Τα μέτρα που προτείνει η Περιφέρεια Αττικής για τους πλημμυροπαθείς

Τα μέτρα που προτείνει η Περιφέρεια Αττικής για τους πλημμυροπαθείς
Σε μια εκδηλωση στο Μουσειο Ακροπολης η Περιφερεια Αττικης παρουσιασε το εργο της για την συμπληρωση των 3 χρονων στην διοικηση της Περιφερειας Στην αρχη οι 8 αντιπεριφερειαρχες παρουσιασαν συνοπτικα το εργο τους και στην συνεχεια η Περιφερεαρχης Ρενα Δουρου εκανε τον συνολικο απολογισμο--Παρευρεθηκαν ο Υπ. εσωτερικων Πανος Σκουρλετης , ο υφυπ Μεταναστευτικης Πολιτικης Γιαννης Μπαλαφας, ο Υπ. Επικρατειας Χριστοφορος Βερναρδακης ο Αναπλ. Υπ. Περιβαλλοντος Σωκρατης Φαμελος η πρ. Προεδρος του Αρειου Παγου και πρ, Πρωθυπουργος Βασιλικη Θανου οι βουλευτες Νικος Ξυδακης και Σκουρολιακος και δημαρχοι της Αττικης Επισης ο προεδρος του ΕΒΕΑ Κωστας Μιχαλος και η διευθυντρια της εθνικης πινακοθηκης και πρ, Υπ, Πολιτισμου Μαρινα Λαμπρακη Πλακα--Στη φωτο Φωτο χρηστος Μπονης//Eurokinissi Eurokinissi

Με μια σκληρή ανακοίνωση η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί σκηνές σαν αυτές που εκτυλίχθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου

Σειρά άμεσων μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων από τις φονικές πλημμύρες που σημειώθηκαν στη Δυτική Αττική προτείνει η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής για άμεση υιοθέτηση, με την περιφερειάρχη Ρένα Δούρου να διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει να επαναληφθούν επεισόδια όπως αυτά της περασμένης εβδομάδας, οπότε και αναγκάστηκε να διακόψει την συνεδρίαση του συμβουλίου.

Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις της Περιφέρειας για την ανακούφιση των πληγέντων πρόκειται για:

·Πρόβλεψη για συντάξεις χηρείας και πρόσληψη τέκνων των θυμάτων της τραγωδίας, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με επέκταση της ρύθμισης που αφορά στα θύματα τρομοκρατίας (ν. 1897/1990).

·Έκτακτο επίδομα για εργαζόμενους σε κατεστραμμένες επιχειρήσεις της περιοχής.

·Απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ, για κατοικίες και μαγαζιά που καταστράφηκαν έως ότου αυτά επανακαταστούν λειτουργικά, πέραν της αναστολής πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων.

·Ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) όλων των παροχών ρεύματος των πληγεισών δημοτικών ενοτήτων και επιδότηση ρεύματος στις πληγείσες κατοικίες.

·Αναστολή πληρωμών δανειακών υποχρεώσεων προς τραπεζικά ιδρύματα για το ίδιο διάστημα και για τις ίδιες περιπτώσεις και παύση κάθε διαδικασίας αναγκαστικού πλειστηριασμού.

Σε θεσμικό επίπεδο, η Περιφερειακή Αρχή ζητά, μεταξύ άλλων:

·Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την επιτάχυνση των διαδικασιών εκτέλεσης των αντιπλημμυρικών έργων.

·Απομάκρυνση, εγκατάλειψη και κατά προτεραιότητα κατεδάφιση κτιρίων ή εγκαταστάσεων εντός ρεμάτων που χρησιμοποιούνται ή ανήκουν σε φορείς του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

·Προώθηση των αντιπλημμυρικών έργων αρμοδιότητας ΥΠΟΜΕΔΙ, όπως διευθέτηση ρέματος Εσχατιάς, διευθέτηση λεκάνης απορροής Ερασίνου, έργα διευθέτησης ρέματος Αγ. Γεωργίου Ανατ. Αττικής, έργο διευθέτησης χειμάρρου Αγ. Γεωργίου Θριασίου Πεδίου, έργο διευθέτησης ρέματος Αχαρνών – Καναπίτσα.

Δούρου: Δεν θα επιτρέψω να μετατρέψουν το συμβούλιο σε αρένα εντυπώσεων

Λίγες μέρες μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου με θέμα τις πλημμύρες, που τελικά διακόπηκε χωρίς να προλάβει να τοποθετηθεί η Περιφερειάρχης, η Ρένα Δούρου σημειώνει ότι: «Η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής και εγώ προσωπικά αρνούμαστε να περιοριστούμε στον σχολιασμό της τραγωδίας της Δυτικής Αττικής. Αρνούμαστε να παίξουμε τον ρόλο των κομπάρσων ενός έργου που παίζεται δεκαετίες».

«Για τον λόγο αυτό», προσθέτει, «προκαλέσαμε την περασμένη εβδομάδα την ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου – προκειμένου να ψηφιστούν συγκεκριμένα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων. Μέτρα όπως:Την άμεση νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να δεσμευθούν 15 εκατομμύρια στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας για την ανακούφιση των πληγέντων, την ενεργοποίηση του ν. 1897/1990 για τις χήρες και για τα τέκνα των θυμάτων, την παύση αναγκαστικών πλειστηριασμών,την απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ για κατοικίες και μαγαζιά που καταστράφηκαν».

Και καταλήγει υπογραμμίζοντας: «Την ίδια στιγμή, επειδή στην πολιτική το γελοίο ατιμάζει περισσότερο και από την ατιμία, θα ήθελα να κάνω σαφές ότι δεν θα επιτρέψω οι συνεδριάσεις ενός αποφασιστικού οργάνου να μετατραπούν σε αρένα εντυπώσεων και εκμετάλλευσης της τραγωδίας από εκείνους που δεν έχουν να προσφέρουν παρά μόνο άναρθρες κραυγές στα δίκαια αιτήματα των συμπολιτών μας. Από εκείνους που επιχειρούν να εκμεταλλευθούν πολιτικά την απώλεια τόσων ζωών».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα