Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης η Σύμη- Αντλήσεις από σπίτια και απεγκλωβισμοί

Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης η Σύμη- Αντλήσεις από σπίτια και απεγκλωβισμοί

Δεν έχουν υπάρξει επίσης μέχρι στιγμής, αναφορές για θύματα ή αγνοούμενα άτομα-Συνεχίζονται οι προσπάθειες αποκατάστασης των καταστροφών

Σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, κηρύχθηκε η Σύμη προκειμένου οι τοπικές Αρχές να διαχειριστούν ευχερέστερα το έργο της αντιμετώπισης των άμεσων συνεπειών του καταστροφικού φαινομένου που έπληξε το νησί.

Από τις καταρρακτώδεις βροχές, επλήγησαν καταστήματα και σπίτια, τουλάχιστον 20 οχήματα παρασύρθηκαν από ορμητικούς χειμάρρους στην προβλήτα και τρία από αυτά κατέληξαν στην θάλασσα και μεγάλες ποσότητες λάσπης και φερτών υλικών μεταφέρθηκαν στους δρόμους.

Την ίδια ώρα διακόπηκε και η ηλεκτροδότηση καθώς είχε πλημμυρήσει ο σταθμός της ΔΕΗ, η βλάβη ωστόσο προοδευτικά αποκαθίσταται για μεγάλο μέρος του νησιού. Δεν έχουν υπάρξει επίσης μέχρι στιγμής, αναφορές για θύματα ή αγνοούμενα άτομα.

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που εκδηλώθηκαν το κλιμάκιο της Πυροσβεστικής που έφτασε στο νησί από την Ρόδο έχει μέχρι στιγμής πραγματοποιήσει αντλήσεις υδάτων σε 12 κατοικίες, σε δύο ξενοδοχεία, στα κτήρια του ΟΤΕ, των ΕΛΤΑ, σε συγκρότημα κτηρίων του στρατού (Σ.Ο.Α) καθώς και στον υποσταθμό της ΔΕΗ, προκειμένου να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση.

Πλύση από φερτά υλικά πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό σχολείο του νησιού. Επίσης ολοκληρώθηκε η μεταφορά 10 ατόμων από την Ιερά Μονή Πανορμίτη σε ασφαλές σημείο.

Επιπλέον, η Πυροσβεστική προέβη σε απεγκλωβισμούς ατόμων από δύο οχήματα που είχαν ακινητοποιηθεί, σε κοπές δέντρων και σε ενέργειες για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας στο οδικό δίκτυο της νήσου.

Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης η Σύμη- Αντλήσεις από σπίτια και απεγκλωβισμοί

Από χτες το βράδυ βρίσκεται στο νησί, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Νεκτάριος Σαντορινιός και συντονίζει τις προσπάθειες αντιμετώπισης των συνεπειών από το καταστροφικό πλημμυρικό φαινόμενο, ενώ στη Σύμη μεταβαίνει άμεσα και κλιμάκιο της μηχανικών της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ), κατόπιν εντολής του Υπουργού και Μεταφορών, κ. Χρήστου Σπίρτζη, για τη συνδρομή τους στο έργο της καταγραφής και αποκατάστασης των ζημιών, ώστε να επιταχυνθούν και οι διαδικασίες αποζημίωσης των πληγέντων.

Στο νησί επιχειρούν 12 πυροσβεστικοί υπάλληλοι και τρία πυροσβεστικά οχήματα. Επιπλέον το Πυροσβεστικό Σώμα διέθεσε τέσσερεις βενζινοκίνητες αντλίες, τέσσερεις ηλεκτροκίνητες αντλίες, μία γεννήτρια (Η/Ζ), μία διασωστική σειρά, ένα δισκοπρίονο και δύο μηχανάκια κοπής ξύλων.

Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης η Σύμη- Αντλήσεις από σπίτια και απεγκλωβισμοί

Στις προσπάθειες αντιμετώπισης των καταστροφικών συνεπειών από την πλημμύρα συνέδραμε με σημαντικές δυνάμεις και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ).

Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης η Σύμη- Αντλήσεις από σπίτια και απεγκλωβισμοί

Συγκεκριμένα, διατέθηκαν και μετέβησαν άμεσα στις περιοχές που επλήγησαν, 19 οπλίτες, ένα χωματουργικό μηχάνημα (JCB), ένα φορτηγό όχημα, ένα ανατρεπόμενο όχημα και μία ηλεκτρογεννήτρια δυναμικότητας 40 KW. Επίσης για την αντιμετώπιση των καταστροφών, κινητοποιήθηκε και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με την αποστολή δύο χωματουργικών μηχανημάτων (JCB), ενός φορτωτή, δύο φορτηγών οχημάτων καθώς και τεσσάρων εθελοντών με 4Χ4 όχημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Καταστροφική 'Ευριδίκη': Η κακοκαιρία σάρωσε Σύμη, Κέρκυρα, Αργολίδα

Θαμμένη στην λάσπη η Σύμη, δίχως ρεύμα και νερό

Σύμη: Τεράστιες καταστροφές - Η 'Ευρυδίκη' δεν άφησε τίποτα όρθιο

ADVERTISING

SHARE: