ΣτΕ: Συνταγματικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των άνω των 60 ετών

ΣτΕ: Συνταγματικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των άνω των 60 ετών
Εμβολιασμός των άνω των 65 στη Θεσσαλονίκη AP Photo/Giannis Papanikos

Όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή του το ΣτΕ κρίθηκε ότι το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού για πολίτες άνω των 60 ετών, "αποτελεί συνταγματικά ανεκτό περιορισμό των ατομικών δικαιωμάτων των διαδίκων, επειδή βασίζεται σε επίκαιρα και τεκμηριωμένα επιστημονικά και επιδημιολογικά δεδομένα".

Ως έναν «συνταγματικά ανεκτό περιορισμό των ατομικών δικαιωμάτων» χαρακτηρίζει το Συμβούλιο της Επικρατείας τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των άνω των 60 ετών συμπολιτών μας και το πρόστιμο ύψους 100 ευρώ σε περίπτωση μη αποδοχής του, κρίνοντας συνταγματικό το σχετικό μετρό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣτΕ, Δημ. Σκαλτσούνη, το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού και της επιβολής του επίμαχου προστίμου, όπως θεσπίστηκαν με το άρθρο 24 του ν. 4865/2021, συζητήθηκαν από την Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου, το οποίο απέρριψε και τις τέσσερις αιτήσεις. Μειοψήφισαν ένα μέλος με αποφασιστική και ένα με συμβουλευτική ψήφο.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, κρίθηκε ότι το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού για πολίτες άνω των 60 ετών, «αποτελεί συνταγματικά ανεκτό περιορισμό των ατομικών δικαιωμάτων των διαδίκων, επειδή βασίζεται σε επίκαιρα και τεκμηριωμένα επιστημονικά και επιδημιολογικά δεδομένα και αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση σκοπών μείζονος δημόσιου συμφέροντος, δηλαδή στην προστασία των ατόμων της ηλικιακής αυτής ομάδας έναντι της βαριάς νόσησης και του θανάτου, στην αποσυμφόρηση του συστήματος υγείας και στην αποσόβηση του κινδύνου κατάληψης όλων των ΜΕΘ».

Αναφορικά με το πρόστιμο των 100 ευρώ μηνιαίως που προβλέπεται στη διάταξη του άρθρου 24 του ν. 4865/2021, επισημαίνεται ότι «συνιστά κατ’ αρχήν εύλογο κίνητρο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των άνω των 60 ετών προσώπων, ενόψει των προαναφερόμενων σκοπών δημόσιου συμφέροντος, πολύ περισσότερο δε που, μετά την αναστολή του άρθρου 24 για το χρονικό διάστημα από 15.4.2022 μέχρι 30.9.2022 δυνάμει του άρθρου εικοστού ενάτου του ν. 4917/2022 και της Γ.Π. οικ. 20906/11.4.2022 απόφασης του Υπουργού Υγείας, η οποία εχώρησε πριν από τη συζήτηση των αιτήσεων την 6η.5.2022, το συνολικό ποσό του προστίμου, περιοριζόμενο για το ήμισυ των μηνών Ιανουαρίου και Απριλίου και για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο 2022, δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των τριακοσίων (300) ευρώ».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα