Συγκέντρωση διαμαρτυρίας συνταξιούχων στο ΣτΕ

Έξω από το υπουργείο Εργασίας οι συνταξιούχοι. Με τον υφυπουργό Τάσο Πετρόπουλο συναντάται πενταμελής επιτροπή τους

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων αλλά και άλλες συνταξιουχικές οργανώσεις διαμαρτύρονται γιατί όπως λένε, περίπου 1,2 εκατ. συνταξιούχοι ζουν με κάτω από 500 ευρώ κύρια σύνταξη "αφού ο νόμος Κατρούγκαλου - με τα 22 ψαλίδια - έφερε δραματικές μειώσεις στις συντάξεις".

Λίγο μετά τις 09:00 οι συνταξιούχοι συγκεντρώθηκαν μπροστά στην είσοδο του ΣτΕ κρατώντας πανό και στη συνέχεια κατέβηκαν στην οδό Πανεπιστημίου, μπροστά από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Αρχικά γύρω στις 10, έκλεισε η οδός Πανεπιστημίου, ενώ στη συνέχεια και για ένα διάστημα κλειστή παρέμεινε η οδός Σταδίου. Οι συνταξιούχοι βρίσκονται έξω από το από το υπουργείο Εργασίας, όπου έχει ανέβει πενταμελή τους επιτροπή για συνάντηση με τον υφυπουργό Τάσο Πετρόπουλο.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Δικτύου Συνταξιούχων, Νίκος Πετρόπουλος προχώρησε σε δηλώσεις μετά την συνάντηση με τον υπουργό.


Σύμφωνα με τους ίδιους οι μειώσεις στις επικουρικές, στις συντάξεις χηρείας, στο ΕΚΑΣ , στα εφάπαξ κ.α. είναι μεγάλες και φτάνουν μέχρι και στο 30%."Όπως προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου, οι κατώτατες συντάξεις 15ετίας που απονέμει ο ΕΦΚΑ σε χαμηλόμισθους ξεκινούν από 195,90 ευρώ για σύνταξη χηρείας, από 288 ευρώ για μειωμένη σύνταξη γήρατος και δεν ξεπερνούν τα 414,90 ευρώ (μεικτά) έναντι των 486 ευρώ πριν από τον Ν. 4387/2016" τονίζει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων.

Επίσης, οι συνταξιούχοι διαμαρτύρονται γιατί όπως λένε θα χάσουν έως τρεις συντάξεις το 2019 εξαιτίας της μείωσης κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των κύριων καταβαλλόμενων συντάξεων, της μείωσης κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των επικουρικών συντάξεων, της κατάργησης των οικογενειακών επιδομάτων (συζύγου και τέκνων) από όλες τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, του παγώματος των αυξήσεων σε όλες τις συντάξεις μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 και της κατάργησης του ΕΚΑΣ για 280.000 χαμηλοσυνταξιούχους.

ADVERTISING

SHARE: