Σεισμός στην Ανατολική Αττική: Συνέχεια του ‘σμήνους μικροσεισμών’ τα 4,4 Ρίχτερ

Σεισμός στην Ανατολική Αττική: Συνέχεια του ‘σμήνους μικροσεισμών’ τα 4,4 Ρίχτερ
Φωτό αρχείου

Συνέχεια των σεισμών της 9ης Ιανουαρίου, η χθεσινοβραδινή δόνηση - Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι

Συνέχεια του “σμήνους των σεισμών” τις 9 Ιανουαρίου αποτελεί, σύμφωνα με σεισμολόγους, ο χθεσινός σεισμός μεγέθος 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο οποίος ταρακούνησε την Αττική στις 22:24 το βράδυ της Δευτέρας.

Το επίκεντρο του σεισμού, σύμφωνα με το γεωδυναμικό ινστιτούτο, εντοπίζεται στην περιοχή της Σταμάτας, 24 χιλιόμετρα χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αθήνας και το εστιακό του βάθος στα 14 χιλιόμετρα.

Από τον σεισμό δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές.

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο Γεράσιμο Χουλιάρα προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο που έδωσε το σεισμικό σμήνος στις 9 Ιανουαρίου, όταν σε 10 ώρες σημειώθηκαν 18 σεισμικές δονήσεις.

Όπως αναφέρει σε αναρτήσεις του στο twitter ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, το επίκεντρο του σεισμού ήταν στην περιοχή της Σταμάτας Αττικής και το φαινόμενο παρακολουθείται. Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα η περιοχή δεν έχει μεγάλα ρήγματα και ως εκ τούτου δεν αναμένεται κάτι μεγάλο.



Όπως αναφέρει, πρόκειται για φυσιολογική ακολουθία, η οποία θα συνεχιστεί με μικρά μεγέθη σεισμών και τις επόμενες ημέρες, αναφέρει ο κ. Λέκκας, ενώ τονίζει ότι δεν πρέπει να υπάρξει ανησυχία.


Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των σεισμολόγων η χθεσινή δόνηση που τρόμαξε τους κατοίκους του λεκανοπεδίου της Αττικής συνδέεται άμεσα με το σεισμικό σμήνος της 9ης Ιανουαρίου και επισημαίνουν ότι η περιοχή που γέννησε τη δόνηση των 4,4 ρίχτερ δεν έχει μεγάλα ρήγματα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους μπορεί να ‘δώσει’ κατά μέγιστο, σεισμό της τάξης των 5 ρίχτερ.

Μάλιστα, η σεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά με περίπου 15 δονήσεις μικρότερου μεγέθους -κάτω των 3 ρίχτερ- να έχουν καταγραφεί μετά τα 4,4 ρίχτερ. Οι σεισμολόγοι πάντως, σημειώνουν ότι παρακολουθούν το φαινόμενο, ενώ άμεσα αναμένεται να συγκληθεί η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, από τον καθηγητή και πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα.

 Οι επιστήμονες εξηγούν ότι ο σεισμός τρόμαξε τους Αθηναίους καθώς το εστιακό βάθος της δόνησης ήταν μικρό και έτσι έγινε περισσότερο αισθητός απ’ ό,τι θα συνέβαινε σε άλλη περίπτωση. Όπως εκτιμούν η σεισμική δραστηριότητα θα συνεχισθεί και τις επόμενες ημέρες, χωρίς ωστόσο να προκαλείται ιδιαίτερη ανησυχία.

Λέκκας στο Ραδιόφωνο 24/7: Δεν συντρέχει κίνδυνος ανησυχίας

Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας από τη σεισμική δραστηριότητα των ημερών τόνισε στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας.

Ο κ. Λέκκας σημείωσε ότι ο σεισμός έγινε αισθητός σε χαμηλές και όχι ψηλές περιοχές όπως ο Υμμητός, ενώ, παράλληλα, τόνισε ότι η σεισμική δραστηριότητα σε μια περιοχή δεν συνδέεται με τους σεισμούς κάποιας άλλης κι έτσι δεν επηρρεάζει η μια περιοχή την άλλη.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα η περιοχή της Σταμάτας που ήταν το επίκεντρο του χθεσινού σεισμού των 4,4 βαθμών που αναστάτωσε τους κατοίκους της Αττικής δεν έχει μεγάλα ρήγματα και ως εκ τούτου δεν αναμένεται ισχυρός σεισμός.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα