Στα κρατητήρια Λητής και Μενεμένης 56 ασυνόδευτοι πρόσφυγες

Στα κρατητήρια Λητής και Μενεμένης 56 ασυνόδευτοι πρόσφυγες
Ασυνόδευτα ανήλικα - Φωτό αρχείου

Απίστευτες καταγγελίες της ΜΚΟ Άρσις για τις συνθήκες κράτησης των προσφυγόπουλων στα αστυνομικά τμήματα. Τα παιδιά ζουν σε κελιά με ανεπαρκή φωτισμό και θέρμανση, χωρίς κρεβάτια, προβληματικές συνθήκες υγιεινής στις τουαλέτες και έλλειψη ζεστού νερού

Καταγγελίες που αν μη τι άλλο δημιουργούν έντονο προβληματισμό, έρχονται στην δημοσιότητα από τη ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων  για τις συνθήκες κράτησης δεκάδων προσφυγόπουλων, που αντί να βρίσκονται σε δομές φιλοξενίας  κρατούνται μέχρι και ένα μήνα σε αστυνομικά τμήματα κάτω από άθλιες συνθήκες.

Συνολικά 56 ανήλικοι πρόσφυγες βρίσκονται το διάστημα αυτό σε καθεστώς κράτησης ή αλλιώς “προστατευτικής φύλαξης”, όπως λέγεται κατ’ ευφημισμόν, στο αστυνομικό τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης της Μυγδονίας στη Λητή και στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης (ΔΑΛΘ) στη Μενεμένη.

«Από τις αρχές του χρόνου καταγράφεται μεγάλη αύξηση των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων στη Βόρεια Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Φυλάκιο Έβρου βρίσκονται περίπου 100 ασυνόδευτοι ανήλικοι», σύμφωνα με την Άρσις. Το «κέντρο» στο φυλάκιο Έβρου έχει χαρακτηριστεί ως ακατάλληλο για τη στέγαση προσφύγων ήδη από το 2010, όταν και ανθρωπιστικές οργανώσεις είχαν πραγματοποιήσει αυτοψία στο χώρο. 

Σύμφωνα με στοιχεία της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης  Άρσις που ασχολείται με την υποστήριξη παιδιών που βρίσκονται σε καθεστώς “προστατευτικής φύλαξης”, από τον Ιανουάριο μέχρι και τις 16 Απριλίου 2018 στην Κεντρική Μακεδονία βρέθηκαν σε “προστατευτική φύλαξη” 212 ανήλικοι πρόσφυγες, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 353. Τα περισσότερα από τα ανήλικα προσφυγόπουλα που πέρασαν από “προστατευτική φύλαξη” κατόπιν φιλοξενούνται σε δομές της Άρσις.

Όπως προκύπτει από τις μαρτυρίες των ανθρώπων της Άρσις  αλλά και όσα μεταφέρουν τα προσφυγόπουλα, κατά την κράτησή τους που διαρκεί από δύο εβδομάδες μέχρι και έναν μήνα, τα ανήλικα παιδιά συνωστίζονται σε κελιά με ανεπαρκή φωτισμό και θέρμανση, χωρίς κρεβάτια, προβληματικές συνθήκες υγιεινής στις τουαλέτες και έλλειψη ζεστού νερού. Απαγορεύεται ο προαυλισμός τους και δεν έχουν καμία πρόσβαση σε εκπαιδευτικές ή δημιουργικές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η οργάνωση «οι ανήλικοι που βρίσκονται σε καθεστώς “προστατευτικής φύλαξης” δικαιούνται 5,86 ευρώ την ημέρα με τα οποία και θα πρέπει να καλύπτουν τις ανάγκες τους για σίτιση και νερό! Στο αστυνομικό τμήμα της Λητής τρέφονται αποκλειστικά με σάντουιτς που διατίθενται από συνεργαζόμενο ψητοπωλείο, ενώ στη ΔΑΛΘ λειτουργεί κέτερινγκ».

Το οξύμωρο της κράτησης των ανηλίκων προσφύγων είναι η υποχρεωτική “γέφυρα” ώστε να περάσουν τα παιδιά, με την έγκριση του Εισαγγελέα Ανηλίκων, σε εξειδικευμένες προσωρινές δομές φιλοξενίας σε προσφυγικούς καταυλισμούς, καθώς και σε μόνιμες δομές φιλοξενίας.

Όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Άρσις  «η δημιουργία νέων δομών φιλοξενίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να μην υποβάλλονται οι ανήλικοι, ασυνόδευτοι πρόσφυγες σε πολυήμερη κράτηση σε αστυνομικά τμήματα υπό το καθεστώς της λεγόμενης “προστατευτικής φύλαξης». 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα