Συντριβή ελικοπτέρου: Αυτοί είναι οι αξιωματικοί του μοιραίου Agusta Bell

Συντριβή ελικοπτέρου: Αυτοί είναι οι αξιωματικοί του μοιραίου Agusta Bell

Με το πρώτο φως της ημέρας, άρχισαν ξανά οι έρευνες για τον εντοπισμό του υποπλοιάρχου Αναστάσιου Τουλίτση, κυβερνήτη του μοιραίου ελικοπτέρου ΑΒ-212

Δύο πιλότοι και ένας μηχανικός του Πολεμικού Ναυτικού σκοτώθηκαν όταν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν συνετρίβη υπό άγνωστες συνθήκες, τα ξημερώματα της Πέμπτης, στη νήσο Κίναρο, στα δυτικά της Λέρου.

Την Πέμπτη εντοπίστηκαν σε απόσταση 300 μέτρων από το σημείο της συντριβής οι σοροί των δύο εκ των τριών μελών του μοιραίου ελικοπτέρου ΑΒ-212 του Πολεμικού Ναυτικού που συνετρίβη στα ανοιχτά της Κινάρου, ενώ ακόμη δεν έχει εντοπιστεί η σορός του τρίτου.

Οι τρεις αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας που επέβαιναν στο μοιραίο Agusta Bell είναι οι υποπλοίαρχοι Αναστάσιος Τουλίτσης, κυβερνήτης, Κωνσταντίνος Πανανάς, συγκυβερνήτης και ο ναυτίλος ανθυπασπιστής Ελευθέριος Ευαγγέλου.

Ο κυβερνήτης Αναστάσιος Τουλίτσης, 37 ετών (γεννηθείς το 1979) είχε καταγεγραμμένες πάνω από 1300 ώρες πτήσεις και ήταν έγγαμος. Με το πρώτο φως της ημέρας, άρχισαν ξανά οι έρευνες για τον εντοπισμό του, καθώς η σορός δεν βρέθηκε χθες.

 

Ο συγκυβερνήτης Κωνσταντίνος Πανανάς, 34 ετών (γεννηθείς το 1982), ήταν έγγαμος, με ένα παιδί, ενώ η γυναίκα του περιμένει το δεύτερο. Τραγική λεπτομέρεια είναι πως ο 34χρονος αξιωματικός μπήκε τελευταία στιγμή στο ελικόπτερο καθώς το δικό του είχε παρουσίαση βλάβη.

 

Την είδηση ότι ο άντρας της έπεσε στο καθήκον μετέδωσαν στη σύζυγο του Κωνσταντίνου Πανανά, μέλη κλιμακίου του υπουργείου Άμυνας, που μετέβησαν στο Ναύπλιο, για επίσημη ενημέρωση για το δυστύχημα στην Κίναρο.

Ο ανθυπασπιστής Ελευθέριος Ευαγγέλου, 36 ετών (γεννηθείς το 1980) ήταν επίσης έγγαμος, με ένα παιδί. Ο ναυτίλος (χειριστής ραντάρ επιφανείας) ανθυπασπιστής, μόλις τον περασμένο Νοέμβριο έκλεισε τα 35 του χρόνια. Οι γονείς του άτυχου ανθυπασπιστή κατάγονται από τη Λέρο και ο ίδιος το επισκεπτόταν αρκετές φορές για διακοπές την θερινή περίοδο.

Η είδηση προκάλεσε βαρύ πένθος στο νησί όπου η οικογένεια Ευαγγέλου έχει πολλούς συγγενείς και φίλους. Σημειώνεται άλλωστε ότι η νησίδα Κίναρος όπου συνετρίβη το ελικόπτερο ανήκει διοικητικά στον Δήμο Λέρου.

 

Οι οικογένειες των αξιωματικών ενημερώθηκαν εξ αρχής για το τραγικό συμβάν, όπως τόνισε το ΓΕΕΘΑ στην επίσημη ενημέρωσή του, το πρωί της Πέμπτης. Το ελικόπτερο είχε απονηωθεί από τη φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς και συμμετείχε στην άσκηση “Αστραπή”. Τα ίχνη του εξαφανίστηκαν στις 2:45 τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Στις 4:40 τα ξημερώματα της Πέμπτης εντοπίσθηκε θερμικό ίχνος του, από τις θερμικές κάμερες των ελικοπτέρων Σικόρσκι του Πολεμικού Ναυτικού και του Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας, βορειοδυτικά της Κινάρου. Στις 7:01 το πρωί εντοπίσθηκαν συντρίμμια του ελικοπτέρου. 

 

Το ελικόπτερο πετούσε σε ύψος 390 ποδιών όταν χάθηκε από τα ραντάρ.

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

Τριήμερο πένθος έχει κηρυχθεί στις ένοπλες δυνάμεις με αφορμή το τραγικό δυστύχημα με το ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού ΑΒ-212.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ορκωμοσίες των νεοσυλλέκτων που ήταν προγραμματισμένες για την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθούν με τα όπλα υπό μάλης και δεν θα γίνουν παρελάσεις.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος επέστρεψε από τις Βρυξέλλες, ενώ στην Αθήνα επέστρεψαν νωρίς το απόγευμα και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας και ο Αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Γεώργιος Γιακουμάκης.

Η πρώτη ανακοίνωση του ΓΕΝ:

“Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016 στις 02:45, απωλέσθη το ίχνος ελικοπτέρου ΠΝ στην περιοχή της Κινάρου.

Το ελικόπτερο είχε απονηωθεί από φρεγάτα στο πλαίσιο τακτικού σεναρίου άσκησης ΑΣΤΡΑΠΗ 2/16.

Στο ελικόπτερο επιβαίνουν τρία άτομα. Είναι σε εξέλιξη έρευνα στην περιοχή από πλοία της άσκησης, οργανικά ελικόπτερα πλοίων, ένα C-130 και ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας”.

Ο Πρωθυπουργός ζήτησε να διερευνηθούν τα αίτια της συντριβής του ελικοπτέρου

“Εκφράζω την βαθύτατη οδύνη μου για το θανατηφόρο δυστύχημα που έπληξε σήμερα (σσ. χθες) το Πολεμικό Ναυτικό μας. Είναι τραγικό να χάνονται ανθρώπινες ζωές και, μάλιστα, κατά την εκτέλεση του καθήκοντος που τους έχει αναθέσει η Πατρίδα”, δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με ανακοίνωση που εξέδωσε για την πτώση του μοιραίου ελικοπτέρου.

“Ζήτησα από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να διερευνηθούν πλήρως τα αίτια του δυστυχήματος. Στις οικογένειες των πεσόντων αξιωματικών εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου, τόσο προσωπικά, όσο και εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης”, καταλήγει ο Πρωθυπουργός στην ανακοίνωση του.

Κάτοικος της Κινάρου: Εγώ βρήκα τα συντρίμμια

Συγκλονιστική ήταν η μαρτυρία της μοναδικής κατοίκου της Κινάρου, Ειρήνης Κατσοτούρχη, η οποία μίλησε στον Real Fm 97,8.

Η ίδια, συγκινημένη μίλησε στον δημοσιογράφο Μαρίνο Αλειφέρη αναφέροντας ότι η ίδια βρήκε στα νοτιοδυτικά του νησιού απανθρακωμένο το πτώμα ενός χειριστή και τα συντρίμμια του μοιραίου ελικοπτέρου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα