SOS από δεκάδες οργανώσεις για την τύχη των προσφύγων ενόψει χειμώνα

Στον καταυλισμό των μεταναστών και των προσφύγων που παραμένουν εδώ στην Ειδομένη,η  καθημερινότητα κινείται μέσα στην λάσπη.Τα σύνορα Ελλάδας-Σκοπίων εξακολουθούν να είναι κλειστά,όμως ένας μεγάλος αριθμος παραμένει εδώ, περιμένοντας τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής που ξεκίνησε σήμερα στις Βρυξέλλες,Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Στον καταυλισμό των μεταναστών και των προσφύγων που παραμένουν εδώ στην Ειδομένη,η καθημερινότητα κινείται μέσα στην λάσπη.Τα σύνορα Ελλάδας-Σκοπίων εξακολουθούν να είναι κλειστά,όμως ένας μεγάλος αριθμος παραμένει εδώ, περιμένοντας τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής που ξεκίνησε σήμερα στις Βρυξέλλες,Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

Με σύνθημα «Ανοίξτε τα νησιά – Όχι άλλοι νεκροί από (το) κρύο» απευθύνουν έκκληση σε κυβέρνηση, τοπικές αρχές αλλά και την ΕΕ να μεριμνήσει ώστε να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα στα hotspots

Έκκληση στην ελληνική πολιτεία, τις κατά τόπους αρχές αλλά και την ΕΕ απευθύνουν δεκάδες ομάδες κι οργανώσεις αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, προκειμένου να ληφθούν άμεσα μέτρα που θα αποτρέψουν καταστάσεις, όπως οι περσινές, με ανθρώπους να ζουν μέσα στο κρύο και τη λάσπη.

Μέσα απ' τη σελίδα «Ανοίξτε τα νησιά – Όχι άλλοι νεκροί από (το) κρύο», τουλάχιστον 60 οργανώσεις και ενώνουν τις φωνές τους ώστε να μην πεθάνουν άλλοι πρόσφυγες απ' τις ακατάλληλες συνθήκες διαμονής στη χώρα μας.

Στο κείμενο – δήλωση που συνυπογράφουν υπενθυμίζουν ότι «έξι άνθρωποι που αναζητούσαν άσυλο και προστασία στην Ευρώπη πέθαναν πέρσι τον χειμώνα στη Μόρια».

«Οι αλληλέγγυες ομάδες και οργανώσεις, εκφράζουν την οργή τους για την υπάρχουσα κατάσταση στα νησιά καθώς ο χειμώνας πλησιάζει. Περίπου 5.000 άνθρωποι ζουν σήμερα στο στρατόπεδο της Μόριας ενώ έχει χωρητικότητα 2000 ατόμων. Ανάμεσά τους, άνθρωποι με σοβαρές παθήσεις, άνθρωποι με αναπηρίες, έγκυες γυναίκες, πολλά παιδιά, μαζί και ασυνόδευτα ανήλικα και επιζώντες βασανιστηρίων. Πολλοί ζουν σε θλιβερά ανεπαρκείς καλοκαιρινές σκηνές και αναγκάζονται να κοιμούνται στο δάπεδο, πάνω σε λεπτά στρώματα ή πάνω σε κουβέρτες. Παρομοίως, και στα άλλα νησιά ελληνικά – στη Σάμο, τη Χίο, την Κω και τη Λέρο-επικρατεί συνωστισμός σε όλα τα hotspot, αφήνoντας 8.000 επιπλέον αιτούντες άσυλο να προσπαθούν να επιβιώσουν χωρίς κατάλληλη στέγαση. Τα λεγόμενα ‘hotspot’ είναι μη βιώσιμα και, μέχρι στιγμής, δεν έχει ανακοινωθεί κανένα ξεκάθαρο σχέδιο για να αποφευχθούν τραγωδίες σαν αυτή του περασμένου χειμώνα» αναφέρουν μεταξύ άλλων.

Σε αυτό το πλαίσιο καλούν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να:

«Διευκρινίσει τις αρμοδιότητες των διαφορετικών φορέων τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο και να παρουσιάσει ένα σχέδιο για τον χειμώνα.

Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση, σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο:

Να κλείσει τα ‘hotspots’ και να αποσυμφορήσει τα νησιά, τερματίζοντας τους περιορισμούς στην ελευθερία μετακίνησης των αιτούντων άσυλο που φτάνουν στα νησιά και να προσφέρει επαρκή υποδοχή στην ενδοχώρα, εκτός εγκαταστάσεων κράτησης

Στο μεταξύ να παρέχει κατάλληλη για το χειμώνα στέγαση για τους πρόσφυγες που διαμένουν σε στρατόπεδα σε όλη την Ελλάδα.

Να σταματήσει τις επιστροφές αιτούντων άσυλο στην Τουρκία σύμφωνα με την Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, αφού δεν μπορούν να έχουν πλήρη πρόσβαση στο δικαίωμά τους να ζητήσουν διεθνή προστασία στην Τουρκία. Ως αποτέλεσμα, η Τουρκία δεν μπορεί να θεωρηθεί ‘ασφαλής τρίτη χώρα’ ή ‘ασφαλής πρώτη χώρα ασύλου’.

Να εξετάσει όλα τα αιτήματα ασύλου βάσει της αξίας τους μέσω μιας πλήρους και δίκαιης διαδικασίας ασύλου με τις απαραίτητες διαδικαστικές και ουσιαστικές διασφαλίσεις.

Να σταματήσει την αυθαίρετη κράτηση. Να σταματήσει την υπάρχουσα πρακτική της γενικευμένης κράτησης αιτούντων άσυλο βάσει της εθνικότητάς τους, με πρόθεση να τους επιστρέψει στην Τουρκία. Τα παιδιά δεν πρέπει ποτέ να κρατούνται.

Να διασφαλίσει πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα (συμπεριλαμβανομένης και φροντίδας ψυχικής υγείας) και σε νομική στήριξη για όλους τους αιτούντες/αιτούσες άσυλο».

Επίσης απευθύνουν έκκληση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

«Να αναθεωρήσει τις συστάσεις των τριμηνιαίων εκθέσεων και των κοινών σχέδιων δράσης και να αφαιρέσει τις συστάσεις για την αύξηση των δυνάμεων ασφαλείας και των εγκαταστάσεων κράτησης για τα άτομα που ζητούν προστασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Να αφαιρέσει τις συστάσεις που νομιμοποιούν την κράτηση ανηλίκων, όπως περιγράφεται στις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 7ης Μαρτίου 2017, αφού η κράτηση ανηλίκων παραβιάζει τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Να αφαιρέσει τις συστάσεις που περιορίζουν τον αριθμό προσφυγών και που περιλαμβάνουν ευάλωτους αιτούντες άσυλο όπως επίσης αυτούς με οικογενειακούς δεσμούς στην ΕΕ σύμφωνα με τν Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας».

Τέλος καλούν τα κράτη μέλη της ΕΕ:

«Να σταματήσουν όλες τις επιστροφές προσφύγων και αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα από άλλα Ευρωπαϊκά Κράτη βάσει του Κανονισμού ΕΕ No. 604/2013 (Δουβλίνο III), λόγω των απάνθρωπων συνθηκών στην Ελλάδα.

Να αυξήσουν τον αριθμό διαθέσιμων θέσεων μετεγκατάστασης, επιτρέποντας πρόσβαση στο σχέδιο μετεγκατάστασης γι’ αυτούς που αφίχθησαν μετά την σύναψη της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, και να εξετάσουν εσπευσμένα τα αιτήματα μετεγκατάστασης έτσι ώστε να διασφαλιστούν συνθήκες υποδοχής που θα προστατεύουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια στο ελάχιστο, όπως απαιτείται απο την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2013/33/EU

Να επιταχύνουν την επανένωση οικογενειών βάσει του Δουβλίνου ΙΙΙ, πολλές από τις οποίες έχουν διαχωριστεί δια βίας λόγω πολέμου και διώξεων και περιμένουν χρόνια να επανενωθούν.

Ακυρώστε την απάνθρωπη Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Handelsblatt: H Ελλάδα απειλείται με ένα νέο προσφυγικό χάος

Θεσσαλονίκη: Πληθαίνουν οι 'περιπλανώμενοι' πρόσφυγες

Γερμανικός Τύπος: 'Νέα προσφυγική κρίση απειλεί την Ελλάδα'

ADVERTISING

SHARE: