Συνελήφθη ο τραυματίας των επεισοδίων στο Ωραιόκαστρο

Ο 25χρονος που συνελήφθη, φέρεται ως εκ των "πρωταγωνιστών" της επεισοδιακής διαμαρτυρίας που έγινε χθες στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου με αφορμή την εκεί φοίτηση προσφυγόπουλων (Vid)

Αντιμέτωπος με τις ιδιαίτερα επιβαρυντικές ποινές του αντιρατσιστικού νόμου, βρίσκεται ο 25χρονος που τραυματίστηκε στα χθεσινά επεισόδια έξω από το πρώτο δημοτικό σχολείο στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης.

Νωρίτερα -μετά την νοσηλεία του σε νοσοκομείο- οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Μέγαρο, καθώς προέκυψαν στοιχεία εις βάρος του. Σχηματίστηκε δικογραφία και αύριο αναμένεται να οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο 25χρονος που συνελήφθη, φέρεται ως εκ των "πρωταγωνιστών" της επεισοδιακής διαμαρτυρίας που έγινε χθες στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου με αφορμή την εκεί φοίτηση προσφυγόπουλων.

Ο νεαρός, που φέρεται ότι συμμετείχε στα επεισόδια που προκάλεσε η αυτοαποκαλούμενη "Πατριωτική Ένωση Ωραιοκάστρου", συνελήφθη με την αυτόφωρη διαδικασία, ενώ είναι ο ίδιος που, περνώντας τον αστυνομικό κλοιό έφτασε στο προαύλιο του σχολείου, όπου δέχθηκε επίθεση από αντεξουσιαστές, με συνέπεια να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Με έγγραφη παραγγελία του προς την Εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης, Εμμανουέλα Κετσιατζή, ο διευθύνων την Εισαγγελία Πρωτοδικών ζητά άλλωστε να τηρηθεί η αυτόφωρη διαδικασία για όσους "πρωταγωνιστούν" σε αυτεπαγγέλτως διωκόμενες πράξεις, που συνδέονται με τον αντιρατσιστικό νόμο.

Με την ίδια παραγγελία ζητά να γίνει επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τα γεγονότα που έγιναν στο συγκεκριμένο δημοτικό σχολείο και αφορούν αδικήματα όπως παράνομη βία και σωματικές βλάβες, απλές και επικίνδυνες. Στο πλαίσιο αυτό ζητείται να εντοπιστούν οι δράστες των παραπάνω πράξεων, με την αξιοποίηση του σχετικού αποδεικτικού υλικού, στο οποίο περιλαμβάνονται πλάνα τηλεοπτικών συνεργείων, μαρτυρικές καταθέσεις κ.ά.

Της εισαγγελικής παρέμβασης προηγήθηκε ενημέρωση από τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης, ενώ η παραγγελία διαβιβάστηκε στον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκης.

Χωρίς προβλήματα πήγαν τα προσφυγόπουλα στο 1ο Δημοτικό Ωραιοκάστρου

Σε απόσταση κράτησε το μεσημέρι η αστυνομία την ολιγομελή ομάδα της "Πατριωτικής Ενωσης Ελλήνων πολιτών Ωραιοκάστρου", που επιχείρησε και πάλι, όπως χτες και την Παρασκευή, να εμποδίσει την προσέλευση των εννέα προσφυγόπουλων στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου. Ο χώρος γύρω από το σχολείο αποκλείστηκε από αστυνομικές κλούβες και ισχυρή αστυνομική δύναμη εμπόδισε τους διαδηλωτές να πλησιάσουν. Τα προσφυγόπουλα σήμερα προσήλθαν κανονικά, μπήκαν από την μπροστινή πόρτα και παρακολούθησαν τα μαθήματά τους χωρίς προβλήματα.

"Τα προσφυγόπουλα μπήκαν κανονικά από την είσοδο και όχι από την πίσω πόρτα σαν τους κλέφτες, όπως έγινε χθες λόγω της κατάστασης" ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ανανιάδης. Προανήγγειλε μάλιστα ότι τα μέτρα θα συνεχιστούν, τουλάχιστον γι΄αυτή την εβδομάδα και ίσως και την επόμενη, κάτι που θα εξαρτηθεί από το αν θα συνεχιστούν οι διαμαρτυρίες.

Αναφερόμενος μάλιστα στην πρόθεση του Συλλόγου Γονέων να καταγγείλει το υπουργείο Παιδείας για την επιλογή του συγκεκριμένου σχολείου για τα μαθήματα των προσφύγων, τόνισε ότι "δεν επιλέγει ο Σύλλογος Γονέων το σχολείο αλλά το υπουργείο Παιδείας, το οποίο έκανε αυτό που πρέπει, να δώσει μόρφωση σε όλα τα παιδιά που για κάποιο λόγο βρίσκονται στη χώρα μας".

Ξεκαθάρισε επίσης ότι "δεν υπάρχει περίπτωση μεταφοράς των παιδιών σε άλλο σχολείο", εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθησή του ότι θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Άφησε πάντως αιχμές ενάντια στη δημοτική αρχή, σημειώνοντας ότι αν και πήρε θετική απόφαση υπέρ της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων, εντούτοις έπρεπε να το δείξει και στην πράξη.

"Τουλάχιστον την πρώτη μέρα που ήρθαν τα παιδιά, έπρεπε να είναι εδώ ο δήμαρχος με το δημοτικό συμβούλιο για να δείξουν σε όλο τον δήμο ότι στηρίζουν την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων και δεν ηταν μόνο μια απόφαση στα χαρτιά" κατέληξε.

ADVERTISING

SHARE: