Στο αρχείο η επίθεση στο σπίτι του 11χρονου Αμίρ

Άγνωστοι επιτέθηκαν τα ξημερώματα στο σπίτι της οικογένειας του αφγανού μαθητή που είχε κληρωθεί σημαιοφόρος στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2017. (EUROKINISSI / Δήμος Αθηναίων)
Άγνωστοι επιτέθηκαν τα ξημερώματα στο σπίτι της οικογένειας του αφγανού μαθητή που είχε κληρωθεί σημαιοφόρος στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2017. (EUROKINISSI / Δήμος Αθηναίων) EUROKINISSI

Δεν κατέστη δυνατόν να συγκεντρωθούν στοιχεία που θα οδηγήσουν στους δράστες

Του Αλέξανδρου Καλαφάτη

Στο αρχείο αναμένεται να καταλήξει η δικογραφία για την επίθεση στο σπίτι του 11χρονου Αφγανού Αμίρ, ο οποίος είχε κληρωθεί να γίνει σημαιοφόρος στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου.

Ο Αμίρ μπήκε στο στόχαστρο ακροδεξιών ομάδων μετά από αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση να μη σηκώσει τελικά τη σημαία αλλά μία ταμπέλα του σχολείου του στην περιοχή της Δάφνης. Τα ξημερώματα της 3ης Νοεμβρίου άγνωστοι επιτέθηκαν με πέτρες στο σπίτι όπου ζει το αγόρι με την οικογένειά του, στο πλαίσιο του προγράμματος Προσωρινής Στέγασης Προσφύγων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Η μητέρα του 11χρονου είχε δηλώσει τότε ότι μαζί με τις πέτρες έριξαν και ένα χαρτόνι που προέτρεπε την οικογένεια να φύγει από την Ελλάδα.

Τότε, η οικογένεια του Αμίρ ξύπνησε κλαίγοντας, ενώ όταν οι αστυνομικές δυνάμεις έφτασαν στο σημείο οι δράστες είχαν προλάβει να εξαφανιστούν. Την έρευνα ανέλαβε το Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Ασφάλειας Αττικής. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά την προανάκριση δεν κατέστη δυνατόν να συγκεντρωθούν στοιχεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τους αστυνομικούς στους δράστες με αποτέλεσμα το πιθανότερο να είναι να καταλήξει η δικογραφία στο αρχείο. Σημαντικό ρόλο έπαιξε ότι στην περιοχή δεν υπάρχουν πολλές κάμερες ασφαλείας, που θα μπορούσαν να έχουν καταγράψει τους δράστες κατά τη διαφυγή τους.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές στο «Έθνος», το Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Ασφάλειας Αττικής αριθμεί μόλις 15 αστυνομικούς με αποτέλεσμα πολλές φορές η υποστελέχωσή του να έχει αντίκτυπο στην αποτελεσματικότητά του. Από τους 15 άνδρες οι οχτώ απασχολούνται σε φυλάξεις στόχων, ενώ από τους εναπομείναντες κάποιοι απασχολούνται σε μέτρα τάξης. Το αποτέλεσμα είναι η πραγματική δύναμη του Τμήματος να μην ξεπερνά καθημερινά τα έξι άτομα (περίπου δύο-τρία άτομα ανά βάρδια).

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τα γραφεία Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας που ιδρύθηκαν και λειτουργούν σε κάθε αστυνομική διεύθυνση ανά την Ελλάδα. Το πρώτο εξάμηνο του 2017, διάστημα κατά το οποίο έγινε πλήθος καταγγελιών για ρατσιστικές επιθέσεις από οργανώσεις μεταναστών, τα αρμόδια γραφεία κατέγραψαν μόλις 26 επιθέσεις σε βάρος αλλοδαπών σε όλη τη χώρα.

Δικογραφίες σχηματίστηκαν για ακόμα 19 υποθέσεις, που αφορούν σε ρατσιστική ρητορική (“δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους”). Ενδεικτικό είναι ότι στην περιοχή του Ασπροπύργου, που είναι μία περιοχή με αυξημένη δράση ακροδεξιών ομάδων, η ΕΛ.ΑΣ. κατέγραψε το πρώτο εξάμηνο του 2017 τέσσερις επιθέσεις.

Συνολικά σε όλη τη χώρα σχηματίστηκαν 75 δικογραφίες για παραβίαση του νόμου περί ρατσιστικής βίας, εκ των οποίων οι 30 δεν αφορούσαν σε επιθέσεις σε βάρος μεταναστών αλλά σε ενέργειες κατά γυναικών από τους συζύγους τους και σε επιθέσεις με στόχο ομοφυλόφιλους, αμφιφυλόφιλους, τρανς και λεσβίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Στο πλευρό του Αμίρ

Αντιφασιστική πορεία για τον Αμίρ στη Δάφνη

Η μητέρα του Αμίρ γράφει στον Αλέξη Τσίπρα

ADVERTISING

SHARE: