Συλλαλητήρια και κινητοποιήσεις στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Συλλαλητήρια και κινητοποιήσεις στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Πως εξελίσσονται οι κινητοποιήσεις που είναι προγραμματισμένες για σήμερα Πέμπτη, με αφορμή τα 4 χρόνια από τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια (Vids)

Τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από την 6η Δεκεμβρίου του 2008, όταν ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεσε νεκρός από το όπλο του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα στα Εξάρχεια.

Την Πέμπτη, προγραμματίζονται τρεις πορείες στο κέντρο της Αθήνας. Κλειστοί παραμένουν οι σταθμοί σε Πανεπιστήμιο και Σύνταγμα καθώς και η Πανεπιστημίου.

Επεισόδια στη μαθητική πορεία

Ολοκληρώθηκε η μαθητική πορεία λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι. Επόμενη κινητοποίηση, στις 5 το απόγευμα.

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη μαζική συγκέντρωση των μαθητών και φοιτητών. Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν στο Α.Τ. Αγίων Αναργύρων και το Α.Τ. του Αιγάλεω, όπου μαθητές πέταξαν νεράντζια εναντίον των αστυνομικών.

Συμπλοκές και δακρυγόνα σημειώθηκαν έξω από το Πανεπιστήμιο. Έγιναν 2 προσαγωγές και εκτοξεύτηκαν βόμβες μολότοφ. Συνολικά σημειώθηκαν 19 προσαγωγές και 3 συλλήψεις μέχρι το μεσημέρι.

Οι αντεγκλήσεις συνεχίστηκαν και στην πλατεία Ομόνοιας με γενικευμένο πετροπόλεμο. Οι αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν στα μαθητικά μπλοκ με χρήση χημικών.

Μολότοφ και πέτρες εκτοξεύτηκαν εναντίον των δυνάμεων των ΜΑΤ κοντά στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Ο μεγαλύτερος όγκος της πορείας συγκεντρώθηκε στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια, στο σημείο της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου. Το σημείο μνήμης αναμένεται να είναι κατάμεστο από κόσμο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Νωρίτερα, μαθητές εκτόξευσαν δυναμιτάκια σε δυνάμεις των ΜΑΤ στη συμβολή των οδών Σταδίου και Αρτάκη. Κρότου λάμψης και στο Χαλάνδρι σε μαθητική πορεία.

Διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για τις 5 το απόγευμα από τη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τις 7 το βράδυ από αντιεξουσιαστές. Στις 9 το βράδυ έχει προγραμματισθεί μνημόσυνο στον τόπο της δολοφονίας.

Η αστυνομία έχει ενισχύσει την παρουσία της για την αποφυγή επεισοδίων. Πάνω από 5.000 άνδρες της αστυνομίας βρίσκονται σε ετοιμότητα εν όψει κινητοποιήσεων.

Τοποθετήθηκε μάλιστα και ο μεταλλικός φράχτης στην Β. Σοφίας από την αστυνομία. Λεωφορεία των ΜΑΤ κ πυροσβεστικά έχουν πάρει θέση στην Βουλή.

Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας όπως η Θεσσαλονίκη όπου σημειώθηκαν επεισόδια, ο Βόλος και το Αγρίνιο.

Μαθητές που διαδήλωναν στην Μπολόνια της Ιταλίας, σήκωσαν μάλιστα και πανό με το πρόσωπο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου σε ένδειξη συμπαράστασης (φωτογραφία από τον χρήστη @Ortic4).

Υπενθυμίζεται ότι ο ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη από το μικτό ορκωτό δικαστήριο της Άμφισσας τον Οκτώβριο του 2010.

Ο έτερος ειδικός φρουρός που ήταν παρών στο περιστατικό, Βασίλης Σαραλιώτης καταδικάστηκε σε δεκαετή κάθειρξη.

Αποφυλακίστηκε τον Οκτώβριο του 2011 καθώς πέτυχε την αναστολή της ποινής του επικαλούμενος ανεπανόρθωτη βλάβη.

Ως προς τις παρεπόμενες ποινές το δικαστήριο διέταξε τη διαρκή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων του Επαμεινώνδα Κορκονέα, ενώ στον Βασίλη Σαραλιώτη επιβάλλει διετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων.

Σχετικό hashtag στο Twitter: #remember6thdec

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα