Στον ανακριτή γερμανικές μίζες για το μετρό

Στον ανακριτή γερμανικές μίζες για το μετρό
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Για μίζες που έφταναν σε βαλίτσες κάνει λόγο στην κατάθεσή του διευθυντικό στέλεχος της Deutsche Bahn, μιας απ' τις εταιρείες της κοινοπραξίας Συμβούλων Μετρό Ελλάδος

Νέα στοιχεία για τις μίζες που φέρονται να διοχετεύονταν από τη γερμανική εταιρεία Deutsche Bahn σε πολιτικά κόμματα και κρατικούς αξιωματούχους την περίοδο 2003-2007 για έργα του μετρό στην Αθήνα απέστειλαν οι γερμανικές Αρχές στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις καταθέσεις που έδωσε ενώπιον της γερμανικής δικαιοσύνης,  διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας, η οποία συμμετείχε στην Κοινοπραξία Συμβούλων Μετρό Ελλάδος, τα «δωράκια», που συνολικά αγγίζουν το ποσό των 370.000 ευρώ, έφταναν σε μετρητά, μέσα σε βαλίτσες, ενώ φέρεται πως είχε κοστολογηθεί ποσοστό από 5 έως 7% για τα πολιτικά κόμματα.

Η γερμανική εταιρεία που είχε αναλάβει την επίμαχη περίοδο τρία έργα, μεταξύ των οποίων και το σταθμό του μετρό στο Ελληνικό του μετρό, φέρεται να διοχέτευε τις μίζες στην Ελλάδα, μέσω προσώπου, τον οποίο κατονομάζει με κωδική ονομασία διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας. Το συγκεκριμένο πρόσωπο, αν και είχε ανοίξει για το σκοπό αυτό τραπεζικό λογαριασμό στη χώρα μας, τελικά τον έκλεισε, προτιμώντας να δίνει τα χρήματα σε μετρητά.

Στην Κοινοπραξία Συμβούλων Μετρό Ελλάδος συμμετείχαν επίσης η Thales (γνωστή από τα εξοπλιστικά προγράμματα, καθώς εμπλέκεται στον εκσυγχρονισμό των φρεγατών τύπου S του Πολεμικού Ναυτικού επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου), η Lahmeyer και ΟΜΕΚ.

Μετά τα στοιχεία αυτά η Εισαγγελία άσκησε συμπληρωματικές ποινικές διώξεις για ενεργητική δωροδοκία, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου σε βάρος δύο προσώπων, εκπροσώπων των εταιρειών Lahmeyer και ΟΜΕΚ,  οι οποίοι ήδη είναι κατηγορούμενοι από τον περασμένο Νοέμβριο για μίζες μέσω εικονικών τιμολογίων στο πλαίσιο της υπογραφής της σύμβασης για την παροχή υπηρεσιών συμβούλων έργων.

Ο ανακριτής που έχει αναλάβει την υπόθεση καλείται τώρα να διερευνήσει σε ποια πρόσωπα κατέληξαν οι φερόμενες μίζες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα