Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ομόφυλο ζευγάρι για την επικύρωση του γάμου του

ΣΤΗΝ ΤΗΛΟ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΔΥΟ ΠΡΩΤΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΓΑΜΟΙ ΟΜΟΦΥΛΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ ΣΤΗ ΕΛΛΑΔΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ)
ΣΤΗΝ ΤΗΛΟ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΔΥΟ ΠΡΩΤΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΓΑΜΟΙ ΟΜΟΦΥΛΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ ΣΤΗ ΕΛΛΑΔΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ) EUROKINISSI

Παντρεύτηκαν στην Τήλο με πολιτικό γάμο, αλλά ο εισαγγελέας Ρόδου και στη συνέχεια και ο Άρειος Πάγος τον ακύρωσε, λέγοντας ότι πρόκειται για "μέτρο αναγκαίο για την προστασία της ηθικής"

Μία ακόμη προσπάθεια να ισχύσει ο πολιτικός γάμος που έκανε στην Τήλο, θα επιχειρήσει ομόφυλο ζευγάρι. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα που παντρεύτηκε στην Ελλάδα, όμως ο Άρειος Πάγος έκρινε το γάμο "ανυπόστατο", ακυρώνοντάς τον.

Το ζευγάρι αναμένεται να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με το νέο έτος, προκειμένου να ανατρέψει την αεροπαγιτική απόφαση, με την οποία επικυρώθηκε η απόφαση του Εισαγγελέα Ρόδου που ακύρωνε το γάμο τους. "Ο Άρειος Πάγος «γαντζώνεται» στις παραδοσιακές δομές της κοινωνίας και κατανοεί την έννοια της οικογένειας αντίθετα με τη δημιουργική και εξελικτική ερμηνεία του όρου από τα Δικαστήρια του Στρασβούργου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των δυτικών κρατών" αναφέρει ο πληρεξούσιος δικηγόρος τους, Βασίλης Χειρδάρης, προσθέτοντας: "Ταυτίζει την οικογένεια με το γάμο και τη συγγένεια, αποκλείοντας κάθε άλλη μορφή συμβίωσης. Πλέον όμως, αυτή η ταύτιση έχει ξεπεραστεί από όλη τη σύγχρονη νομολογία, που έχει καταστεί πάγια και σταθερή. Ο Άρειος Πάγος εξοβελίζει από την έννοια της οικογένειας όσους δεν είναι παντρεμένοι και δεν έχουν συγγένεια, νομολογιακή θέση που δεν συμβαδίζει με τον σύγχρονο ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό και μας πηγαίνει πολλά χρόνια πίσω".

Να σημειωθεί πως το ανώτατο ελληνικό δικαστήριο αναφέρει μεταξύ άλλων στο σκεπτικό του, ότι θα πρέπει να παρέμβει ο νομοθέτης, ο οποίος και θα καθορίσει το θέμα το γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια. Όπως επισημαίνει, μέχρι σήμερα η βούληση του νομοθέτη φτάνει μέχρι το σύμφωνο συμβίωσης, ενώ τονίζεται ότι: "σε όσες ευρωπαϊκές χώρες (Ολλανδία, Βέλγιο, Δανία,Σουηδία, Ισπανία κ.λπ.) θεσπίστηκε κατά τα τελευταία έτη ο γάμος ομόφυλων προσώπων, τούτο υπήρξε αποτέλεσμα νομοθετικής πρωτοβουλίας του εκάστοτε εθνικού νομοθέτη και όχι υποχρέωση συμμόρφωσης προς τις ρυθμίσεις του άρθρου 12 της ΕΣΔΑ".

Τέλος, στη δικαστική απόφαση γίνεται δεκτή η ακύρωση του γάμο από τον εισαγγελέα Ρόδου, καθώς "δεν αποτελεί επέμβαση στην ιδιωτική ζωή των εν λόγω προσώπων, αλλά προβλεπόμενη από το νόμο διαδικαστική ενέργεια, που αποτελεί μέτρο αναγκαίο για την προστασία της ηθικής, ενόψει του ενδιαφέροντος της

Πολιτείας για την ομαλή διαμόρφωση και λειτουργία των οικογενειακών σχέσεων. Ούτε αποτελεί επέμβαση στην οικογενειακή ζωή των εν λόγω προσώπων, για το λόγο ότι κυρίως στην περίπτωση του "γάμου" δύο προσώπων του ιδίου φύλου το ζητούμενο είναι κατά πόσον υπάρχει μεταξύ των προσώπων αυτών "οικογένεια", η νομική έννοια της οποίας έχει ως σταθερά στοιχεία το γάμο και τη συγγένεια έτσι ώστε να τίθεται ζήτημα προστασίας της".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Η ιστορία πίσω από τον πρώτο γάμο λεσβιών: Το ξύλο στα Εξάρχεια, οι δίκες και το ΟΧΙ στο Σύμφωνο

ADVERTISING

SHARE: