεάζουν την εκάστοτε εξουσία.

Για την Αλβανία, είπε ότι οι σχέσεις των δυο χωρών είναι πολύ καλές και μπορούν να επιλυθούν ζητήματα όπως η ΑΟΖ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα