ΣτΕ: Ακυρώνει για δεύτερη φορά τη διαδικασία των δηλώσεων πόθεν έσχες

ΣτΕ: Ακυρώνει για δεύτερη φορά τη διαδικασία των δηλώσεων πόθεν έσχες
Το Συμβούλιο της Επικρατείας eurokinissi

Μετά από αίτηση ακύρωσης που υπέβαλαν 5 δικαστικές ενώσεις

Για δεύτερη φορά το ΣτΕ ακύρωσε την υπουργική απόφαση των Υπουργων Οικονομικών και Δικαιοσυνης που προβλέπει τον τρόπο υποβολής δηλώσεων πόθεν εσχες,  κανοντας  δεκτή την αίτηση ακύρωσης και των 5 δικαστικών ενώσεων που είχαν προσφύγει στο ανώτατο ακυρωτικο δικαστηριο.

Ειδικότερα,  ο πρόεδρος του ΣτΕ σε έκτακτη συνεδρίαση σήμερα δημοσίευσε την απόφαση του δικαστηρίου, η οποια αφορά όχι μόνο τους δικαστές αλλά όλους τους υπόχρεους.

Σύμφωνα με αυτήν κρίθηκαν μη νόμιμα τα εξής:

1) Η υποχρέωση δηλώσεως των μετρητών άνω των 15.000 ευρώ που δεν περιλαμβάνονται σε καταθέσεις, σε τράπεζες, καθώς και των κινητών πραγμάτων αξίας άνω των 30.000 ευρώ. 2) Η μη πρόβλεψη εύλογης προθεσμίας τόσο για τη διενέργεια και την ολοκλήρωση του ελέγχου όσο και για τη διατήρηση των προσωπικών δεδομένων των υπόχρεων προς δήλωση πόθεν έσχες. 3) Η υποχρέωση να περιλαμβάνεται στην ετήσια δήλωση το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων των υπόχρεων ανεξαρτήτως του αν επήλθε ή όχι κατά το προηγούμενο έτος μεταβολή σε αυτά. 4) Η μη πρόβλεψη προκειμένου περί περιουσιακών στοιχείων κτηθέντων σε προηγούμενες χρήσεις για την μη αναγραφή στην πρώτη ηλεκτρονική δήλωση της αξίας κτήσεως. 5) Η υποχρέωση δηλώσεως των περιουσιακών στοιχείων του προσώπου με το οποίο ο/η υπόχρεος έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

Οι ανώτατοι δικαστές είχαν την άποψη ότι λόγω της σπουδαιότητας του θέματος και της σειράς των ρυθμίσεων που κρίθηκαν μη νόμιμες, η υπουργική απόφαση πρέπει να ακυρωθεί στο σύνολο της, καθώς δεν είναι δυνατόν χωρίς αυτές να λειτουργήσει καθ’ ολοκληρία το σύστημα υποβολής των δηλώσεων. Και αυτό γιατί  το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής των εν λόγω δηλώσεων δεν επιτρέπει κατ αρχήν την πρόοδο στη συμπλήρωση, ολοκλήρωση και υποβολή αυτών αν προηγουμένως δεν συμπληρωθούν υποχρεωτικώς όλα τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στους οικείους πίνακες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα