Συνελήφθησαν οδηγοί Uber για υποκλοπή μεταφορικού έργου

Συνελήφθησαν οδηγοί Uber για υποκλοπή μεταφορικού έργου
Πινακίδα της εταιρίας UBER στις ΗΠΑ AP

Στο αυτόφωρο οδηγήθηκαν δύο οδηγοί της «Uber» για μη τήρηση των νομίμων προϋποθέσεων διενέργειας επιβατικών μεταφορών και υποκλοπή μεταφορικού έργου

Συνελήφθησαν από αστυνομικούς των Ομάδων Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ο.Ε.Π.Τ.Α.) της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας, δύο οδηγοί UBER, για μη τήρηση των νομίμων προϋποθέσεων διενέργειας επιβατικών μεταφορών (υποκλοπή μεταφορικού έργου).

Οι συλληφθέντες οδηγοί εντοπίσθηκαν να μεταφέρουν επιβάτες, έναντι χρηματικού αντιτίμου, με προκρατήσεις μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής «Uber», χωρίς όμως να προκύπτουν οι αντίστοιχες συμβάσεις που η επιχείρηση συνάπτει με το μισθωτή.

Σχηματίστηκαν δικογραφίες σε βάρος των συλληφθέντων οδηγών και των νομίμων εκπροσώπων των επιχειρήσεων ιδιοκτησίας των οχημάτων, για παράβαση των διατάξεων περί εκμίσθωσης Ι.Χ. με οδηγό, σε συνδυασμό με τις διατάξεις περί υποκλοπής μεταφορικού έργου κατ’ επάγγελμα και εξακολούθηση.

Επιπλέον, σε βάρος των νομίμων εκπροσώπων των επιχειρήσεων ιδιοκτησίας των Ι.Χ. οχημάτων επιβλήθηκε το προβλεπόμενο διοικητικό πρόστιμο 500 ευρώ, ενώ αφαιρέθηκαν οι άδειες και οι πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων για χρονικό διάστημα 10 ημερών.

Τέλος, ενημερώθηκαν οι κατά τόπους αρμόδιες Δ.Ο.Υ., ο Ε.Ο.Τ., η Δ/νση Επιβατικών Μεταφορών του ΥΠ.ΥΠΟ.ΜΕ., και οι συναρμόδιες Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η UBER, η εξάωρη μίσθωση και το μαγικό κόλπο

Όπως έγινε γνωστό το τελευταίο διάστημα, η εφαρμογή της UBER εμπίπτει κατά την ελληνική νομοθεσία στην κατηγορία υπηρεσιών μεταφοράς, με το νόμο να ορίζει ρητά πως προκειμένου να μισθώσει κανείς ΙΧ αυτοκίνητο και οδηγό, θα πρέπει να συνάψει ιδιωτικό συμφωνητικό. Μάλιστα, το συμφωνητικό αυτό, πέραν των στοιχείων του οδηγού και του επιβάτη, θα πρέπει να έχει διάρκεια το λιγότερο έξι ώρες.

Για τον ίδιο άλλωστε λόγο, οι αρχές είχαν προχωρήσει στη σύλληψη 10 οδηγών UBER στις αρχές Μαρτίου. Όπως κατέγραψε το News24/7, η εταιρία προχώρησε έπειτα από εκείνες τις πρώτες προσαγωγές σε περιγραφή του νομικού πλαισίου, δίνοντας στους επιβάτες να υπογράψουν συμφωνητικό στο οποίο αναγράφεται εκμίσθωση εξάωρης διάρκειας και αντίτιμο 67€. Το παραπάνω συμφωνητικό φυσικά δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αλλά λειτουργεί ως άλλοθι σε τυχόν έλεγχο των αρχών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα