Σήμερα οι κρίσιμες συναντήσεις για το πανεπιστήμιο δυτικής Αττικής

Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI

Πεδίο αντιπαραθέσεων και διαφορών τα υπό συγχώνευση τμήματα στα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά. Ποια τα εναλλακτικά σενάρια. Δέσμευση Γαβρόγλου για μη υποβάθμιση σπουδών σε διετή προγράμματα

Της Μίκας Κοντορούση

Προς οριστικοποίηση σήμερα το πόρισμα για το πανεπιστήμιο δυτικής Αττικής, καθώς η 8μελής Επιτροπή θα έχει σήμερα εκ νέου συνάντηση το απόγευμα με τους προέδρους και εκπροσώπους τμημάτων πέντε ΤΕΙ, προκειμένου να βρεθεί η «χρυσή τομή» σε βασικές διαφωνίες.

Σύμφωνα με ανώτατα στελέχη του υπουργείου, άκαρπη απέβη η πρώτη συνάντηση εντός της εβδομάδας μεταξύ Επιτροπής και εκπροσώπων από τα τμήματα του ΤΕΙ Αθήνας Αισθητικής και Κοσμητολογίας, Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας, Ιατρικών Εργαστηρίων, Οδοντικής Τεχνολογίας και Οπτικής και Οπτομετρίας, οπότε και ακολουθεί ο δεύτερος γύρος, προκειμένου να αποφασιστεί η τελική μορφή, με την οποία θα παρουσιαστούν τα εν λόγω τμήματα στα Μηχανογραφικά δελτία - πιθανόν - του 2018.

Οι εκπρόσωποι των τμημάτων από την μία επιθυμούν την πανεπιστημιοποίησή τους, παράλληλα όμως επιδιώκουν να διατηρήσουν την αυτοδυναμία τους, ενώ η Επιτροπή με προεδρεύοντα τον γενικό γραμματέα Γιώργο Αγγελόπουλο, προτείνει είτε τη συγχώνευση των τμημάτων σε ένα ενιαίο πανεπιστημιακό τμήμα στο πεδίο των βιοϊατρικών επιστημών, με δεσμεύσεις για διευρυμένα επαγγελματικά δικαιώματα και για ενίσχυση του νέου τμήματος με νέες θέσεις μελών ΔΕΠ, είτε να παραμείνουν ως τμήματα ΤΕΙ.

«Στο πρώτο σενάριο, τα τμήματα αυτά θα συγχωνευτούν, θα έχουν κοινά μαθήματα τα δύο πρώτα έτη και εν συνεχεία στα τελευταία εξάμηνα, οι φοιτητές θα επιλέγουν συγκεκριμένη κατεύθυνση και εξειδίκευση», αναφέρουν πηγές του υπουργείου Παιδείας στο News24/7. «Οι όποιες μάλιστα αλλαγές δεν θα αφορούν σε αποφοίτους προηγούμενων ετών».

Το εναλλακτικό σενάριο είναι τα πέντε τμήματα αυτά να παραμείνουν ως τμήματα ΤΕΙ με τον υπουργό να διαψεύδει οποιοδήποτε σενάριο υποβάθμισης τους σε διετή προγράμματα σπουδών (σ.σ. οι διετείς δομές αφορούν σε αποφοίτους ΕΠΑΛ) και άρα εντός πανεπιστημίου δυτικής Αττικής, είναι πιθανό να λειτουργεί ένα μικρό ΤΕΙ.

Στο επίκεντρο των αντιπαραθέσεων έχουν βρεθεί και τα τμήματα Γραφικών Τεχνών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση συγχώνευσης των τμημάτων Γραφιστικής με εκείνο της Φωτογραφίας βρέθηκε και πάλι στο τραπέζι των διαβουλεύσεων, με επικρατέστερο σενάριο η Γραφιστική να παραμείνει αυτόνομη, ενσωματώνοντας όμως την κατεύθυνση της Τεχνολογίας και Γραφικών Τεχνών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ποια τα νέα τμήματα από τη συγχώνευση του Ιονίου Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων

ADVERTISING

SHARE: