Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Σύμη – Οι εικόνες της καταστροφής

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Σύμη – Οι εικόνες της καταστροφής

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι προσπάθειες για την ηλεκτροδότηση του νησιού, ενώ ήδη από την πλευρά της κυβέρνησης έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για τις αποζημιώσεις των κατοίκων και των επιχειρηματιών

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχει κηρυχτεί το νησί της Σύμης, όπου καταβάλλονται εντατικές προσπάθειες από τον κρατικό μηχανισμό για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί από τη σφοδρή κακοκαιρία.

Από το πρωί της Τρίτης βρίσκονται στο νησί ειδικά μηχανήματα που στάλθηκαν από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ομάδες εθελοντών που ξεκίνησαν την αποκατάσταση των ζημιών, ενώ από το βράδυ της Δευτέρας βρίσκεται επί τόπου και συντονίζει τις προσπάθειες ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός.

Προτεραιότητα δίνεται στην απομάκρυνση των φερτών υλικών (λάσπες, πέτρες κ.ά.), καθώς και στην άντληση των υδάτων από πλημμυρισμένα υπόγεια καταστημάτων και σπιτιών, αλλά και στην αποκατάσταση των προβλημάτων στις υποδομές, και κυρίως στο σταθμό της ΔΕΗ που πλημμύρισε.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί και οι δρόμοι του νησιού, το δίκτυο ύδρευσης, το δίκτυο αποχέτευσης, ενώ έχουν πλημμυρίσει καταστήματα και σπίτια. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι προσπάθειες για την ηλεκτροδότηση του νησιού, ενώ ήδη από την πλευρά της κυβέρνησης έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για τις αποζημιώσεις των κατοίκων και των επιχειρηματιών, όπως επεσήμανε σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός.

Για την ώρα δεν έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση.

Στο λιμάνι της Σύμης αποβιβάστηκε άλλωστε το πρωί της Τρίτης ο Εντεταλμένος Επιχειρησιακής Ετοιμότητας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Περιφερειακός Σύμβουλος, Χρήστος Ευστρατίου, προκειμένου να επιληφθεί της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στο νησί, μετά από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που το έπληξαν το απόγευμα της Δευτέρας, με κύρια χαρακτηριστικά τις έντονες βροχοπτώσεις και την ισχυρή χαλαζόπτωση, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν οι χείμαρροι του νησιού.

Όπως αναφέρει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο μηχανισμός τέθηκε σε πλήρη ετοιμότητα από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η κατάσταση στο νησί. Νωρίς τα ξημερώματα επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Παναγία Σκιαδενή”, μηχανήματα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και κλιμάκιο με επικεφαλής τον κ. Ευστρατίου, αποτελούμενο από άνδρες της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ και εθελοντικών ομάδων, που έφτασαν στη Σύμη λίγο μετά τις 8, σήμερα το πρωί, προκειμένου να συνδράμουν στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της θεομηνίας.

Με το 549 τάγμα Εθνοφυλακής που εδρεύει στη Σύμη καθώς και με μέσα και προσωπικό της 95ης Ανωτέρας Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής της Ρόδου συντρέχουν ακόμη οι Ένοπλες Δυνάμεις τις προσπάθειες του κρατικού μηχανισμού για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στο νησί από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Ειδικότερα, έχουν μεταφερθεί στο νησί από την 95 ΑΔΤΕ της Ρόδου 1 εκσκαφέας τάφρων, 1 ανατρεπόμενο όχημα, 1 φορτωτής γαιών, 2 κινητά μαγειρεία, 2 ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη μεγάλης ισχύος, 1 κινητός επικοινωνιακός κόμβος, 2 οχήματα τύπου «Καναδέζα» με εξοπλισμό/εργαλεία και το αντίστοιχο προσωπικό (4 αξιωματικοί και 15 οπλίτες).

ΤΑ ΚΑΡΕ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ:

Οι φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, παρακάτω.

 

 

 

 

 

 

 

 

Φωτογραφίες του Ηλία Τσαβάρη:

 

 

 

 

 

 

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα