Συγκέντρωση για το δικαίωμα στη γυναικεία αυτοάμυνα

Συγκέντρωση για το δικαίωμα στη γυναικεία αυτοάμυνα

Την εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας που αναγνωρίζει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα στις περιπτώσεις σεξιστικής βίας, διεκδικούν οι διοργανωτές

Κόρινθος, 22/6/2016

Η 22χρονη Π. ζει στον δρόμο, έχει φύγει από το σπίτι της καθώς αντιμετώπιζε συστηματική κακοποίηση από τον πατέρα της. Το βράδυ της 22ας Ιουνίου κάθεται σε ένα παγκάκι με τη 17χρονη Ι. Ο 46χρονος Ζ. βγαίνοντας από ένα μπαρ, τις πλησιάζει και τους επιτίθεται σωματικά και λεκτικά. Παραβιάζει σωματικά την ανήλικη, αρπάζοντας της το στήθος. Προτείνει χρήματα στη 17χρονη προκειμένου να κοιμηθεί μαζί του. Εκείνη αρνείται και οι δύο γυναίκες επιδιώκουν να απομακρυνθούν αλλά ο Ζ. τους επιτίθεται ξανά και τραβάει την Π. από τα μαλλιά. Κατά τη διάρκεια της εντεινόμενης σεξιστικής επίθεσης, μέσα σε ένα καθεστώς απόλυτου φόβου και πανικού, η 22χρονη νομίζει ότι ο Ζ. πάει να βγάλει μαχαίρι. Στην προσπάθειά της να αμυνθεί τραυματίζει θανάσιμα τον άντρα με το μαχαίρι που κουβαλούσε μαζί της για να προστατεύει τον εαυτό της, καθώς ζούσε στο δρόμο.

Ναύπλιο, 27/9/2017, Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο

Το δικαστήριο επιβάλλει στην Π. ποινή 15 ετών και 4 μηνών για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και για παράνομη οπλοκατοχή. Δεν αναγνωρίζει ούτε το αυτονόητο και νομικά θεμελιωμένο δικαίωμα στην αυτοάμυνα, ούτε την εν βρασμώ ψυχική κατάσταση στην οποία βρισκόταν. Στα μάτια της έδρας, «η Π. λόγω του περιβάλλοντος φτώχειας στο οποίο είχε μεγαλώσει δεν μπορούσε να αντιληφθεί την αξία της ανθρώπινης ζωής, όπως εμείς που είμαστε άλλου μορφωτικού επιπέδου και έτσι δεν σέβεται τη ζωή μπροστά στο ένστικτο επιβίωσης». Πέραν αυτής της ταξικής διάκρισης απέναντί της, το δικαστήριο παρουσίασε τον Ζ. ως ευυπόληπτο πολίτη και δεν δέχτηκε να παρουσιαστούν τα βίντεο που έδειχναν προηγούμενες σεξουαλικές επιθέσεις του ίδιου σε άλλες γυναίκες εκείνο το βράδυ. Η 17χρονη Ι. κατηγορείται για συνέργεια σε ανθρωποκτονία από πρόθεση και η δίκη της εκκρεμεί.

Αυτή είναι μία μόνο από τις πραγματικές ιστορίες που περιλαμβάνουν στο κάλεσμά τους οι διοργανωτές της συγκέντρωσης για το δικαίωμα των γυναικών στην αυτοάμυνα, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Οι συλλογικότητες Δικτύωση για το Δικαίωμα στη Γυναικεία Αυτοάμυνα, Καμία Ανοχή, Sabbat – Burn the Rich not the Witch και η γυναικεία ομάδα του Ροσινάντε θα βρίσκονται στις 12 το μεσημέρι στην Καπνικαρέα, διεκδικώντας “το δικαίωμα να αμυνόμαστε απέναντι στη βία που απειλεί τις ζωές μας και την εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας που αναγνωρίζει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα στις περιπτώσεις σεξιστικής βίας”.  

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα