Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο Δυτ. Αττικής

Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων "Τροποποίηση του άρθρου 5 του ν.1920/1991 (Α΄11), με τον οποίο κυρώθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Περί Μουσουλμάνων Θρησκευτικών Λειτουργών» (Α΄182)" στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017.
(EUROKINISSSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων "Τροποποίηση του άρθρου 5 του ν.1920/1991 (Α΄11), με τον οποίο κυρώθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Περί Μουσουλμάνων Θρησκευτικών Λειτουργών» (Α΄182)" στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017. (EUROKINISSSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Μιλώντας στο 8ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στη Δυτική Αττική ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι αύριο τίθεται σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για το πανεπιστήμιο στην περιοχή

Αύριο, Δευτέρα, τίθεται σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την δημιουργία Πανεπιστημίου στη Δυτική Αττική και έως τα μέσα Ιανουαρίου αναμένεται να έχει ψηφιστεί, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, απ' το βήμα του 8ου Περιφερειακού Συνέδριου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στη Δυτική Αττική, που διεξάγεται στα Μέγαρα.

Ο κ. Γαβρόγλου έκανε λόγο για «το πρωτόγνωρο εγχείρημα του πανεπιστημίου της Δυτικής Αττικής», λέγοντας πως: «Το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αττικής ιδρύεται από τη συγχώνευση των δύο ΤΕΙ. Είναι ένα νέο ίδρυμα και το περιεχόμενό του δεν είναι η απλή συνύπαρξη των δύο ΤΕΙ. Σήμερα ο πρωθυπουργός θα κάνει αναφορά σε αυτό κι αύριο θα βγει σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο της Δ. Αττικής. Θα έχει ψηφιστεί μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου και το μηχανογραφικό του Σεπτεμβρίου θα έχει τη νέα δομή», συμπλήρωσε ο κ. Γαβρόγλου.

«Η δική μας πρωτοβουλία έχει πολλά επίπεδα ανάγνωσης. Το πρώτο είναι ότι αναγνωρίζει την εξαιρετική ποιότητα των δύο ΤΕΙ, που επί δεκαετίες παίχτηκαν απίστευτα πολιτικά παιχνίδια πίσω από την πλάτη των ΤΕΙ. Οι εκπαιδευτικοί σε αυτά τα δύο ΤΕΙ κατάφεραν να διαμορφώσουν ένα ακαδημαϊκό τμήμα εξαιρετικό και σε ορισμένες αρμοδιότητες πρωτοποριακό στην Ελλάδα. Αναγνωρίζουμε αυτή την ποιότητα και αναγνωρίζουμε την ανάγκη της Δυτικής Αττικής να έχει ένα αναβαθμισμένο ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης», επισήμανε ο υπουργός Παιδείας.

Όσον αφορά στη συγχώνευση των ΤΕΙ, που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στον φοιτητικό κόσμο, ο κ. Γαβρόγλου τόνισε τη δημιουργία νέων προγραμμάτων σπουδών, νέων πεδίων.

Ακόμη ο υπουργός Παιδείας περιέγραψε τον νέο θεσμό που προκύπτει μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου τον Αύγουστο, ο οποίος «προβλέπει διετείς σπουδές στο πλαίσιο των Πανεπιστημίων των ΤΕΙ. Δηλαδή τα παιδιά από τα ΕΠΑΛ θα έχουν μία προνομιακή πρόσβαση σε ένα διετές πρόγραμμα σπουδών, το οποίο θα δίνει επαγγελματικά πιστοποιητικά ευρωπαϊκών προσόντων ώστε να μην ταλαιπωρούνται όπως γίνεται σήμερα με τα ΙΕΚ. Είναι ακαδημαϊκά εξαιρετικά αναγνωρισμένα και ανταποκρίνονται σε πάρα πολλές από τις τοπικές ανάγκες που υπάρχουν».

«Μέσα σε αυτή τη διαδικασία αναβάθμισης πολλών ΤΕΙ και πολλών τμημάτων ΤΕΙ που επιχειρούμε στο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στη Θεσσαλία, στη Στερεά Ελλάδα και τη Δυτική Μακεδονία, έχει μία σημασία ότι αυτά όλα γίνονται στο πλαίσιο ενός δημόσιου πανεπιστημίου κι άνθρωποι που για πολλά χρόνια δεν κάθονταν στο ίδιο τραπέζι , αναγκάζονται σήμερα να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι γιατί το διακύβευμα είναι η πολιτική της κυβέρνησης για αναβάθμιση αυτών των τμημάτων και θεωρώ ότι πρέπει δημόσια να χαιρετηθεί», υποστήριξε.

Καταλήγοντας ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε την επιχορήγηση ύψους 41 εκατ. ευρώ των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. «Πρόκειται για μια αύξηση κατά 50%. Είναι κάτι που θα κατατεθεί. Είναι δέσμευση του πρωθυπουργού, αλλά κυρίως είναι δυνατόν να γίνει ώστε τα πράγματα να πάνε καλύτερα. Τα χρήματα αυτά τα ανακοινώσαμε αφού έχουμε ήδη δώσει τα 17 εκατ. ευρώ», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Όλα όσα απασχόλησαν την 86η Σύνοδο των Πρυτάνεων και τι αποφασίστηκε

Ένταση μεταξύ ΜΑΤ και φοιτητών στο Ζάππειο

Επιχορήγηση 41 εκατ. ευρώ για τα ΑΕΙ ανακοίνωσε ο Γαβρόγλου

ADVERTISING

SHARE: