Θάνος Μπελαλίδης: ‘H ανθρώπινη ανοησία είναι η μεγαλύτερη πρόκληση’

Θάνος Μπελαλίδης: ‘H ανθρώπινη ανοησία είναι η μεγαλύτερη πρόκληση’

O Θάνος Μπελαλίδης, Υπεύθυνος έργων Επικοινωνίας και Εταιρικής Υπευθυνότητας της Ομάδας Σύμπραξις, θα δώσει το παρών στο πρώτο Game Changer in CSR & Social Impact στις 30 Ιανουαρίου στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Γνωρίζατε ότι καταναλώνουμε ετησίως 1,7 φορές τους πόρους που παράγει ο πλανήτης; Πώς ο χρόνος για λάθη απλά έχει τελειώσει και πώς αν δεν δώσουμε τη δέουσα προσοχή στο περιβάλλον γύρω μας, τότε όλα όσα ξέρουμε θα αλλάξουν προς το χειρότερο;

“Αντί το μυαλό να εστιάζει στα κρίσιμα και σημαντικά θέματα εστιάζει στο επόμενο reality που εμφανίζεται στους δέκτες των τηλεοράσεων”, αναφέρει ο Θάνος Μπελαλίδης, Υπεύθυνος έργων Επικοινωνίας και Εταιρικής Υπευθυνότητας της Ομάδας Σύμπραξις, στην συνέντευξη που μας παραχώρησε, λίγες ημέρες πριν ανέβει στη σκηνή του πρώτου Game Changer in CSR & Social Impact στις 30 Ιανουαρίου.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο έργο της ομάδας Σύμπραξις, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, την σημασία της ανακύκλωσης και στο τι μπορεί να κάνει ο καθένας από εμάς προκειμένου να βοηθήσει το περιβάλλον, αλλά κυρίως, τον ίδιο του τον εαυτό.

Ποιο είναι το έργο της Ομάδας Σύμπραξις;

“Η Ομάδα Σύμπραξις εξειδικεύεται στην υλοποίηση έργων βιώσιμης ανάπτυξης και κοινωνικής συνεισφοράς. Οι υπηρεσίες μας περιλαμβάνουν το στρατηγικό σχεδιασμό, την υλοποίηση και την επικοινωνία αποκλειστικά περιβαλλοντικών και κοινωνικών έργων, με κοινωφελή χαρακτήρα. Μέχρι σήμερα έχουμε υποστηρίξει περισσότερες από 300 πρωτοβουλίες για λογαριασμό επιχειρήσεων, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και Δημόσιων Φορέων, αποτελώντας τακτικά το σύνδεσμο μεταξύ των διαφορετικών μερών της κοινωνίας των πολιτών.

Το κύριο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της εταιρείας είναι η 100% ανάληψη της ευθύνης για την επιτυχία των έργων που συντονίζει. Στα έργα αυτά περιλαμβάνεται μια μεγάλη και ετερόκλητη γκάμα υπηρεσιών όπως είναι ο συντονισμός διεθνών έργων με αντικείμενο την ενεργειακή απόδοση στα κτίρια, οι εκστρατείες ενημέρωσης για κρίσιμα κοινωνικά θέματα όπως είναι το προσφυγικό, η εύρεση πόρων για Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, η υλοποίηση έργων κοινωνικής προσφοράς όπως είναι η κατασκευή παιδικών χαρών, οι αναδασώσεις και η αιμοδοσία, καθώς και η υλοποίηση έργων απασχολησιμότητας για άνεργους νέους της χώρας μας”.

Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζει πλέον ο πλανήτης μας;

“Ο πλανήτης καμία. Εμείς ως ανθρώπινο είδος πολλές, και πρωτίστως την ανθρώπινη ανοησία! Παρόλα τα επιστημονικά δεδομένα οι κυβερνήσεις, με την κάλυψη των πολιτών / ψηφοφόρων, κάνουν ελάχιστα για κρίσιμα θέματα όπως είναι οι κλιματικές αλλαγές, η υποβάθμιση των οικοσυστημάτων και η υπερκατανάλωση. Αντί το μυαλό να εστιάζει στα κρίσιμα και σημαντικά θέματα εστιάζει στο επόμενο reality που εμφανίζεται στους δέκτες των τηλεοράσεων.

Από εκεί και πέρα, προσωπικά, ξεχωρίζω ως ιδιαίτερα κρίσιμα τα ζητήματα του υπερπληθυσμού και της κατανάλωσης κρέατος. Ξεπεράσαμε ήδη κατά πολύ τα 7 δισεκατομμύρια προσδοκώντας σωτηρία σε μια πιθανή μετοίκηση σε αφιλόξενους πλανήτες όπως είναι ο Άρης. Ενώ έχουμε τον κήπο της Εδέμ στο χέρια μας στρέφουμε την προσοχή μας σε έναν κόκκινο αφιλόξενο βράχο, σε μια αναποτελεσματική προσπάθεια να ξεχάσουμε προσωρινά τα προβλήματα της υπέροχης γης μας.

Στην ίδια κατηγορία κατατάσσω και την κατανάλωση κρέατος. Κάθε χρόνο σφαγιάζουμε δισεκατομμύρια ζώα για να καταναλώνουμε κρέας σε καθημερινή βάση, όταν, μεταξύ άλλων, με τον τρόπο αυτό οδηγούμε στα όρια όχι μόνο τον πλανήτη αλλά και την προσωπική μας υγεία.

Όταν ξεκίνησα την καριέρα μου, πριν 25 χρόνια, συζητούσαμε το ότι ο χρόνος για λάθη τελειώνει. Σήμερα ο χρόνος απλά τελείωσε. Καταναλώνουμε ετησίως 1,7 φορές τους πόρους που παράγει ο πλανήτης. Συνεχίζω, ωστόσο, να αισιοδοξώ επειδή βλέπω σημαντικές αλλαγές: η τεχνολογία βρίσκει λύσεις σε πρακτικές όπως είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η κυκλική οικονομία. Η αναβαθμισμένη παγκόσμια συνειδητότητα και πνευματικότητα στρέφει την προσοχή μας σε αξίες όπως είναι η ενσυναίσθηση και η αγάπη αντί στην υπερκατανάλωση”.

Πόσο σημαντική θεωρείτε πως είναι η ανακύκλωση;

“Κατά τη γνώμη μου η ανακύκλωση αποτελεί τη βάση της κυκλικής οικονομίας η οποία με τη σειρά της αποτελεί τη βάση της βιώσιμης ανάπτυξης. Η επιτυχία της ανακύκλωσης φαίνεται ιδιαίτερα σε τομείς με μεγάλη εμπορική αξία: για παράδειγμα τα μέταλλα που χρησιμοποιούνται, πολλές φορές, είναι ήδη κατά 70% ανακυκλωμένα. Αυτό με κάνει να αισιοδοξώ πως στο βάθος του τούνελ υπάρχει μια παγκόσμια κοινωνία που επανακαταναλώνει και ανακυκλώνει διαρκώς μόνο πόρους που έχουν παραχθεί μία φορά και δεν καταλήγουν ποτέ σε χωματερές.

Εφόσον η συνειδητότητα δεν αποτέλεσε ικανό έναυσμα για να αλλάξουμε τις συνήθειές μας ας αποτελέσουν τα οικονομικά κίνητρα την αφορμή για να δούμε τις πρώτες ύλες και τα προϊόντα που αγοράζουμε με άλλη ματιά και σεβασμό. Στο πλαίσιο αυτό, χαίρομαι ιδιαίτερα για την επιβολή τέλους στις πλαστικές σακούλες και εύχομαι το συντομότερο να μην είναι τέσσερα λεπτά αλλά τέσσερα ευρώ. Έτσι θα καταργηθεί το συντομότερο η ανώφελη συνήθεια χρήσης της πλαστικής σακούλας η οποία, εκτός από το άμεσο περιβαλλοντικό κόστος, στοιχίζει κάθε χρόνο τη ζωή σε εκατομμύρια θαλασσοπούλια, θαλάσσιες χελώνες, φώκιες και πολλά άλλα πολλά είδη”.

Είναι όντως άσκοπο το μάζεμα καπακιών για την προσφορά αναπηρικών αμαξιδίων;

“Οι απόψεις μου για το θέμα έχουν δημιουργήσει πολλές φορές έριδες. Αναλυτικές πληροφορίες μπορεί να βρει κάποιος στο κανάλι μου.

Με λίγα λόγια, πίσω από τα καπάκια υπάρχει άφθονη καλή πρόθεση αλλά περιορισμένη γνώση. Τα καπάκια δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη αξία. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να ανακυκλώνονται μαζί με το υπόλοιπο μπουκάλι pet, δημιουργώντας, μεταξύ άλλων, διπλάσιο οικονομικό όφελος για τους φορείς που επιλέγουν την πρακτική αυτή. Άλλες κατηγορίες ανακύκλωσης όπως είναι οι ηλεκτρονικές και οι ηλεκτρικές συσκευές θα μπορούσαν επίσης να αποφέρουν πολύ μεγαλύτερα έσοδα. Ενδεικτικά αναφέρω πως για την αγορά ενός υποτυπώδους νοσοκομειακού αμαξιδίου αξίας περίπου 150€ – 200€, όπου δεν θα θέλαμε να καθίσει κανένας, απαιτείται η συλλογή τουλάχιστον ενός τόνου με καπάκια τα οποία ένας άνθρωπος θα συγκεντρώσει στατιστικά σε… 500 χρόνια! Προσπαθούμε λοιπόν να αντικαταστήσουμε το κράτος πρόνοιας με πολύ αναποτελεσματικές πρακτικές.

Έχω προτείνει, πολλές φορές, σε ΜΚΟ που συλλέγουν καπάκια αποτελεσματικότερες πρακτικές για την επίτευξη των στόχων τους”.

Πώς μπορεί λοιπόν να προσφέρει και να βοηθήσει ο καθημερινός άνθρωπος την κοινωνία και το περιβάλλον γύρω του;

“Χρησιμοποιώντας το μυαλό του! Με κριτική σκέψη. Αναλογιζόμενος το προσωπικό, οικογενειακό και κοινωνικό συμφέρον του.

Αναλογιζόμενος πως αυτή η ομορφιά του πλανήτη μας δεν είναι καθόλου δεδομένη και πως η “ημέρα μηδέν” βρίσκεται πλέον εδώ. Εφόσον αναγνωρίσουμε την πραγματικότητα αυτή θα αλλάξουμε συνήθειες ως ψηφοφόροι, ώστε να αλλάξουν στη συνέχεια και οι προτεραιότητες των κυβερνήσεών μας”.

Ποια θα είναι η δική σας συμβολή στο CSR and Social Impact Conference στις 30 Ιανουαρίου;

“Ζούμε σε μια χώρα με πολύ χαμηλό δείκτη εμπιστοσύνης. Αδυνατούμε να συνεργαστούμε, να συνεννοηθούμε, “να τα βρούμε” δίχως πόλωση και αντιπαράθεση. Σε προσωπικό αλλά και θεσμικό επίπεδο.

Θα αναφέρω ενδεικτικά πως το ελληνικό κράτος προσπαθεί να νομοθετήσει θέματα εταιρικής υπευθυνότητας δίχως να συμβουλεύεται επαρκώς τον εταιρικό χώρο. Ο εταιρικός χώρος επιλέγει τα προγράμματα κοινωνικής συνεισφοράς που θα πραγματοποιήσει μέσω δημοσκοπήσεων αντί να ρωτήσει τις ΜΚΟ. Οι ΜΚΟ από την πλευρά τους αδυνατούν να αφουγκραστούν τις αγωνίες του εταιρικού χώρου. Γενικεύω αλλά είναι αρκετά ενδεικτικά τα παραδείγματα. Κάθε πλευρά τραβάει το δρόμο της δίχως να συνομιλεί με τους εταίρους της.

Το γεγονός αυτό έχει τεράστιες αρνητικές συνέπειες στο δείκτη αποτελεσματικότητας των ενεργειών βιώσιμης ανάπτυξης που υλοποιούνται στη χώρα μας. Στις 30 Ιανουαρίου θα παρουσιάσω πώς η εικόνα αυτή μπορεί να ανατραπεί ραγδαία προς όφελος της κοινωνίας, του περιβάλλοντος αλλά εξίσου και της οικονομίας”.

* Χορηγοί επικοινωνίας του πρώτου Game Changer in CSR & Social Impact που θα διεξαχθεί στις 30 Ιανουαρίου στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση είναι η Direction Business Network με τα CSR Reviews,, CSR Week, csrnews.gr, businessnews.gr, ο τηλεοπτικός σταθμός ANT1, η εφημερίδα ΈΘΝΟΣ και η Huffpost Greece.

Χορηγός του Συνεδρίου είναι η TAP Hellas. Υποστηρικτής είναι Αθηναϊκή Ζυθοποιία Α.Ε., το Blue.gr και το ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη. Το συνέδριο πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Global Sustain Group και τελεί υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Επικοινωνίας.

Κλείσε τώρα  το εισιτήριό σου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα