Σαρωνικός: Σταθερά καλύτερη η εικόνα της ρύπανσης

Σαρωνικός: Σταθερά καλύτερη η εικόνα της ρύπανσης
Φωτογραφία αρχείου George Vitsaras / SOOC

Με απορροφητικό υλικό που ελέγχει τη μόλυνση στην άμμο, συνεχίζονται οι επιχειρήσεις καθαρισμού στις παραλίες του Σαρωνικού. Βελτιωμένη η εικόνα. Μεγάλες ζημιές σε ψαράδες και καταστηματάρχες

Η νέα εβδομάδα βρήκε τις εταιρείες που έχουν αναλάβει τον καθαρισμό του παραλιακού μετώπου του Σαρωνικού, να ελέγχουν τις ποσότητες μαζούτ που έχουν μείνει στην άμμο. Από τη στιγμή που επιφανειακά, τόσο η θάλασσα, όσο και η άμμος έχουν σε μεγάλο βαθμό καθαριστεί, πλέον γίνονται έλεγχοι κάτω από την επιφάνεια της παραλίας ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο υπάρχουν ακόμη υπολείμματα πετρελαιοειδών.

 

Την Δευτέρα, κατά μήκος των παραλιών, τοποθετήθηκε απορροφητικό υλικό σε αυλάκια που έσκαψαν οι εργαζόμενοι των εταιρειών απορρύπανσης. Το υλικό αυτό θα αφαιρεθεί την Τρίτη και θα γίνουν οι μετρήσεις για το κατά πόσο η άμμος είναι πλέον καθαρή ή παραμένει μολυσμένη.

Έχει φύγει πολύ μεγάλο κομμάτι της ρύπανσης και από τη θάλασσα και από την άμμο

«Στον Άλιμο έχει βελτιωθεί πάρα πολύ η εικόνα» λέει στο News 24/7 ο Ανδρέας Κονδύλης, δήμαρχος Αλίμου. «Έχει φύγει πολύ μεγάλο κομμάτι της ρύπανσης και από τη θάλασσα και από την άμμο. Το ζήτημα τώρα είναι να μην αρκεστούμε να μαζέψουμε ότι είναι στην επιφάνεια της θάλασσας και της αμμουδιάς. Πρέπει να γίνει προσεκτικός καθαρισμός του πυθμένα και να υπάρξει μια διαρκής μέριμνα τους πρώτους μήνες για το τι μπορεί να βγάλει η θάλασσα. Επίσης πρέπει να γίνει ένας καθαρισμός σε βάθος στις αμμουδιές και να έρθει στο τέλος καινούρια άμμος να πέσει από πάνω. Θέλει πάρα πολύ δουλειά ακόμη. Δεν πρέπει να ξεχαστούμε όταν θα φτιάξει η εικόνα, η οποία σε μερικές ημέρες θα είναι εντάξει» τονίζει.

Ευτυχώς υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δουλεύουν όλη την ημέρα. Βοηθούν εκτός από τις εταιρείες και πολλοί εθελοντές

Παρόμοια εικόνα και στην Σαλαμίνα. Σύμφωνα με την δήμαρχο, Ισιδώρα Νάννου-Παπαθανασίου, «Η εικόνα είναι καλύτερη πλέον. Πολύ καλύτερη. Έχουν μείνει οι ακτές που χρειάζονται καθαρισμό στον βυθό. Υπάρχουν κάποια κομμάτια που έχουν πέσει και χρειάζονται ιδιαίτερη προσπάθεια για να βγουν. Εκεί παίζει ρόλο ο ανθρώπινος παράγοντας γιατί τα βγάζουν με απόχες. Τα βράχια έχουν επίσης μια δυσκολία να καθαριστούν. Για τα βράχια θα έχουμε μια βούρτσα και ένα μηχάνημα με ατμό, ενώ θα έρθουν επίσης βατραχάνθρωποι. Ευτυχώς υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δουλεύουν όλη την ημέρα. Βοηθούν εκτός από τις εταιρείες και πολλοί εθελοντές».

Σύμφωνα με τους δημάρχους της περιοχής του Σαρωνικού, άμεσα από την επιφάνεια της θάλασσας και των παραλιών, θα έχει εξαφανιστεί η μόλυνση από την διαρροή του μαζούτ, ωστόσο αυτό δεν πρέπει να εφησυχάσει κανέναν. Όπως υπογραμμίζουν, οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν, καθώς είναι πάντα πιθανό, ποσότητες πετρελαιοειδών που βρίσκονται στον βυθό, να ξεβραστούν τις επόμενες εβδομάδες.

Υπάρχουν πολίτες που μπαίνουν μέσα στο νερό. Θα τους παρακαλούσα όλους να σέβονται την απαγόρευση του υπουργείου

Η απαγόρευση κολύμβησης που έχει εκδώσει το υπουργείο, βρίσκεται φυσικά αναρτημένη κατά μήκος του παραλιακού μετώπου του Σαρωνικού -στους δήμους τους οποίους αφορά- ωστόσο αυτό δεν αποτρέπει κάποιους λίγους από το να δοκιμάζουν να κολυμπήσουν. «Υπάρχουν πολίτες που μπαίνουν μέσα στο νερό. Θα τους παρακαλούσα όλους να σέβονται την απαγόρευση του υπουργείου και να μην κάνουν μπάνιο, όσο καθαρά και αν φαίνονται τα νερά» τονίζει ο δήμαρχος Αλίμου κ. Κονδύλης, ενώ η δήμαρχος Σαλαμίνας κάνει έκκληση για υπομονή «Ακόμα και λίγο πιο δίπλα από το φράγμα που έχουμε τοποθετήσει ορισμένοι μπαίνουν για μπάνιο, παρά την απαγόρευση που ισχύει. Θα ήταν καλό, από τη στιγμή που τελείωσε και το καλοκαίρι να μην δοκιμάζουν οι πολίτες να μπαίνουν στη θάλασσα. Να γίνουν οι αναλύσεις που πρέπει και από του χρόνου πάλι» λέει.

Μεγάλη η ζημιά στους αλιείς και τους καταστηματάρχες

Η σταθερή βελτίωση της εικόνας των θαλασσών όμως, δεν θα ανακουφίσει ψαράδες και καταστηματάρχες του Σαρωνικού, οι οποίοι υπέστησαν ανυπολόγιστες ζημιές. Σύμφωνα με ιδιοκτήτες καφετεριών στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής, «Η πτώση στην κατανάλωση υπολογίζεται στο 90% σε σχέση με την περσινή χρονιά». Όπως λένε, παρά το γεγονός ότι μέχρι και τα τέλη του Σεπτέμβρη ο καιρός είναι ευνοϊκός για όποιον θέλει να κατέβει στην θάλασσα,  η οικολογική ρύπανση που προκλήθηκε από το «Αγία Ζώνη ΙΙ» κράτησε την πλειοψηφία μακριά από τις παραλίες. Σύμφωνα με τους καταστηματάρχες, οι λιγοστοί που αποφασίζουν να επισκεφθούν τις θάλασσες του Σαρωνικού προτιμούν κατά κύριο λόγο την ηλιοθεραπεία, χωρίς να κάθονται αρκετή ώρα. Στη Σαλαμίνα δε, αρκετά καταστήματα τις δύο εβδομάδες που πέρασαν δεν έχουν ανοίξει καν, καθώς η προσέλευση ήταν μηδενική.

Από την πλευρά τους, οι αλιείς περιμένουν την ανακούφισή που προανήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου. Σύμφωνα με τον υπουργό, μέχρι το τέλος του 2017, θα δοθεί έκτακτη βοήθεια με ευρωπαϊκά κονδύλια και θα ενεργοποιηθεί το ταμείο αλληλεγγύης που προβλέπεται για την αλιεία, ενώ άμεσα θα γίνει προσπάθεια συνεννόησης με συναρμόδια υπουργεία ώστε να παγώσουν οι οικονομικές υποχρεώσεις των αλιέων προς τα ασφαλιστικά τους ταμεία.

Ο δήμος Βούλας-Βάρης- Βουλιαγμένης είναι από αυτούς που επλήγησαν λιγότερο. Ακόμη κι εκεί όμως όπου ήδη η εικόνα της θάλασσας είναι εξαιρετική, όπως παραδέχεται όμως ο δήμαρχος, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος «οι αλιείς έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά. Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι ο κόσμος δεν έχει εμπιστοσύνη με όσα ακούει και δεν αγοράζει ψάρια, θεωρώντας ότι είναι μολυσμένα».

Οι ίδιοι οι αλιείς, λένε ότι πλέον αδυνατούν να ψαρέψουν, αφού δεν μπορούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους. Σύμφωνα με τους ίδιους, οι περιοχές από τις οποίες ψαρεύουν δεν είναι μολυσμένες, ενώ οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε σημεία πώλησης, δεν έχουν εντοπίσει προβλήματα. Η δυσπιστία όμως του αγοραστικού κοινού είναι εμφανής σε όλες τις ψαραγορές κατά μήκος του παραλιακού μετώπου της Αττικής αλλά και στη Σαλαμίνα, με την οικονομική καταστροφή να έχει επηρεάσει πάνω από 300 οικογένειες ψαράδων που τις τελευταίες ημέρες δεν πηγαίνουν για δουλειά. 

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΦΩΤΟ ΑΡΘΡΟΥ SOOC

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα