Συναινετικά διαζύγια σε χρόνο – ρεκόρ

Συναινετικά διαζύγια σε χρόνο – ρεκόρ

Απλοποίηση των διαδικασιών για τα συναινετικά διαζύγια προβλέπει μεταξύ άλλων το Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης, που κατατέθηκε στη Βουλή

Σε χρόνο – ρεκόρ και χωρίς την ανάμειξη των δικαστηρίων, δεν αποκλείεται να εκδίδονται σε λίγο καιρό τα συναινετικά διαζύγια. Το υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο, με τίτλο: “Μέτρα θεραπείας ατόμων που απαλλάσσονται από την ποινή λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής και άλλες διατάξεις”, το οποίο, εφόσον υπερψηφισθεί, θα οδηγήσει στην ταχύτερη λύση του γάμου.

Στο Σχέδιο Νόμου αναφέρεται ρητά πλέον ότι απαιτείται μόλις μία έγγραφη συμφωνία μεταξύ των δύο μερών, έτσι ώστε το ζευγάρι να χωρίσει, εκτός δικαστικών αιθουσών. Ουσιαστικά, οι πληρεξούσιοι δικηγόροι θα αναλαμβάνουν τη σύνταξη της συμφωνίας για τη λύση του γάμου, αλλά και -σε περίπτωση που υπάρχουν και παιδιά- ενός ειδικού συμφωνητικού, το οποίο θα ορίζει ζητήματα που αφορούν στην κηδεμονία, την επιμέλεια, την επικοινωνία και τη διατροφή τους. Τα δύο αυτά έγγραφα θα υποβάλλονται σε συμβολαιογράφο, ο οποίος και θα αποφασίζει τελικά την επικύρωση της συμφωνίας ή όχι. Στη συνέχεια, το μόνο που απαιτείται είναι η κατάθεση σχετικών αντιγράφων στον αρμόδιο ληξίαρχο, προκειμένου να καταχωρηθούν, κάνοντας πλέον τελεσίδικο το διαζύγιο.

Παράλληλα, ανάμεσα σε άλλα προβλέπεται:

– η δυνατότητα στον ψυχικά ασθενή, ο οποίος λόγω μειωμένου καταλογισμού έχει εγκλειστεί σε ψυχιατρείο, να ζητήσει την άρση ή την αντικατάσταση του μέτρου,

– η δυνατότητα στα φιλοζωικά σωματεία να παρίσταται ως πολιτική αγωγή σε υποθέσεις κακοποίησης ζώων,

– η ποινική προστασία επιστημόνων (ψυχολόγων, ψυχιάτρων και κοινωνικών λειτουργών) που ασχολούνται με υποθέσεις κακοποίησης ανηλίκων, προκειμένου να μην αποτελούν στόχο για εμπλεκόμενους σε τέτοιες υποθέσεις.

– η κατάργηση του Ποινικού Τμήματος του Εφετείου της Αθήνας, προκειμένου «να ενταχθούν στις ποινικές δίκες οι εφέτες που υπηρετούν ως σύνεδροι ώστε ο συνολικός αριθμός των υπηρεσιών να κατανέμεται μεταξύ περισσότερων δικαστών».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα