Θεσσαλονίκη: Πλήθος κόσμου στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη Μεγάλη Πυρκαγιά

Θεσσαλονίκη: Πλήθος κόσμου στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη Μεγάλη Πυρκαγιά

Ένα πολυθέαμα αφιερωμένο στα εκατό χρόνια από την καταστροφική πυρκαγιά που άλλαξε τη φυσιογνωμία της πόλης

Μια σπίθα άναψε τη φωτιά και κατέστρεψε σχεδόν ολόκληρη την πόλη. Η πλατεία Αριστοτέλους λαμπάδιασε, οι μνήμες επανήλθαν φέρνοντας μαζί τους τη φρίκη. Πώς έγινε; Ήταν τελικά τόσο μεγάλη η καταστροφή! Φρίκη! Αύγουστος 1917 και ένα μεγάλο μέρος της Θεσσαλονίκης γίνεται στάχτη.

Μια εικαστική μακέτα της ομάδας Beforelight, με τίτλο “Memory Scrach” και η μεγάλων διαστάσεων μακέτα της παραλίας, που σχεδίασε ο Γιάννης Κατρανίτσας, παραδόθηκαν στις φλόγες με τη βοήθειά του ειδικού στα σπέσιαλ εφέ, Μιχάλη Σαμιώτη. Το πολυθέαμα συνόδευε η ορχήστρα της Στρατιωτικής Μουσικής του Γ΄ Σώματος Στρατού και ήταν το τελευταίο μέρος της μεγάλης εκδήλωσης που διοργάνωσαν η Parallaxi και ο δήμος Θεσσαλονίκης, με τίτλο “Έγινε η σπίθα πυρκαγιά”, με αφορμή τα 100 χρόνια της πυρκαγιάς που κατάκαψε την πόλη.

Νωρίτερα, το κτίριο της Λέσχης Θεσσαλονίκης μεταμορφώθηκε από την ομάδα των visual artists, Mark & The koksinel, χάρη σε ένα γιγάντιο video mapping, ενώ ηθοποιοί αφηγήθηκαν ιστορίες, βασισμένες σε αληθινές μαρτυρίες.

Το πολυθέαμα ξεκίνησε στις 6 το απόγευμα από την πλατεία Μουσχουντή, εκεί από όπου ξεκίνησε η μεγάλη πυρκαγιά στις 18 Αυγούστου 1917 (5 Αυγούστου σύμφωνα με το παλιό ημερολόγιο). Ο Χάρης Πεχλιβανίδης και η Κορίνα Βασιλειάδου, σε κείμενο του Σάκη Σερέφα, σκηνοθέτησαν περίπου 40 ηθοποιούς και το φωνητικό σχήμα “Πλειάδες” σε μια συγκινητική αφήγηση της ιστορίας της πυρκαγιάς, με τον Δημήτρη Ναζίρη να ερμηνεύει τον ρόλο του Ερνέστ Εμπράρ, του Γάλλου αρχιτέκτονα, αρχαιολόγου και πολεοδόμου, ο οποίος εκπόνησε την ανοικοδόμηση της πόλης στο μέρος που καταστράφηκε.

Την ίδια ώρα στον πολυχώρο Μπενσουσάν Χαν στα Άνω Λαδάδικα το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης πρόβαλε τα αυθεντικά φιλμ του 1917, ενώ φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών στο γειτονικό “Ύψιλον” εξέθεσαν έργα που δημιούργησαν εμπνευσμένοι από την μεγάλη φωτιά.

Παράλληλα, φιλοξενήθηκαν έκθεση φωτογραφίας με τα ευρήματα από τις ανασκαφές του μετρό, εργαστήρια για παιδιά από το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., προβλήθηκαν ταινίες φοιτητών της Σχολής Κινηματογράφου του Α.Π.Θ., ενώ η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και μέλη του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης συνόδευαν τις εκδηλώσεις.

Η μεγάλη πυρκαγιά αποτελεί ένα ορόσημο στην ιστορία της πόλης, καθώς κατέστρεψε οριστικά το ιστορικά διαμορφωμένο κτιριακό της απόθεμα. Κοντά στις 9.500 κτίσματα έγιναν παρανάλωμα του πυρός και πάνω από 70.000 πολίτες (52.000 Εβραίοι, 10.000 χριστιανοί και 11.000 μουσουλμάνοι), έμειναν άστεγοι.

Φτωχόσπιτα και παράγκες, αλλά και οι λιθόκτιστες νέες συνοικίες της προκυμαίας και της οδού Αγίας Σοφίας, μαζί τους και οι μεσαιωνικές σκεπαστές αγορές, 16 συναγωγές, η αρχιραββινεία, 12 τζαμιά και 3 χριστιανικοί ναοί -ανάμεσά τους και ο αρχαίος ναός του Αγίου Δημητρίου- παραδόθηκαν στις φλόγες και κάηκαν ολοσχερώς.

Όσοι παρακολούθησαν από νωρίς το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ το πολυθέαμα με τις αφηγήσεις, την μουσική, τις φωτογραφίες και τελικά την συγκλονιστική αναπαράσταση της πυρκαγιάς, έκαναν ένα...άλμα στο χρόνο, έναν αιώνα πίσω και είδαν νοερά την ανυπολόγιστη καταστροφή.

Θεσσαλονίκη: Πλήθος κόσμου στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη Μεγάλη Πυρκαγιά
Θεσσαλονίκη: Πλήθος κόσμου στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη Μεγάλη Πυρκαγιά

(Φωτογραφίες: Thestival)

ADVERTISING

SHARE: