Σκληρή γραμμή από την Εκκλησία: Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την απονομή του όρου “Μακεδονία”

Σκληρή γραμμή από την Εκκλησία: Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την απονομή του όρου “Μακεδονία”
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΡΧΙΠΕΙΚΣΟΠΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΣΤΗ ΦΩΤΟ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ(Μ) , Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΥΡΟΥ ΔΩΡΟΘΕΟΣ(Δ) ΚΑΙ Ο ΑΡΧΙΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΜΕΘΩΝΗΣ ΚΛΗΜΗΣ(Α)--ΦΩΤΟ //ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ eurokinissi

Επιστολή στον πρωθυπουργό απευθύνει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος καθιστώντας σαφείς τις θέσεις της για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ

Επιστολή στον πρωθυπουργό απευθύνει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με την οποία καθιστά σαφές ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί την χρήση του όρου “Μακεδονία” στην ονομασία της ΠΓΔΜ.

Ο αρχιεπίσκοπος, εξερχόμενος της Μονής Πετράκη, προχώρησε στις εξής δηλώσεις: “Όλοι παρακολουθούμε με ενδιαφέρον και αγωνία αυτή την υπερκινητικότητα για το θέμα της Μακεδονίας, επομένως και η εκκλησία έχει κάθε δικαιολογία να ενδιαφερθεί για αυτό το θέμα, διότι, όπως ξέρουμε όλοι μας, δεν είναι θέμα μόνο εθνικό είναι θέμα και εκκλησιαστικό”. Όπως τόνισε ο κ. Ιερώνυμος, η Εκκλησία και ο ίδιος προσωπικά, παρακολουθεί με πολλή αγωνία και συγκίνηση το θέμα, ενώ τάχθηκε κατά των συλλλαλητηρίων.

Το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου αναφέρει μεταξύ άλλων:

Εξ αφορμής της έντονης διπλωματικής κινητικότητας που υπάρχει για το θέμα των Σκοπίων, και εν συνεχεία της από 15.12.2017 Ανακοίνωσής Της περί της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων η Δ.Ι.Σ. συμμεριζομένη την αγωνία των Ιεραρχών που διαποιμαίνουν τις Ιερές Μητροπόλεις στην περιοχή της Μακεδονίας, αλλά και του λαού, με Απόφασή Της υπενθυμίζει ότι η Εκκλησία έχει μαρτυρήσει με το λόγο και το αίμα κλήρου και λαού την ελληνικότητα της Μακεδονίας από αρχαιοτάτων χρόνων, γι’ αυτό και δεν μπορεί να αποδεχθεί την απονομή του όρου «Μακεδονία» ή παραγώγου του ως συστατικού ονόματος άλλου Κράτους, το οποίο θα έχει επιπτώσεις και στην ονομασία της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης εκκλησίας της “Μακεδονίας”.

Αναμένει δε από την υπεύθυνη Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία διαχειρίζεται το θέμα, να κατανοήσει την ανησυχία Της, που είναι και ανησυχία του οικουμενικού ελληνισμού.

Η Δ.Ι.Σ. αποφάσισε να συγκληθεί εκτάκτως η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος την Τετάρτη 7 και την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου ε.έ.

Πηγές ΥπΕξ: Η ηγεσία της Εκκλησίας συμπορεύεται με το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής;

Σκληρή απάντηση πηγών του υπουργείου Εξωτερικών στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο, μετά την επιστολή της προς τον πρωθυπουργό για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

“Άραγε, η ηγεσία της Εκκλησίας αποφάσισε να συμπορευθεί με το νεοναζιστικό μόρφωμα της «Χρυσής Αυγής»;”, αναφέρουν χαρακτηριστικά κύκλοι του ΥπΕξ.

“Η ηγεσία της Εκκλησίας αποφάσισε να κάνει ανοικτή παρέμβαση στις πολιτικές υποθέσεις της χώρας. Επειδή έχει ξεπεράσει τα όρια των «αρμοδιοτήτων» της, μήπως να μας πει κιόλας η Εκκλησία και ποιο «όνομα» θέλει η ίδια για να το διαπραγματευτεί η κυβέρνηση με τα Σκόπια; Η ηγεσία της Εκκλησίας, προτού εκφράσει άποψη, δεν μπήκε ούτε καν στον κόπο να ρωτήσει την κυβέρνηση, για να ενημερωθεί ποιες είναι οι θέσεις της και πως έχει αποφασίσει να χειριστεί τις διαπραγματεύσεις με την πΓΔΜ;”, συμπληρώνουν χαρακτηριστικά από το υπουργείο Εξωτερικών.

“Η ηγεσία της Εκκλησίας, όπως δηλώνει ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν θέλει να εμπλέκεται το κράτος στις «ιερές υποθέσεις» της, θα πρέπει να γνωρίζει, εξίσου ξεκάθαρα, ότι επιβάλλεται να μην εμπλέκεται και η ίδια στις κρατικές και διπλωματικές υποθέσεις. Ειδικά, σε τέτοια, τόσο σοβαρά εθνικά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής”.

Η ηγεσία της Εκκλησίας η οποία δηλώνει ότι κόπτεται για τα εθνικά θέματα, επιβάλλεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτική και να εστιάζει στο εθνικό συμφέρον και όχι στην εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων ιεραρχών, και, πολύ πιθανώς, των προσωπικών πολιτικών «συγγενειών» τους, με πρόσχημα δήθεν τις ανησυχίες του «ποιμνίου» τους για το ονοματολογικό”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα